Γλυκά & Παγωτά

Κέικ πορτοκαλί (+ video)

Συντάκτης  | 

Πανεύκολο, πεντανόστιμο και αξεπέραστο κέικ πορτοκάλι που θα σας θυμίσει τα κέικ που σας έφτιαχνε η γιαγιά σας!

Παρακάτω σας έχω ένα πανεύκολο και αξεπέραστο κέικ πορτοκάλι. Είμαι σίγουρος πως και αυτή η συνταγή θα σας θυμίσει το σπιτικό κεϊκάκι της γιαγιάς που σας έκανε όταν ήσασταν παιδιά.

Υλικά

500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

250 γρ βούτυρο σε θ.δ.

200 γρ κρυσταλλική ζάχαρη

200+100 γρ χυμό πορτοκάλι

4 αυγά σε θ.δ.

1 κ.γλ. σόδα

Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια

1/2 κ.γλ. υγρή βανίλια ή φυσικό άρωμα πορτοκάλι

1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)

Σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)

Άχνη ζάχαρη -για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1) Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

2) Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με το μίξερ για 1 λεπτό. Σε δυνατή ταχύτητα για να αφρατέψει.

3) Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 3-4 λεπτά. Μέχρι να αφρατέψει καλά, να ασπρίσει το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.

4) Προσθέτουμε στο μείγμα ένα ένα τα αυγά, ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε με το μίξερ. Θέλουμε το μείγμα να “πίνει” το κάθε αυγό πρώτα και μετά να ρίχνουμε το επόμενο.

5) Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και το εκχύλισμα της βανίλιας ή του πορτοκαλιού. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να αναμιχθεί καλά.

6) Σε αυτό το σημείο χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι με το χυμό πορτοκαλιού. Πάντα αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.

7) Στην συγκεκριμένη συνταγή, για το κέικ πορτοκάλι, πρέπει να ρίξουμε το αλεύρι σε 4 δόσεις και τον χυμό σε 3 δόσεις.

Οπότε, ξεκινάμε ρίχνοντας μια δόση αλεύρι και μια δόση χυμό. Συνεχίζουμε με άλλη μια δόση αλεύρι και χυμό και φτάνουμε στο τελικό στάδιο. Εκεί, διαλύουμε στα τελευταία 100 ml χυμό, την σόδα (και το αλάτι εάν το προσθέσετε) και τη ρίχνουμε στο μίγμα χτυπώντας με το μίξερ. Τελειώνουμε με το τελευταίο μέρος αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

8) Παίρνουμε μια φόρμα για κέικ στρογγυλή, με τρύπα στο κέντρο, την βουτυρώνουμε, την αλευρώνουμε και την γεμίζουμε έως τα 2/3 της με το μίγμα.

9) Ψήνουμε στους 160 βαθμούς, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά. Πριν βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, προς το τέλος του ψησίματος, μπήγουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του. Εάν βγει στεγνή τότε το κέικ είναι έτοιμο, εάν κολλήσει επάνω υγρό ζυμάρι το αφήνουμε να ψηθεί λίγο ακόμη.

Tip

Εάν το κέικ μέσα είναι νωπό και εξωτερικά έχει ροδίσει πολύ το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να μην καεί.

10) Μόλις βγάλουμε το κέικ μας από τον φούρνο, το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί. Έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα για να στεγνώσει εντελώς και να γίνει εξωτερικά ελαφρά τραγανό.

11) Γαρνίρουμε με άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία !

 

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!