Διάφορα, Προτάσεις & Tips

Καλαμπόκι: καθάρισμα, συντήρηση στο ψυγείο και στην κατάψυξη

Συντάκτης  | 

Το καλαμπόκι είναι αγαπημένο υλικό μιας και η γλύκα του δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Δεν περιέχει γλουτένη. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αποτελεί τη βασική τροφή για πολλούς λαούς σε όλο τον κόσμο. Περιέχει βιταμίνες Β, C και είναι πλούσιο σε νιασίνη.

Είναι θρεπτικό και διατηρείται στην κατάψυξη. Ιδανική εποχή για το φρέσκο καλαμπόκι είναι από το τέλος Ιουνίου μέχρι και το Σεπτέμβρη. Μάλιστα η γλύκα του από τα μέσα του Αυγούστου είναι ασύγκριτη. Για να διαλέξεις σωστά και να αγοράσεις το πιο καλό καλαμπόκι από την αγορά, θα σε οδηγήσει το καταπράσινο χρώμα των φύλλων του που σφιχτά αγκαλιάζουν το καλαμπόκι και οι σφιχτά κολλημένοι κόκκοι καλαμποκιού στον κορμό του.

Καλαμπόκι αγορά, καθάρισμα, συντήρηση και μαγείρεμα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. 

-Πως μαγειρεύεται το καλαμπόκι;

Το καλαμπόκι μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ψητό στη σχάρα ή στο φούρνο, βραστό σαλάτα ή σε αντικολλητικο σκεύος σοτέ.

Με όλους τους τρόπους είναι νόστιμο, αρκεί να μην το παραψήνετε γιατί στεγνώνει πολύ.

Το καλαμπόκι γίνεται σαλάτα, πίτα, ντιπ, κέικ, μαγειρεύεται με ρύζι και γενικά μπαίνει παντού. Ταιριάζει με όλες τις πρωτεΐνες, ψάρι, κρέας, πουλερικό και είναι τέλειο συνοδευτικό.

-Πόσο διατηρείται στο ψυγείο;

Το φρέσκο καλαμπόκι διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 ημέρες. Για να διατηρηθεί σωστά δεν πρέπει να το ξεφλουδίσεις. Είναι καλύτερα να μείνει με τα πράσινα φύλλα του και να το βάλεις σε σακούλα τροφίμων στο συρτάρι των λαχανικών.

Το βρασμένο καλαμπόκι διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.

-Πως καταλαβαίνω ότι χάλασε;

Όταν η κορυφή του αρχίσει να βγάζει υγρασία και να παίρνει σκούρο χρώμα, το καλαμπόκι αρχίζει να χαλάει.

Είναι προτιμότερο αν δεν θα τα χρησιμοποιήσετε όλα, να φυλάξετε τα καλαμπόκια στην κατάψυξη όσο είναι ακόμα φρέσκα.

-Πως καθαρίζουμε το φρέσκο καλαμπόκι;

Αφαιρούμε τα πράσινα φύλλα και τις μακριές ίνες.

Το πλένεις καλά και το στραγγίζεις. Μαδάς με τα χέρια τα σποράκια καλαμποκιού. Εναλλακτικά, με ένα πιρούνι, βγάζεις τους κοκκους καλαμποκιού από τον κορμό του. Τα στεγνώνεις καλά σε απορροφητικό χαρτί. Τα βάζεις σε σακουλάκια τροφίμων και σφραγίζεις πολύ καλά. Αποθηκεύεις στην κατάψυξη. Διατηρείται έτσι για 2-3 μήνες,

-Πως καταψύχω καλαμπόκι: oλόκληρο καλαμπόκι στην κατάψυξη

Αν θέλεις να το διατηρήσεις φρέσκο ολόκληρο στην κατάψυξη για να το ψήνεις όλο τον χειμώνα, πρώτα καθαρίζεις φλούδες και ίνες. Πλένεις τα καλαμπόκια και τα κόβεις στη μέση. Τα βουτάς σε καυτό νέτο που βράζει για 1′ και αμέσως με μία τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρεις σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια να κοπεί ο βρασμός. Αφού τα στραγγίσεις καλά και τα στεγνώσεις, ένα ένα κομμάτι το τυλίγεις με μεμβράνη κουζίνας ή λίγα λίγα κομμάτια τα βάζεις σε σακούλες τροφίμων που σφραγίζουν. Διατηρούνται στην κατάψυξη για μήνες.

Κάθε φορά που θέλεις να το ψήσεις στην σχάρα, όπως είναι παγωμένο, το βάζεις πάνω στην φωτιά γυρίζοντας το γύρω γύρω να ψηθεί για λίγα λεπτά.

Οι καλύτεροι φίλοι του καλαμποκιού, είναι το καλό βούτυρο και ο ανθός αλατιού. Συνοδεύει τέλεια όλα τα ψητά κρεάτα και ψάρια αλλά και τα θαλασσινά.

Το φρεσκοκομμένο ημέρας, δε χρειάζεται ζεμάτισμα. Μόλις το καθαρίσεις, το βάζεις κατευθείαν στην κατάψυξη τυλιγμένο πολύ καλά. Διατηρείται για 3 μήνες.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!