Γενικά

Η Μαλάλα είναι το νέο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue

Συντάκτης  | 

Η Μαλάλα είναι το πιο «δυνατό» πρότυπο των γυναικών, τα τελευταία χρόνια, που άλλαξε τον κόσμο.

Η Μαλάλα είναι το κορίτσι που κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο και σήμερα είναι μία πετυχημένη γυναίκα. Με ένα Νόμπελ Ειρήνης και απόφοιτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έγινε το νέο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue για το τεύχος Ιουλίου 2021.

Από τη Νάντια Γρινιεζάκη

Αποτελεί ένα από τα χιλιάδες παιδιά τα οποία υπέστησαν επιθέσεις από τους Ταλιμπάν το 2012. Τότε, την πυροβόλησαν στο κεφάλι αλλά κατάφερε να βγει ζωντανή από αυτή την περιπέτεια. Στην συνέχεια, έχοντας πολλά όνειρα για τη ζωή της, έχει αφιερώσει τη ζωής της στον ακτιβισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το «έγκλημά» της τότε, ήταν ότι υπερασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Κάτι που συνέχισε να κάνει και μετά τη δολοφονική επίθεση που παραλίγο να της κοστίσει τη ζωή.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στη πόλη Μινγκόρα, σε μια οικογένεια σουνιτών Παστούν. Έλαβε από μικρή ηλικία εκπαίδευση καθώς ο πατέρας της είναι ιδιοκτήτης σχολείου θηλέων και ποιητής.

Όταν η περιοχή κατελήφθη από φανατικούς Ταλιμπάν όλα άλλαξαν. Τα κορίτσια απαγορευόταν να πάνε στο σχολείο και οι γυναίκες για ψώνια. Απαγορεύθηκε η μουσική και η τηλεόραση και πυρπολήθηκαν περίπου 200 σχολεία.

Η Μαλάλα  δημιούργησε τότε ένα μπλογκ έπειτα από παρότρυνση του πατέρα της. Με  ψευδώνυμο περιέγραφε τη ζωή με τους Ταλιμπάν.

«Θυμάμαι ακόμη κάθε λεπτό από τον φόβο όταν κοιμόμασταν το βράδυ. Ότι ίσως δεν θα είμαστε ζωντανοί την επόμενη ημέρα. Τον φόβο, ότι αν πας σχολείο κάποιος θα σε σταματήσει και θα ρίξει οξύ στο πρόσωπό σου» είχε πει.

Το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου 2012, ένας Ταλιμπάν εισέβαλε στο σχολικό λεωφορείο και την πυροβόλησε. Η σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι και το λαιμό της, μέχρι τον ώμο. Διακομίστηκε εσπευσμένα στο τοπικό νοσοκομείο. Έπειτα, μέσα από διεθνής κινητοποίηση  και συμπαράσταση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth. Εκεί, στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και σώθηκε!

Έπειτα από δύο χρόνια, το 2014, σε ηλικία μόλις 17 ετών, η Μαλάλα έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Της απονεμήθηκε για τον αγώνα της για τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

«Αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο δικό μου. Ανήκει σε όλα εκείνα τα ξεχασμένα παιδιά που θέλουν να μορφωθούν. Σε όλα εκείνα τα τρομαγμένα παιδιά που επιθυμούν ειρήνη. Σε όλα εκείνα τα παιδιά που τους έχουν στερήσει τον λόγο και λαχταρούν την αλλαγή». Αυτό είπε τότε στον λόγο της κατά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης.

Σήμερα, στα 23 της χρόνια, συνεχίζει να μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών και την εκπαίδευση και φωτογραφήθηκε για τη αγγλική vogue!

Χωρίς ιδιαίτερο μακιγιάζ και στολίδια, αλλά με σεμνότητα και ταπεινότητα. Έχοντας για σύμμαχο τα λαμπερά της μάτια, το απαλό της  χαμόγελο και το αγνό της πρόσωπο. Ελάχιστα βαμμένη, με κόκκινα ρούχα και μαντήλι και ένα κατακκόκινο φόντο, το  εξώφυλλο μιλά από μόνο του.

Ο τίτλος… «Η αξιοσημείωτη ζωή της ΜΑΛΑΛΑ, επιζών, ακτιβίστρια, θρύλος»

Αυτή άλλωστε είναι και η πραγματική ομορφιά!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!