Γενικά

Η Ελβετία θέλει να απαγορεύσει την χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων

Συντάκτης  | 

Η Ελβετία αναμένεται να είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που θα απαγορεύσει τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων. Αυτό θα αποφασιστεί έπειτα από δημοψήφισμα που θα γίνει στις 13 Ιουνίου.

Η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προωθεί την απαγόρευση της χρήσης συνθετικών φυτοφαρμάκων. Στις 13 Ιουνίου προχωρά σε δημοψήφισμα, με το οποίο φιλοδοξεί να δοθεί το έναυσμα και σε άλλες χώρες. Στόχος είναι να προχωρήσουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες σε ανάλογες απαγορεύσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο στο Μπουτάν ισχύει η πλήρης απαγόρευση της χρήσης συνθετικών φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας, θέλουν να καταστήσουν εκτός νόμου τη χρήση αγροχημικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά παρασκευάζονται από εταιρείες κολοσσούς σε αυτόν τον τομέα. Όπως η ελβετική Syngenta και οι γερμανικές Bayer και BASF.

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης διατείνονται ότι τα συνθετικά προϊόντα προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας και μειώνουν την βιοποικιλότητα.

Οι κατασκευαστές αντιτείνουν ότι τα φυτοφάρμακα ελέγχονται ενδελεχώς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και χωρίς αυτά θα μειωνόταν η απόδοση των καλλιεργειών.

Μια άλλη πρωτοβουλία, που θα τεθεί στο δημοψήφισμα την ίδια ημέρα, στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού και της τροφής στην Ελβετία. Σταματώντας έτσι τις άμεσες επιδοτήσεις προς τους αγρότες. Οι οποίοι χρησιμοποιούν συνθετικά φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά στα ζώα τους.

Η Ελβετία είναι απολύτως διχασμένη εξαιτίας ενός ασυνήθιστα έντονου διαλόγου για το ζήτημα αυτό. Αναμένεται ότι η επικράτηση του ναι ή του όχι θα είναι οριακή.

Τι έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση της Tamedia;

  • Το 48% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της πρωτοβουλίας του πόσιμου νερού
  • Το 49% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Αν υιοθετηθούν οι προτάσεις, δίνεται στους αγρότες έως και δέκα χρόνια περιθώριο για να πραγματοποιήσουν την μετάβαση. Αυτή η μετάβαση θα επιτρέψει στην Ελβετία να γίνει πρωτοπόρος στα βιολογικά τρόφιμα. Ενώ θα αποτελέσει και παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ελβετός οινοπαραγωγός Ρολάν Λεντς είπε πως «Το καθαρό νερό, ένα από τα θεμέλια της ζωής και κινδυνεύει». Ο Λεντς είναι ένας οινοπαραγωγός που χρησιμοποιεί βιολογικές μεθόδους. Ο  αμπελώνας του όμως περιστοιχίζεται από αγρότες που αντιτίθενται στην πρωτοβουλία.

Η Syngenta, που έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Ελβετία και είναι ιδιοκτησίας της China National Chemical Corporation αντιτίθεται. Αντιτίθεται και στις δύο πρωτοβουλίες λέγοντας ότι μια απαγόρευση θα μείωνε τις σοδειές κατά έως και 40%.

Εκπρόσωπος της Syngenta δήλωσε «Οι συνέπειες της μη χρήσης τους είναι σαφείς. Λιγότερα τοπικά προϊόντα, υψηλότερες τιμές και περισσότερες εισαγωγές. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών, ούτε προς το συμφέρον του περιβάλλοντος».

Η ζωή σε πολιορκία

Η πρωτοβουλία για καθαρό νερό προβλέπει επίσης ότι οι αγρότες θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν εισαγόμενες ζωοτροφές. Θα περιορίσουν έτσι τον αριθμό των αγελάδων, των χοίρων και των πουλερικών στην Ελβετία. Αποτέλεσμα θα είναι να περιοριστεί και η κοπριά που παράγουν, η οποία μπορεί να μολύνει το πόσιμο νερό.

Ο Πασκάλ Σαϊβίλερ, είναι υποστηρικτής της εκστρατείας για το καθαρό νερό. Εκτιμά ότι ένα εκατομμύριο Ελβετοί πίνουν μολυσμένο νερό. Είπε για αυτό «Έχουν πλασάρει στον κόσμο μια ρομαντική εικόνα της αγροτικής ζωής στην Ελβετία. Αυτή όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα».

Η Ένωση Ελβετών Αγροτών ανακοίνωσε ότι πολλά από τα μέλη της αισθάνονται ότι η ζωή τους βρίσκεται υπό πολιορκία.

Ο Μάρτιν Χάαμπ, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ζυρίχης δήλωσε «Πολλοί άνθρωποι στις πόλεις θεωρούν ότι, αν έχουν δύο ντομάτες να φυτρώνουν στο μπαλκόνι του διαμερίσματός τους, αντιλαμβάνονται την γεωργία».

«Πριν από 200 χρόνια, δεν μπορούσαμε να προστατεύσουμε τα φυτά και τα ζώα μας. Τότε υπήρχε πείνα στην Ελβετία και σε όλη την Ευρώπη».

Ο γιός του Ντομινίκ, ο οποίος έχει ένα βουστάσιο έξω από τη Ζυρίχη, είπε ότι οι επιπτώσεις για την αγροτική οικονομία θα είναι βαριές. Με τις τοπικές επιχειρήσεις να έχουν επίσης πληγεί από μια μείωση στον αριθμό των ζώων. Για να συμβαδίζει με τους περιορισμούς στις ζωοτροφές.

Ο οινοπαραγωγός Λεντς, ωστόσο, είπε ότι η συνέχιση της χρήσης φυτοφαρμάκων είναι «καθαρή τρέλα». Ειδικά όταν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης μεθόδων όπως η καλλιέργεα φρούτων με σκληρότερη φλούδα. Ώστε να είναι ανθεκτικά στους μύκητες…

Επίσης τόνισε καταλήγοντας:

«Με ένα ‘ναι’ στο δημοψήφισμα και για τις δύο πρωτοβουλίες θα μπορέσουμε επιτέλους να βγούμε από την εποχή των χημικών. Θα περάσουμε έτσι στην εποχή της βιολογικής καλλιέργειας»!

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!