Γενικά

Γιατί γιορτάζουμε τη γιορτή της γυναίκας

Συντάκτης  | 

Γιορτή της Γυναίκας

Η Γιορτή της Γυναίκας ή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προέκυψε από διάφορες κοινωνικές και πολιτικές κινήσεις των γυναικών που διεξήχθησαν σε διάφορα μέρη του κόσμου κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

 

Η γιορτή της γυναίκας προέκυψε από την ιδέα πίσω από τη δημιουργία μιας ειδικής ημέρας για τους αγώνες των γυναικών. Στόχος ήταν να αναδειχθεί η σημασία των γυναικών στην κοινωνία και τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα τους.

Το σημείο εκκίνησης για τη διεθνή αναγνώριση της συγκεκριμένης ημέρας ήταν η συμμετοχή των γυναικών σε διάφορες κινητοποιήσεις και αγώνες για τα δικαιώματά τους.

Ένα από τα πρώτα μεγάλα γεγονότα που συνέβαλαν στην ανάδειξη της Γιορτής της Γυναίκας ήταν η απεργία των γυναικών στις εργασίες του υφαντουργείου της Νέας Υόρκης το 1908.

Η γυναίκες στις αρχές του 1900

Γύρο στο 1900, οι κοινωνικές συνθήκες των γυναικών ήταν διαφορετικές σε σχέση με τους άντρες, ανάλογα με την περιοχή και το κοινωνικό επίπεδο στο οποίο ανήκαν. Ωστόσο, γενικά, όλες οι γυναίκες της εποχής αντιμετώπιζαν πολλούς περιορισμούς και είχαν υποχρεώσεις προς τον σύζυγο, την οικογένεια και την κοινωνία.

Περιορισμένοι ρόλοι

Οι παραδοσιακοί κοινωνικοί ρόλοι περιόριζαν τις δυνατότητες των γυναικών σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως η εκπαίδευση, οι εργασιακές επιλογές και οι κοινωνικές δραστηριότητες.

Ανισότητα στην αμοιβή

Οι γυναίκες συνήθως αμείβονταν λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία, εάν εργάζονταν. Συχνά δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση, σε επαγγέλματα ή γενικότερα θέσεις ευθύνης.

Περιορισμένη πολιτική συμμετοχή

Οι γυναίκες είχαν περιορισμένο δικαίωμα ψήφου και συμμετοχής στην πολιτική ζωή. Συχνά δεν είχαν καν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους δημόσια.

Κοινωνικές απαιτήσεις

Οι γυναίκες πιεζόταν να πετύχουν στον ρόλο της συζύγου και της μητέρας. Από την κοινωνία τους επιβαλλόταν πολύ συγκεκριμένοι ρόλοι, ενώ οι προσδοκίες, η συμπεριφορά και οι επιλογές τους ήταν προκαθορισμένες.

Γύρο στο 1908, σε μια κοινωνία η οποία τους απένειμε δεύτερο ρόλο, οι γυναίκες άρχισαν να μάχονται για τα δικαιώματα τους. Τα αιτήματά τους ήταν ανεξαρτησία, ισότητα και αυτονομία!

Η απεργία του 1908 στη Νέα Υόρκη

Το μεγάλο συλλογικό ξεκίνημα έγινε στην απεργία των γυναικών στη Νέα Υόρκη το 1908. Οι γυναίκες άρχισαν να διαμαρτύρονται για τις εργασιακές συνθήκες και τα δικαιώματά τους.

Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες που εργάζονταν στα εργοστάσια είχαν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας. Οι μισθοί ήταν πάρα πολύ χαμηλοί και η εκμετάλλευση από τους εργοδότες τους έντονη. Η συγκεκριμένη απεργία ήταν ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία του αγώνα για ίσα δικαιώματα!

Η απεργία κράτησε πολλές εβδομάδες και προκάλεσε έντονη αντίδραση των  εργοδοτών και των αρχών.

Τον Μάρτιο του 1908, οι εργαζόμενες στα εργοστάσια υφαντουργίας της Νέας Υόρκης κορύφωσαν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι εργαζόμενες απαιτούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αύξηση των μισθών τους και μείωση του ωραρίου εργασίας. Επιπλέον, δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ασφάλεια στον εργασιακό χώρο.

Η απεργία κορυφώθηκε στις 8 Μαρτίου 1908, όταν περίπου 15.000 γυναίκες (εργαζόμενες και μη) ξεκίνησαν από τα εργοστάσια του υφαντουργείου και πραγματοποίησαν πορεία μέσα στη Νέα Υόρκη.

Αν και η συγκεκριμένη απεργία δεν οδήγησε αμέσως σε σημαντικές αλλαγές, ήταν η σημαντικότερη, καθώς έθεσε τα θεμέλια για τα γενικότερα θέματα των γυναικών, των εργασιακών συνθηκών και των δικαιωμάτων τους.

Από εκεί και πέρα, οι απαιτήσεις των γυναικών έγιναν επίκεντρο της δημόσιας προσοχής. Συνέβαλαν στο θάρρος των γυναικών για απαιτήσεις και στην πρόοδο του αγώνα τους για «εργατική δικαιοσύνη».

Άλλες μεγάλες κινητοποιήσεις που ακολούθησαν

Γιορτή της Γυναίκας

Η απεργία του 1908 είχε μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία και ενέπνευσε πολλές άλλες δράσεις στην πορεία. Τα δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως ήρθαν στο προσκήνιο…

Ακολούθησε μια σημαντική διεξαγωγή απεργιών σε διάφορες περιόδους και χώρες. Στόχος ήταν πάντα η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των δικαιωμάτων των γυναικών. Μερικά από τα πιο σημαντικά παραδείγματα απεργιών των γυναικών είναι:

Η απεργία των κεντρικών τηλεφωνητριών το 1919

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γυναίκες που εργάζονταν ως τηλεφωνήτριες στο Σικάγο πραγματοποίησαν απεργία για καλύτερους μισθούς και βελτιωμένες συνθήκες εργασίας.

Η απεργία των ραφτρών στη Νέα Υόρκη το 1909

Γυναίκες εργάτριες στη βιομηχανία ενδυμάτων απεργούσαν για να ζητήσουν αύξηση του μισθού τους, μείωση του ωραρίου εργασίας και βελτιωμένες συνθήκες εργασίας.

Η απεργία των γυναικών στο εργοστάσιο υφαντουργίας το 1920

Στην Ελλάδα, γυναίκες εργάτριες στις υφαντουργικές μονάδες απεργούσαν για να ζητήσουν αύξηση του μισθού τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η απεργία των καθαριστριών του Λονδίνου το 1971

Γυναίκες καθαρίστριες στο Λονδίνο απεργούσαν για να ζητήσουν ισότιμη αμοιβή με τους άνδρες εργαζόμενους και βελτιωμένες συνθήκες εργασίας.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς αγώνες των γυναικών για ισότητα και δικαιοσύνη στον εργασιακό τομέα.

Η καθιέρωση της γιορτής της γυναίκας

Η 8η Μαρτίου επιλέχθηκε ως κομβική ημερομηνία για την γιορτή της γυναίκας. Λόγω της συνάφειάς της με διάφορες κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Η ημέρα για την Γιορτή της Γυναίκας καθιερώθηκε ως ένας σημαντικός σταθμός για να τιμηθεί η συμβολή των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και γενικότερα της ζωής. Μια τιμή στους αγώνες για ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ισότητα των φύλων!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!