Κήπος & Καλλιέργειες

Γεράνια: Τα λουλούδια που αντέχουν την ξηρασία των πόλεων

Συντάκτης  | 

Τα γεράνια είναι πανέμορφα λουλούδια και αντέχουν την ξηρασία, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες των πόλεων.

Τα γεράνια είναι τα ιδανικότερα λουλούδια καθώς τα τελευταία χρόνια, οι καύσωνες γίνονται όλο και συχνότεροι. Αυτό αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, ειδικά στις πόλεις, καθώς η άσφαλτος και το σκυρόδεμα αποθηκεύουν θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ως εκ τούτου, ο αέρας των πόλεων είναι θερμότερος από αυτόν της υπαίθρου, ενώ ακόμη και τη νύχτα οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές. Επομένως, τα φυτά των πόλεων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στη θερμότητα. Έτσι, ώστε να μπορούν να επιβιώνουν στα ηλιόλουστα μπαλκόνια και στις βεράντες το καλοκαίρι.

Το γεράνι είναι μια ιδανική επιλογή φυτού σε αυτές τις συνθήκες, καθώς προέρχεται από την περιοχή γύρω από το Όρος Table της Νοτίου Αφρικής. Όπως μας αναφέρει μεταξύ άλλων το «Pelargonium for Europe», στο Όρος Table το καλοκαίρι το κλίμα είναι ζεστό και ξηρό. Αυτό  κάνει τα γεράνια ιδιαίτερα ανθεκτικά και σε ακραίες θερμοκρασίες.

Το γεράνι λατρεύει τον ήλιο και μπορεί να αντέξει ακόμη και μικρές περιόδους ξηρασίας χωρίς να υποστεί βλάβη. Οι μίσχοι και τα σαρκώδη φύλλα του αποθηκεύουν άφθονο νερό. Για να εξασφαλίσετε όμως έντονη ανθοφορία, θα πρέπει να φροντίζετε να τα ποτίζετε πιο τακτικά, ειδικά το καλοκαίρι.

Μια ζούγκλα στην πόλη

Μια ταράτσα ή μπαλκόνι που έχει διακοσμηθεί με όμορφα φυτά και λουλούδια αποτελεί το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε το καλοκαίρι. Ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να σας φτιάξει αμέσως τη διάθεσή. Για ηλιόλουστα σημεία, το εύκολο στην φροντίδα γεράνι θα προσθέσει Μεσογειακές πινελιές στον χώρο σας!

Τα γεράνια έχουν τακτικές περιόδους ανθοφορίας, μπορούν να αντέξουν την ζέστη και την σχετική ξηρασία, ενώ ξεχωρίζουν χάρη στα έντονα χρώματά τους και την μεγάλη ποικιλία τους. Μάλιστα, η μεγάλη ευελιξία τους, τους επιτρέπει να αξιοποιηθούν σε διάφορες χειροτεχνίες και δημιουργίες. Από χειροποίητα κοσμήματα με λουλούδια μέχρι upcycled γλάστρες, ταιριάζουν τέλεια σε κάθε χειροτεχνία.

Τα γεράνια είναι λουλούδια με πολύ μεγάλη ποικιλία, πλούσια άνθη και πολύ εύκολη φροντίδα. Μόλις οι νύχτες ξεκινήσουν να ζεσταίνουν λίγο, τότε οι συνθήκες είναι ιδανικές για να φυτέψετε τα γεράνια σας έξω. Για να ευδοκιμήσουν, χρειάζονται αρκετό χώρο και καλό χώμα. Το χώμα που είναι προλιπασμένο με λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης θα κάνει την φροντίδα τους ευκολότερη αργότερα.

Τα γεράνια μπορούν να συνδυαστούν πολύ καλά και με άλλα λουλούδια και φυτά, αρκεί να έχουν παρόμοιες συνθήκες φύτευσης και φροντίδας. Για παράδειγμα, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για να συνδυάσετε πολύχρωμα λουλούδια με φυτά που προσφέρουν μπόλικη τροφή για μέλισσες και έντομα.

Καλοκαίρι, ήλιος και γεράνια

Με αμέτρητα άνθη και χρώματα, τα γεράνια δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για μια απολαυστική μέρα στον κήπο ή το μπαλκόνι. Φτιάξτε το σκηνικό με δημιουργικές, upcycle διακοσμητικές ιδέες. Χρησιμοποιείστε από παλιές ρόδες ποδηλάτου έως ξύλινα τελάρα και κορνίζες ή χάρτινα σακουλάκια. Πραγματικά οι δυνατότητες είναι αμέτρητες.

Τέλεια για τις καλοκαιρινές συναντήσεις, τα γεράνια μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη και σε γλυκά πιάτα όπως κέικ, πίτες, επιδόρπια και μαρμελάδες ή ακόμη και σε παγάκια!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!