Ιστορία

Γενοκτονία των Ποντίων: Την 19 Μαΐου πρέπει να την τιμούν όλοι οι Έλληνες

Συντάκτης  | 

Η επέτειος για την Γενοκτονία των Ποντίων (1908-1923) είναι μια καταραμένη μέρα για τους Έλληνες. Για τους Τούρκους από την άλλη, είναι ημέρα γιορτής… Η 19η Μαΐου τιμάται στην Ελλάδα ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το 1994. 

Η Γενοκτονία των Ποντίων τιμάται από το 1994 όταν και αναγνωρίστηκε επίσημα από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η 19η Μάϊου ορίστηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η 19η Μαΐου επιλέχθηκε ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, γιατί την ημέρα αυτή το 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου. Τότε ξεκίνησε η δεύτερη και πιο άγρια φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια σφαγή και ένας ξεριζωμός που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες και να την τιμούν ως δείγμα σεβασμού προς τον λαό μας.

Με τη βοήθεια μελών του Νεοτουρκικού Κομιτάτου, ο Κεμάλ συγκροτεί τη μυστική οργάνωση «Mutafai Milliye». Υπό την καθοδήγηση των Γερμανών και των Σοβιετικών συμβούλων του, κηρύσσει το μίσος εναντίον των Ελλήνων (είχε προηγηθεί η έναρξη της  Γενοκτονίας των Αρμενίων). Θέτει έτσι σ’ εφαρμογή το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού. Το σχέδιο αυτό, ουσιαστικά αποτελούσε την  συνέχεια της ανθρωποσφαγής που ξεκίνησαν οι Νεότουρκοι μετά το 1914 κατά Αρμενίων και Ελλήνων.

Τα εγκλήματα

Γενοκτονία των Ποντίων

Μέλος του «Mutafai Milliye» ήταν ο διαβόητος Τοπάλ Οσμάν, που θεωρείται ο μεγαλύτερος δήμιος των Ελλήνων του Πόντου. Ο Μουσταφά Κεμάλ, όρισε τον Οσμάν γενικό του αντιπρόσωπο στην παραλιακή ζώνη του Πόντου. Αυτός είχε απεριόριστο δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στον ελληνικό πληθυσμό.

Γενοκτονία των Ποντίων

Το κλίμα τρομοκρατίας, τα εργατικά τάγματα, οι εξορίες, οι πυρπολήσεις χωριών, οι δολοφονίες, οι βιασμοί κατά του ελληνικού στοιχείου του Πόντου, οδήγησαν γρήγορα στα περιβόητα «έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας». Αυτά, αφάνισαν στις κρεμάλες της Αμάσειας, όλη την ηγεσία του ποντιακού ελληνισμού, σημαίνοντας την αρχή του τέλους και την εκρίζωση χιλιάδων γηγενών Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Οι διωγμοί και τα εγκλήματα

Οι διωγμοί και τα εγκλήματα των Τούρκων, οδήγησαν τους Έλληνες του Πόντου στα βουνά. Οργανώνοντας εκεί ένοπλα αντάρτικα σώματα κατά των οργανωμένων Οθωμανών. Σήμερα θεωρείται βέβαιο, πως εάν δεν υπήρχε αυτή η ένοπλη αντίσταση, κυρίως στον Δυτικό Πόντο, ο  αριθμός των θυμάτων στον Πόντο θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

Γενοκτονία των Ποντίων

Τις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 700.000 άτομα. Έως το 1923 και την ανταλλαγή των  πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, τα θύματα υπολογίζονται σε 353.000. Θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Μετά από αυτή των Αρμενίων με 1.5 εκ. νεκρούς κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, πάλι από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η 19η Μαΐου ορίστηκε ως «καταραμένη μέρα για όλους τους Έλληνες», καθώς αυτή είναι η μέρα που ξεκίνησε η δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μέρος της ιστορίας των Ποντίων και της προσπάθειας αφανισμού τους από τους Τούρκους, παρουσιάζετε στην συγκινητική τηλεοπτική σειρά Το κόκκινο ποτάμι (μπορείτε να παρακολουθήσετε την σειρά μέσω youtube). Η σειρά είναι βασισμένη  στο ομώνυμο βιβλίο του Χάρη Τσιρκινίδη, που αποδίδεται (βέβαια μέσα από τηλεοπτικό σενάριο) εξαιρετικά.

Η ιστορία στο “κόκκινο ποτάμι” ξεκινάει το 1895 στον Πόντο, κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ένας γιατρός και ο έμπορος φίλος του αρραβωνιάζουν την Ιφιγένεια, 9 χρόνων, με τον Μίλτο, 12 χρόνων, για λόγους σκοπιμότητας. Μέσα από την ζωή των δύο οικογενειών βλέπουμε την εξέλιξη των γεγονότων της εποχής και της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με αναφορές και σε αυτή των Αρμενίων.

H Γενοκτονία & o Ξεριζωμός μέσα από Ζωντανές Μαρτυρίες Μνήμης

Βίντεο από την Ένωση Ποντίων Δροσιάς, με μαρτυρίες για τη Γενοκτονία των Ποντίων και τον ξεριζωμό του. Από ανθρώπους που γεννήθηκαν και έζησαν εκεί και αποτέλεσαν την 1η γενιά προσφύγων στην Ελλάδα.

Η 19 Μαΐου είναι γιορτή των Τούρκων

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους, αποφάσισαν την 19η/5 να την τιμούν και να την γιορτάζουν στον Πόντο ως Ημέρα Μνήμης του Μουσταφά Κεμάλ. Αφού -σύμφωνα με την δική τους ιστοριογραφία- από εκεί ξεκίνησε ο Κεμάλ τον «απελευθερωτικό του αγώνα» (την εκκαθάριση), που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923. Επίσης, αυτή η μέρα γιορτάζεται και ως Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού παράλληλα.

Έτσι, κάθε χρόνο στην Σαμψούντα, πραγματοποιούνται πανηγυρικές φιέστες. Η γιορτή λαμβάνει χώρα στο λιμάνι, γύρο από το πλοίο που μετέφερε το 1919 τον Μουσταφά Κεμάλ στον Πόντο, παρουσία υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Στο λιμάνι της Σαμψούντας υπάρχει ακριβές αντίγραφο του πλοίου «Bandırma», που μετέφερε το 1919 τον Μουσταφά Κεμάλ στον Πόντο. Εγκαινιάστηκε το 2003 από τον Ταγίπ Ερντογάν και λειτουργεί ως μουσείο με κέρινα ομοιώματα και ιστορικά αντικείμενα.

Με στοιχεία από άρθρο του Παναγιώτη Σαββίδη στο protothema

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!