Ψάρια & Θαλασσινά

Γαύρος ψητός με ντομάτες και μαϊντανό

Συντάκτης  | 

Τι νοστιμότερο, ευκολότερο και υγιεινό από τον γαύρο; Η μόνη «φασαρία» είναι το καθάρισμα, από εκεί και έπειτα όλα είναι παιχνιδάκι!

Ο ψητός γαύρος είναι μια από τις πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα φαγητό ανάλαφρο και ιδανικό για να μπει στο τραπέζι από το πρωί έως το βράδυ!

Από την Χριστίνα Κέμου / xristinacook

Υλικά

1 κιλό γαύρος

2 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε ροδέλες)

2-3 ντομάτες κομμένες σε φέτες

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ κούπα ελαιόλαδο

½ λεμόνι (τον χυμό του)

½ λεμόνι (κομμένο σε ροδέλες)

Αλάτι και πιπέρι

Ρίγανη

½ ποτήρι νερό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα κεφάλια και τα εντόσθια τους (ή τα παίρνουμε έτοιμα καθαρισμένα από το ιχθυοπωλείο). Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίσουν. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο (περίπου μισή κούπα του τσαγιού) και τον χυμό από το λεμόνι. Πασπαλίζουμε με ρίγανη, ώστε να πάει παντού. Πάνω από τα ψάρια στρώνουμε τις ροδέλες από τα κρεμμύδια και τις ντομάτες.

Tip

Ροδέλες από τις ντομάτες και τα κρεμμύδια μπορείτε να βάλτε μπόλικες. Θα δώσουν στο φαγητό σας μια επιπλέον γεύση. Παράλληλα όμως θα κρατήσουν και το γαύρο μαλακό.

Ρίχνουμε λίγο επιπλέον αλάτι πάνω από τα λαχανικά και πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό. Τέλος απλώνουμε από πάνω και τις φέτες του λεμονιού.

Προσθέτουμε στο φαγητό μας μισό ποτήρι νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (χωρίς αέρα) στους 200 βαθμούς, για περίπου 30-40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).

Ο γαύρος είναι ένα ψάρι που ψήνεται γρήγορα. Γι’ αυτό τον λόγο προσέχουμε να μη στεγνώσει το φαγητό και το βγάζουμε έγκαιρα από το φούρνο.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!