Γλυκά & Παγωτά
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο: Λαχταριστή σαν κρεμ μπρουλέ
Η γαλατόπιτα χωρίς φύλλο είναι από τις πιο παραδοσιακές και νόστιμες γλυκές πίτες της Ελλάδας. Την λατρεύουν οι περισσότεροι και πολλοί πιστεύουν πως είναι δύσκολη στην δημιουργία της.
Αυτή η γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, είναι ελαφρά τροποποιημένη, μπορεί να γίνει εύκολα και έχει την ίδια υπέροχη γεύση με την κλασική!
Πρόσφατα κάναμε μια εξόρμηση στην όμορφη Μάνη. Η Μάνη είναι ένα ξεχωριστό μέρος της Πελοποννήσου. Μια γεωγραφική περιοχή που χαρακτηρίζεται από τα πετρόκτιστα κτίσματά της. Παράλληλα από τη λιτή και ξεχωριστή κουζίνα της, που είναι εξαρτημένη από τα προϊόντα που παράγει ο τόπος. Το λάδι και το αλεύρι πρωταγωνιστούν, όπως και το γάλα με το μέλι.
Ένα από τα φαγητά που δοκιμάσαμε και θα σας παρουσιάσουμε σε αυτή τη συνταγή είναι η γαλατόπιτα χωρίς φύλλο! Με «καμμένη» ζαχαρίτσα από πάνω, που θα σας δώσει την αίσθηση μιας κρεμ μπρουλε αλά ελληνικά!
Υλικά
1100 ml γάλα
200γρ ζάχαρη
200 γρ καστανή ζάχαρη
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ κορν φλάουερ
3 αυγά
1 βανιλίνη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
50 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
200 γρ καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα και τη ζάχαρη, τα ανακατεύουμε και τη βάζουμε στην φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να πάρουν μια βράση.
Ταυτόχρονα, σε ένα άλλο σκεύος, βάζουμε το σιμιγδάλι, το κόρν φλάουρ και την βανιλίνη και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στο μίγμα τα αβγά και το ξύσμα από το λεμόνι. Τα ανακατεύουμε όλα καλά με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Όταν πάρει βράση το γάλα με τη ζάχαρη το αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας. Με μια μεγάλη κουτάλα παίρνουμε από το ζεστό γάλα και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μίγμα με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν ρίξουμε όλο το γάλα ρίχνουμε το μίγμα που θα δημιουργηθεί ξανά στην αρχική κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα πάλι στο αναμμένο μάτι της κουζίνας. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει το μίγμα.
Αφαιρούμε την κρέμα από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη. Ανακατεύουμε πάλι καλά.
Παίρνουμε ένα μεγάλο βαθύ ταψί -κατά προτίμηση πυρίμαχο ή αντικολλητικό. Το πασπαλίζουμε -από πριν- με σιμιγδάλι και ρίχνουμε την κρέμα.
Φροντίζουμε το μίγμα να το απλώσουμε καλά και να πάει παντού ομοιόμορφα.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμενο φούρνο, στους 190 βαθμούς, στον αέρα.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Έπειτα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με την καστανή ζάχαρη.
Με τη βοήθεια ενός φλόγιστρου καίμε τη ζάχαρη. Εναλλακτικά βάζουμε πάλι την πίτα σε υψηλή θερμοκρασία στον φούρνο. Στο γκριλ, μόνο για λίγα λεπτά.
Αφήνουμε να λειώσει η ζάχαρη και να ροδίσει όσο θέλουμε.
Προσέχουμε πολύ μη μας καεί…
Καλή απόλαυση!