Κήπος & Καλλιέργειες
Φράουλες: φύτευση, προστασία, υγεία
Αναμφίβολα οι φράουλες είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα της άνοιξης και του καλοκαιριού. Οι φράουλες είναι πολύ νόστιμες, καταναλώνονται ωμές ή με την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών ακόμη και ποτών και αποτελούν βασικό υλικό στη ζαχαροπλαστική. Αναπτύσσονται πολύ καλά τόσο στη βεράντα όσο και στον κήπο. Ας δούμε εν συντομία βασικές φροντίδες και αντιμετώπιση προβλημάτων.
Βασικές φροντίδες στην καλλιέργεια της φράουλας
– Η φράουλα καλλιεργείται εύκολα με σπόρους από το φθινόπωρο ή έτοιμα σπορόφυτα από γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια από Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο.
– Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται ακόμη και με παραφυάδες.
– Το χώμα που θα φυτέψετε σπόρους ή σπορόφυτα φράουλας, θα πρέπει να είναι ελαφρύ και πλούσιο και πολύ καλά αποστραγγιζόμενο.
– Το χώμα δεν χρειάζεται να είναι πολύ βαθύ, διότι το ριζικό σύστημα της φράουλας είναι από 15 έως 25 εκατοστά.
– Ο εμπλουτισμός των φυτών της φράουλας με κομπόστα γαιοσκωλήκων είναι σχεδόν απαραίτητος.
– Το ιδανικό pH για τις φράουλες είναι μεταξύ 5,9 και 6,3.
– Οι φράουλες χρειάζονται ηλιοφάνεια τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα.
– Επίσης χρειάζονται πλούσια και τακτικά ποτίσματα.
Αντιμετώπιση προβλημάτων
– Προστατεύουμε τα φυτά της φράουλας στις μεγάλες θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου μεταφέρουμε τα φυτά στον ίσκιο.
– Όπως όλα τα λαχανικά και φρούτα που έρχονται σε άμεση επαφή με το χώμα, έτσι και οι φράουλες, έχουν μεγάλη πιθανότητα να προσβληθούν από εχινόκοκκο, ένα παράσιτο πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο.
– Για το λόγο αυτό οι φράουλες χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο όταν πρόκειται να καταναλωθούν.
– Οι φράουλες που αναπτύσσονται σε ασβεστώδη εδάφη, εμφανίζουν κίτρινα φύλλα. Ο λόγος είναι πως το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται τροφοπενία σιδήρου.
– Για την αντιμετώπιση της τροφοπενίας σιδήρου, εφοδιάζουμε τα φυτά της φράουλας ανά 15 ημέρες με σίδηρο. Δύο εφαρμογές είναι αρκετές για να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Φράουλες και Υγεία
– Οι φράουλες έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Έχουν βιταμίνη C, φολικό οξύ, κάλιο, και φυτικές ίνες. Διακόσια γραμμάρια φρέσκες φράουλες (περίπου όσο μια κούπα) παρέχουν το 25% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη C και μόνο 50 θερμίδες.
– Οι φράουλες περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά τα οποία λειτουργούν κατά των ελεύθερων ριζών, μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα.
– Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, και έτσι η συστηματική κατανάλωση μέτριας ποσότητας φράουλας συντελεί στη μείωση της υπέρτασης.
– Οι φράουλες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γι’ αυτό συστήνεται η κατανάλωσή τους σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη
οι φράουλες επίσης περιέχουν μια αντιφλεγμονώδη ουσία (φλαβονοειδής κερσετίνη (quercetin), η οποία μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.
– Επίσης οι φράουλες περιέχουν πολυφαινόλες που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.