Γενικά
Φορολογικά χρέη: Ποια «παγώνουν» μέχρι τέλος του 2021
«Παγωμένα» έως το τέλος του έτους θα παραμείνουν τα φορολογικά χρέη της πανδημίας.
Πρόκειται για τα φορολογικά χρέη της πανδημίας των οποίων η εξόφληση είχε ανασταλεί με βάση το τελευταίο χρονοδιάγραμμα έως τον Απρίλιο 2021. Παράλληλα διπλασιάζονται οι δόσεις σταδιακής εξόφλησής τους από τον Ιανουάριο του 2022, φτάνοντας ακόμα και τις 48.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών:
Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021.
Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής. Το πρόγραμμα αυτό, θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων, με επιτόκιο ύψους 2,5%.
Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου, ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών.
Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.
Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.
Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.
Η απόφαση νέας παράτασης στην έναρξη εξόφλησης των «παγωμένων» φορολογικών οφειλών λόγω πανδημίας θα ασκήσει νέες πιέσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού. Καθώς, οι συγκεκριμένες εισπράξεις μετατίθενται για τον επόμενο προϋπολογισμό. Σε ορίζοντα που μπορεί να φτάσει ακόμα και την τετραετία, για όσους φορολογούμενους επιλέξουν τον μέγιστο αριθμό δόσεων (48).
ILF Consulting Team