Γενικά

Τα «κοσμήματα πένθους» της Βασίλισσας Βικτώρια

Συντάκτης  | 

Τέσσερα διακριτικά μαύρα κοσμήματα που φορούσε η Βασίλισσα Βικτώρια, θα δημοπρατηθούν τον επόμενο μήνα στο Λονδίνο.

Τα μοναδικά αυτά «κοσμήματα πένθους» της βασίλισσας Βικτώρια θα δημοπρατηθούν στο Λονδίνο μέσα από μια ευρύτερη συλλογή της Πατρίσια Κνάτσμπουλ.

Η βασίλισσα Βικτώρια ήταν η συνωνυμία του πένθους. Η μονάρχης ήταν γνωστή μαυροφορούσα, καθώς φορούσε καθημερινά μαύρα επί σαράντα χρόνια, κατά τη διάρκεια της 64χρονης βασιλείας της. Ξεκίνησε έπειτα από τον θάνατο του συζύγου της πρίγκιπα Αλβέρτου που αγαπούσε πάρα πολύ, στις 14 Δεκεμβρίου 1861. Στην συνέχεια όμως, υπέφερε από πολλές ακόμη απώλειες. Συμπεριλαμβανομένων τον θάνατο της μητέρας της και τριών παιδιών της.Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στολίζονταν με μαύρο μετάξι και φορούσε πάντα ενθύμια των αγαπημένων της προσώπων. Έτσι δημιούργησε μια νέα μόδα κοσμημάτων και πένθους στην Βικτωριανή Βρετανία.

Τα μενταγιόν και οι καρφίτσες προς ανάμνηση των νεκρών, περιλάμβαναν στοιχεία, φράσεις και/ή  τούφες από τα μαλλιά των νεκρών.

Η δημοπρασία

Στην δημοπρασία υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά μαύρα κοσμήματα που φορούσε η πρώην μονάρχης, που κυβέρνησε από το 1837 έως το 1901 και θα πουληθούν από τον οίκο Sotheby’s. Τα κοσμήματα είναι μέρος μιας ευρύτερης δημοπρασίας 400 αντικειμένων από την κληρονομιά της Πατρίσια Κνάτσμπουλ.
Η κοντέσα Πατρίσια Εντβίνα Βικτώρια Κνάτσμπουλ ήταν η 2η κοντέσα του Μάουντμπάτεν της Βιρμανίας και  απεβίωσε τον Ιούνιο του 2017. Ήταν 1η  ξαδέλφη του πρίγκιπα Φίλιππου (Δούκα του Εδιμβούργου) και 3η ξαδέλφη της βασίλισσας Ελισάβετ της 2ης.

Στη συλλογή αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα τρία παρακάτω (μακάβρια) κοσμήματα που φορούσε η βασίλισσα Βικτώρια, εις μνήμην των νεκρών της.

Το ένα κόσμημα είναι για να τιμήσει τη μνήμη του τρίτου της παιδιού, της πριγκίπισσας Αλίκης, που πέθανε από διφθερίτιδα σε ηλικία 35 ετών. Είναι και το πιο εντυπωσιακό καθώς είναι μια καρφίτσα από σμάλτο και διαμάντια. Στο μπροστινό μέρος έχει στο κέντρο μία καρδιά που γράφει «Αλίκη» κάτω από μία κορώνα. Στο πίσω μέρος είναι γραμμένες οι λέξεις «Αγαπητή Αλίκη», μαζί με την ημερομηνία θανάτου της πριγκίπισσας «14 Δεκεμβρίου 1878». Αυτή ήταν και η 17η επέτειος του  θανάτου του συζύγου της Βασίλισσας, πρίγκιπα Αλβέρτου, το 1861.

Την πριγκίπισσα Αλίκη την θυμόταν επίσης και με μια μοναδική καρφίτσα από όνυχα, που είχε επάνω ένα χρυσό μονόγραμμα «Α» με μαργαριτάρια. Στο εσωτερικό της περιλαμβάνετε το πορτρέτο της πριγκίπισσας και αναγράφετε η φράση «Από την μαμά ΒΚΤ, 7η Απριλίου 1879».

Ένα άλλο μαύρο κόσμημα το είχε χαρίσει ο πρίγκιπας Αλβέρτος στην βασίλισσα Βικτώρια το 1861. Ήταν ενθύμιο στον θάνατο της μητέρας της, πριγκίπισσας Βικτώριας της Σαξονίας-Κόμπουργκ-Ζάαλφελντ (Δούκισσα του Κεντ).

Το μενταγιόν από αχάτη και διαμάντι ανοίγει και αποκαλύπτεται η  φωτογραφία της μητέρας της βασίλισσας και μια τούφα από τα μαλλιά της.

Στο πίσω μέρος υπάρχει μια αναγραφή από τον Αλβέρτο στα γερμανικά που λέει “Αγαπητή Μαμά. Αυγ. 17. 1786. Μάρτιος 16.1861. Από τον Αλβέρτο εις μνήμην στον Μάρτιο 16. 1861. Ήσουν η χαρά και η τύχη μας.”

 

Φωτογραφίες: SOTHEBY’S

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!