Γλυκά & Παγωτά

Εκμέκ Κανταΐφι: Δροσερό και εύκολο στην παρασκευή του (+ video)

Συντάκτης  | 

 εκμέκ κανταΐφι

Πάμε να κάνουμε μαζί βήμα-βήμα αυτό το πεντανόστιμο εκμέκ κανταΐφι. Είναι μια φανταστική συνταγή και πρέπει απλά να την κάνετε όλοι!

Αυτό το εκμέκ κανταΐφι είναι ελαφρύ, δροσερό και γίνετε πολύ εύκολα. Είναι βέβαιο πως θα το λατρέψετε. Κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και στα εορταστικά τραπέζια. Είναι ακριβός αυτό που χρειαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε ένα ωραίο γεύμα!

Υλικά 

  • 350 γρ φρέσκο φύλλο κανταΐφι
  • 150 γρ λιωμένο βούτυρο (αγελαδινό)

Για το σιρόπι

  • 300 γρ ζάχαρη
  • 250 γρ νερό
  • 1/2 ξύλο κανέλας
  • Φλούδα και σταγόνες από 1 λεμόνι

Για την κρέμα

  • 1500 ml Γάλα φρέσκο
  • 1 κάψουλα βανίλιας
  • 80 γρ κορν φλαουρ
  • 2 αυγά
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 3 δάκρυα μαστίχας με 1 κ.γλ ζάχαρη ( κοπανισμένα σε σκόνη )
  • 40 γρ βούτυρο κρύο

Για την επικάλυψη 

  • 500 γρ κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγί
  • Φυστίκια Αίγινης ( η ότι άλλο θέλετε)

Για την σύνθεση του γλυκού χρησιμοποίησα βουτυρωμένο ταψί διάστασης 32*23*5

Εκτέλεση 

1) Ξάνουμε το φρέσκο φύλλο Κανταΐφι καλά ώστε να χωρίσει κάθε ίνα και να αφρατέψει.

2) Ρίχνουμε στο μισό φύλλο το μισό λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε για να ποτιστεί.

3) Απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί 32*23*5. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 40 λεπτά περίπου, στην μεσαία σχάρα. Μέχρι να ροδίσει.

 

Ιδανικά χρησιμοποιούμε βούτυρο καθαρό ώστε να μην καούν οι πρωτεΐνες όπως το γάλα στον φούρνο.

 

Για το σιρόπι

1) Βάζουμε όλα τα υλικά -εκτός από τον χυμό λεμονιού- σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 6 λεπτά.

2) Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον χυμό λεμονιού.

3) Περιχύνουμε με το σιρόπι το κρύο κανταΐφι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα 

Αρχικά, θρυμματίζουμε σε multi ή γουδί τα δάκρυα της μαστίχας, μαζί με το 1 κ.γλ ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη.

1) Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά.

2) Σε ένα μπολ βάζουμε το κορν φλαουρ μαζί με τα αυγά και ανακατεύουμε για να δημιουργήσουμε μια κρέμα/πάστα αυγού.

3) Αφού ζεσταθεί το γάλα προσθέτουμε την μαστίχα και ανακατεύουμε.

4) Ρίχνουμε αργά 2-3 κουταλιές από το ζεστό γάλα στο μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε ταυτόχρονα ώστε να μην καεί το αυγό.

5) Προσθέτουμε την βανίλια.

6) Μόλις το μείγμα αυγού αποκτήσει θερμοκρασία κατσαρόλας το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα  με το γάλα. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα μας και να κάνει φουσκάλες.

7) Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί και περιχύνουμε το κανταΐφι. Καλύπτουμε το εκμέκ κανταΐφι με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια ώστε να μην κάνει πέτσα η κρέμα.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.

Για την επικάλυψη 

1) Αφού κρυώσει το γλυκό χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα, για να σφίξει και να γίνει σαντιγί.

 

Tip

Την σαντιγί είναι καλό να την χτυπάτε πάντα μέσα σε ένα κρύο, μεταλλικό μπολ. Έτσι σφίγγει πιο γρήγορα και πιο πολύ.

 

2) Απλώνουμε την σαντιγί επάνω από το κρύο γλυκό και πασπαλίζουμε με φιστίκια Αιγίνης ή ότι άλλο θέλουμε.

3) Τέλος, βάζουμε το εκμέκ κανταΐφι στο ψυγείο για να κρυώσει καλά, ώστε να είναι δροσερό για να το  απολαύσουμε!

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!