Γενικά

Εγκυκλοπαιδικό Βιογραφικό Λεξικό της Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας

Συντάκτης  | 

thessaliko-lexikoΤο βιβλιοπωλείο ΤΣΙΟΠΕΛΑΚΟΣ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Α. Αντωνίου «ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» την Τρίτη, 9 Απριλίου 2019, στις 7:30 μ.μ., στο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη (Βενιζέλου και Καρδίτσης 1) στα Τρίκαλα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο φιλόλογος Αλέξανδρος Βαναριώτης και ο δρ. φιλολογίας Θανάσης Παπαδημητρίου.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.

Τι είναι το «Εγκυκλοπαιδικό Βιογραφικό Λεξικό της Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας» του Αντώνη Α. Αντωνίου
Στα λήµµατα του συγκεκριμένου τόµου παρουσιάζονται πρόσωπα που έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο, τα οποία είτε γεννήθηκαν στη Θεσσαλία και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη είτε εγκαταστάθηκαν ή έδρασαν στη Θεσσαλία και συνέβαλαν στη σημερινή κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητά της. Η έρευνα καλύπτει χρονικά την περίοδο από την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Θεσσαλίας από τους Οθωμανούς, στις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα, έως τις μέρες µας. Για τη σύνταξη των ληµµάτων αξιοποιήθηκε ποικίλο υλικό, όπως εγκυκλοπαίδειες, άρθρα εφημερίδων και περιοδικών, μονογραφίες και διαδικτυακές πηγές, ενώ πραγματοποιήθηκαν επαφές µε συγγενείς για να συλλεχθούν αδημοσίευτες πληροφορίες από δυσπρόσιτες πηγές. Έτσι η θεσσαλική ιστορία αναδεικνύεται μέσα από τη ζωή, το έργο και την προσφορά των πρωταγωνιστών του ιστορικού γίγνεσθαι.
Ύστερα από πολυετή εργασία του, ο διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας Αντώνης Α. Αντωνίου μας προσφέρει ένα μεγαλόπνοο έργο στο οποίο µας δίνονται µε μεγάλη πληρότητα σημαντικά στοιχεία γνώσης για την ιστορία της Θεσσαλίας.

Από την εισαγωγή του βιβλίου.
 «Η δημιουργία ενός βιογραφικού λεξικού σε περιφερειακό επίπεδο µας δίνει το πλεονέκτημα της καταγραφής ενός μεγάλου συνόλου ανθρώπων, η εκτεταμένη παρουσία των οποίων στα λήµµατα του λεξικού αναδεικνύει τα ιδεολογικά ρεύµατα και τις πολιτισµικές αξίες. Πρόκειται για µια πρακτική, η οποία καµία σχέση δεν έχει µε τις αυτοβιογραφίες και τις περίλαµπρες κατά παραγγελία βιογραφίες. Ο ιστορικός καταγράφοντας ένα μεγάλο σύνολο ατοµικών πορειών ζωής πετυχαίνει να διαχύσει την ιστορική γνώση και να την κάνει προσβάσιµη σε ένα ευρύ κοινό. Εντάξαµε το έργο µας σε µια προσπάθεια για αυτογνωσία και πίσω από τα πρόσωπα προσπαθήσαµε να εστιάσουμε στο ιστορικό γεγονός, να υπηρετήσουμε τη διερεύνηση του ιστορικού περιβάλλοντος.»

Ο Αντώνης Α. Αντωνίου είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τµήµατος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάτοχος DEA Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Paris I – Sorbonne, κάτοχος DEA Κοινωνιολογίας της Εργασίας του Πανεπιστηµίου Paris VII – Jussieu και διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Paris I – Sorbonne. Έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνιες έρευνες σε αρχεία και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγγράµµατά του είναι: «Γαµήλια έθιµα των καραγκούνηδων της ∆υτικής Θεσσαλίας: Το παράδειγμα της κοινότητας Ματαράγκας», 1991, «∆ηµόσιες δαπάνες (1833-1939)» στη σειρά Μελέτες Νεοελληνικής Οικονοµικής Ιστορίας, υπό έκδοση από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και το ΚΕΠΕ, «Συµβολαιογραφικές πράξεις συμβολαιογραφούντος Ειρηνοδίκου Καρδίτσας Σοφοκλέους Οιταιοκαρύδου (1881-1882): περιλήψεις – ευρετήρια», υπό έκδοση από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά, όπως «Ιστορικά», «Σπουδαί», «Αρχείον Οικονομικής Ιστορίας» και σε πρακτικά διεθνών και πανελλήνιων επιστημονικών συνεδρίων.

thessaliko-lexiko

 

 

Ακολούθησε το Design Magazine στο Facebook 

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *