Κατοικίδια & Ζώα
Διροφιλαρίωση στους σκύλους
Η Διροφιλαρίωση (νόσος των σκουληκιών της καρδιάς) αποτελεί πρόβλημα σε πολλές περιοχές του κόσμου και ιδιαίτερα στις τροπικές και υποτροπικές χώρες.
Η Διροφιλαρίωση προκαλείται από το ενδοπαράσιτο Dirofilaria immitis και στο σκύλο μεταδίδεται με τσιμπήματα κουνουπιών. Τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν τις μολύνουσες προνύμφες (L3) 2-3 εβδομάδες μετά από την αρχική μύζηση αίματος από μολυσμένο σκύλο.
Οι L3 προνύμφες μεταφέρονται στο σκύλο με το νύγμα του μολυσμένου κουνουπιού κατά την μύζηση αίματος, ενηλικιώνονται μέσα σε 2 εβδομάδες και μετά από 3 μήνες εισέρχονται εντός των αγγείων. Μετά από 5 μήνες εγκαθίσταται στην κοιλότητα της καρδίας και στους κλάδους της πνευμονικής αρτηρίας. Η παρουσία των ενήλικων σκουληκιών προκαλεί μηχανικές βλάβες στα αγγεία και δευτερογενώς και στην καρδιά. Επίσης είναι δυνατή η προσβολή και άλλων οργάνων όπως το ήπαρ (συκώτι) και οι νεφροί.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον βαθμό παρασίτωσης του ζώου και τη χρονιότητα του περιστατικού. Σκυλιά με μέτρια έως εντόνου βαθμού διροφιλαρίωση εμφανίζουν συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας όπως εύκολη κόπωση, βήχα, δύσπνοια, ξηρούς ρόγχους, ασκίτη, οιδήματα και καχεξία.
Σε βαριά μορφή διροφιλαρίωσης εμφανίζεται και αιμόπτυση και οφείλεται στην πνευμονική θρομβοεμβολή.
Διάγνωση
Η διάγνωση της διροφιλάριωσης στηρίζεται στο θετικό αποτέλεσμα της ορολογικής εξέτασης όπου ανιχνεύονται τα αντιγόνα των θηλυκών ενηλίκων σκουληκιών. Η εξέταση αυτή γίνεται γρήγορα και απλά στο κτηνιατρείο, με μικρή ποσότητα αίματος και την βοήθεια ειδικού σκευάσματος (kit). Το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης υποδηλώνει ότι υπάρχουν ενήλικα θηλυκά σκουλήκια.
Θεραπεία
Στόχος της θεραπείας είναι η εξόντωση όλων των ενηλίκων σκουληκιών και των προνυμφών τους, με όσο το δυνατό λιγότερες παρενέργειες, δεδομένου ότι η ενηλικοκτόνος αγωγή μπορεί (λόγω του μαζικού θανάτου των σκουληκιών) να προκαλέσει πνευμονική θρομβοεμβολή με αποτέλεσμα την κατάληξη του ζώου. Συνίσταται η προοδευτική εξόντωση των σκουληκιών. Υπάρχουν αρκετά πρωτοκολλά θεραπείας ανάλογα με το παρασιτικό φορτίο του ζώου που υπόκεινται στην κρίση του κτηνιάτρου.
Πρόληψη
Η πρόληψη γίνεται με φαρμακευτικά σκευάσματα που θανατώνουν τις μολύνουσες προνύμφες (L3) όσο κυκλοφορούν στο αίμα αποτρέποντας έτσι την ενηλικίωση και εγκατάστασή τους στην καρδιά και στα πνευμονικά αγγεία, προλαμβάνοντας τόσο την κλινική νόσο όσο και την μετάδοση του νοσήματος σε άλλα υγείη ζώα. Τα σκευάσματα που κυκλοφορούν περιλαμβάνουν χάπια, τα οποία δίνονται μηνιαίως κυρίως κατά την εποχή δραστηριοποίησης των κουνουπιών, και ενέσιμο διάλυμα βραδείας απελευθέρωσης, το οποίο χορηγείται μια φορά ετησίως. Το ενέσιμο διάλυμα (“εμβόλιο”) συνίσταται να χορηγείται κατά την έναρξη της άνοιξης για να προλάβει μια ενδεχόμενη μόλυνση από μολυσμένα κουνούπια.
Editor: Γεώργιος Χριστοδούλου / Κτηνίατρος