Γενικά
Το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων στο ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Το ντοκιμαντέρ “Το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων σε περιοδεία, με το έργο ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ” την ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ, ώρα 11:00, στο ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!
Πρόκειται για την παράσταση του Δημοτικού μας Θεάτρου μας έτσι όπως… αυτή περιόδευσε σε πόλεις και χωριά του νομού Τρικάλων το καλοκαίρι του 2013. Μια παράσταση βασισμένη σε 7 λαϊκά παραμύθια σε σκηνοθεσία και διασκευή του Τάσου Ράτζου και ερμηνευμένη από νέους κυρίως ηθοποιούς. Η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ είναι του Βασίλη Λουλέ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης 20 Μαρτίου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (World Storytelling Day) θεσπίστηκε για να τιμήσει την προφορική παράδοση και την αξία της μέσα στους αιώνες. Τα λαϊκά παραμύθια (μαζί με τα τραγούδια) είναι το σπουδαιότερο κομμάτι αυτής της παράδοσης, ένας πολύτιμος θησαυρός.
Από στόμα σε στόμα, από παππούδες και γιαγιάδες στα παιδιά και στα εγγόνια, οι παραμυθάδες, άνθρωποι απλοί κι αγράμματοι συνήθως, διέσωσαν ιστορίες, παραδόσεις και θρύλους, τραγούδια και στιχάκια που θα είχαν πια χαθεί. Μέσα από τις αφηγήσεις των παραμυθιών ζωντανεύουν η γεωργική και κτηνοτροφική παράδοση του τόπου, τα πυκνά δάση και οι μεγάλοι κάμποι, τα μονοπάτια, τα σταυροδρόμια, τα πηγάδια κι οι πηγές, ο κουρνιαχτός του δρόμου και η πρωϊνή ομίχλη, οι πονηρές αλεπούδες και οι αετοί που μιλάνε, οι νεράϊδες, οι δράκοι και οι λάμιες, οι μύλοι και τα καρκατζάλια.
Μέσα από το οδοιπορικό στα παραμύθια διασώζονται εικόνες, ήθη, έθιμα, αρετές και αξίες που φτάνουν πολύ πίσω, στα μεγάλα έπη του Ομήρου, του πρώτου παραμυθά που κατέγραψε τις προφορικές ιστορίες που είχαν φτάσει ως τις δικές του μέρες.
Η παράσταση διατηρεί στο ακέραιο την φρεσκάδα, την πρωτοτυπία και το ενδιαφέρον των παραμυθιών πάνω στα οποία βασίζεται, επικοινωνεί πολλά από τα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού και διασώζει την προφορική γλώσσα μέσω της οποίας μεταδόθηκαν τα παραμύθια από γενιά σε γενιά.
Παράλληλα διακρίνεται για την σύγχρονη ματιά της, την αμεσότητα και τις καινοτομίες που εισάγει.
Η κινηματογράφηση της παράστασης χαρακτηρίζεται από πολλές γωνίες λήψης -αντισυμβατικές ενίοτε-, από σεβασμό στην παράσταση και στο περιεχόμενό της και, ταυτόχρονα, χωρίς να χάνει το επίκεντρό της, τους ηθοποιούς, παρουσιάζει τις αντιδράσεις των θεατών, ιδιαίτερα των παιδιών, και τον τρόπο που αυτοί συμμετέχουν στα δρώμενα.
Τόσο η παράσταση όσο και το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκαν με επαγγελματικές προδιαγραφές, με υπομονή και αγάπη, με φροντίδα και μεράκι από όλους τους εμπλεκόμενους.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Διασκευή – σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Σκηνικά – Κοστούμια: Κέλλυ Βαρσάνη
Μουσική: Λίλα Αγγέλη
Κινησιολογία: Ειρήνη Καλογερά
Β. σκηνοθέτη, επιμ. εκπαιδευτικού υλικού: Χριστίνα Κρίθαρη
Οργάνωση παραγωγής: Βικτωρία Καραμούζη
Καλλιτεχνική δ/νση: Στέφανος Νταλάσης
Ηθοποιοί: Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Γεωργία Κατσανάκου, Γιάννης Παπαευθυμίου, Γλυκερία Πατραμάνη, Φανή Σπανού, Βάσια Χρήστου.
Μουσικοί: Γιώργος Αγγέλης, Γιάννα Ζάρα, Θανάσης Χονδρός.
Τεχνικοί: Χειρ. ήχου – φως: Απόστολος Ντούμας
Κατασκευή κουστουμιών: Αργυρώ Ποντίκα
Κατασκευή Σκηνικού: Παναγιώτης Κωστάκης