Πρόσωπα
Δήμητρα Κοροκίδα: Κατέκτησε το 2ο χρυσό ελληνικό μετάλλιο στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ στη Ντόχα του Κατάρ!
Το δεύτερο χρυσό ελληνικό μετάλλιο στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ στη Ντόχα του Κατάρ πήρε η αθλήτρια ΑμεΑ, Δήμητρα Κοροκίδα, υπερβάλλοντας εαυτόν στον τελικό της σφαιροβολίας F53, κατακτώντας την πρώτη θέση με επίδοση 4.36μ. που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ.
Η Δήμητρα Κοροκίδα ήταν εντυπωσιακή καθ’ όλη τη… διάρκεια του αγώνα της. Αν και περίμενε υπομονετικά -σε θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 37 βαθμούς Κελσίου στις 10 το πρωί- να έρθει η σειρά της, δεδομένου ότι αγωνιζόταν 7η και τελευταία, απέδειξε ότι είναι μαχήτρια! Κατέρριψε συνολικά τρεις φορές το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ, φτάνοντας στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, του δεύτερου για τα ελληνικά χρώματα σε αυτή τη διοργάνωση.
Το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ ήταν 4.06μ., επίδοση που… συνέτριψε στην πρώτη κιόλας προσπάθεια, η οποία μετρήθηκε 4.21μ. Η δεύτερη βολή ήταν 4.20μ., για να έρθουν στη συνέχεια δύο μεγάλες βολές στα 4.25μ. και 4.36μ.
«Αισθάνομαι πολύ όμορφα και υπερήφανη. Βέβαια δεν πήγαινα για το χρυσό. Ήξερα ποιές ήταν οι δυνατότητές μου. Πίστευα σίγουρα στην τρίτη θέση και ίσως με λίγη τύχη ακόμη και στη δεύτερη. Ευτυχώς που έγιναν οι ενστάσεις, οι οποίες σημειωτέον ήταν πολύ σωστές και φάνηκαν οι παρατυπίες πάνω στον αγώνα. Σε κανένα άθλημα δεν πρέπει να επιβραβεύονται οι παρατυπίες. Είναι αδικία για τους υπόλοιπους αθλητές. Αισθάνομαι πολύ όμορφα λοιπόν και ελπίζω σε κάτι καλύτερο στο μέλλον. Θέλω να το αφιερώσω το μετάλλιο σε όλους τους Έλληνες.», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Δήμητρα Κοροκίδα, που με μεγάλη δύναμη ψυχής έχει καταφέρει πολύ περισσότερα από κάθε άλλο αθλητή, αποτελεί αθλήτρια πρότυπο για πολλούς. Το τροχαίο ατύχημα που είχε πριν από μερικά χρόνια μπορεί να την καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο, ωστόσο δεν κατάφερε να της στερήσει τη χαρά της ζωής και την αγάπη της για τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό. Είναι η μοναδική στη χώρα μας αθλήτρια η οποία συμμετέχει σε αγώνες ποδηλασίας δρόμου με χειρήλατο.
Η Δήμητρα Κοροκίδα, η οποία κατάγεται απ’ την Άρτα, αναδείχτηκε κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία της χρονιάς που πέρασε. Σε εκδήλωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, παρουσία της αθλητικής και πολιτικής ηγεσίας, προσωπικοτήτων του αθλητισμού και πλήθους κόσμου, έλαβε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, την τιμητική της διάκριση.
«Σήμερα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) με ανέδειξε Κορυφαία Αθλήτρια με Αναπηρία για το 2015. Αυτό το βραβείο με τιμά ιδιαίτερα και με συγκινεί. Αποτελεί για μένα την απόλυτη αναγνώριση μιας μεγάλης και μακρόχρονης προσπάθειας και μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω ακόμα πιο δυνατά για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το Σεπτέμβριο του 2016», είχε γράψει στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.
Η Δήμητρα Κοροκίδα από το 1984 έως το 2005 ήταν αθλήτρια του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ και ΤΑΝΓΚ ΣΟΥ ΝΤΟ (Κορεάτικο καράτε) με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκά και διεθνή πρωταθλήματα. Αναδείχθηκε επί επτά συνεχόμενα έτη (1999-2005) Πρωταθλήτρια Ελλάδος στα Πούμσε (τεχνικό κομμάτι του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ).
Το 2005 είχε αυτοκινητιστικό ατύχημα που της προκάλεσε σοβαρή κάκωση στο νωτιαίο μυελό αφήνοντάς την παραπληγική. Ίδρυσε δική της σχολή πολεμικών τεχνών διδάσκοντας η ίδια με σκοπό να μεταδώσει κυρίως στους μικρούς μαθητές την αγάπη της για τις πολεμικές τέχνες και να αποτελέσει παράδειγμα ψυχικής δύναμης.
Το 2010 αποφάσισε να ξαναγυρίσει στον πρωταθλητισμό σε διαφορετικό όμως χώρο, στο στίβο. Αυτό που της κέντρισε το ενδιαφέρον όμως είναι τα δρομικά αθλήματα αλλά λόγω έλλειψης ανάπτυξης στη χώρα μας, ξεκίνησε να ασχολείται με τις ρίψεις (σφαίρα, δίσκος, ακόντιο).
Το 2012 επιδίωξε την πρόκριση για την Παρολυμπιάδα του Λονδίνου και πραγματοποίησε Πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο ακόντιο στη κατηγορία της (F53). Πέτυχε το δεύτερο όριο πρόκρισης αλλά λόγω περιορισμένων θέσεων συμμετοχής για γυναίκες από την Ελληνική Ομοσπονδία δεν περιλήφθηκε στην ελληνική αποστολή.
Το 2013 συμμετείχε με την Εθνική Ομάδα Στίβου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ στη Λυών, Γαλλία, όπου κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στον ακοντισμό με επίδοση που αποτέλεσε νέο Ευρωπαϊκό Ρεκόρ.
Το 2014 ξεκίνησε να ασχολείται με την ποδηλασία δρόμου και ήδη μέσα σε πέντε μήνες έγινε η μοναδική γυναίκα στην Ελλάδα, μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας Δρόμου ΑμεΑ που έλαβε μέρος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Greenville, USA) και Κύπελλο (Segovia, Spain) με χειρήλατο.
Και τέλος, το 2015 συμμετείχε με την Εθνική Ομάδα Στίβου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ στη Ντόχα του Κατάρ, όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία με επίδοση που αποτέλεσε νέο Πανελλήνιο Ρεκόρ.
Σήμερα, διδάσκει με μεγάλη επιτυχία Κορεάτικες Πολεμικές Τέχνες στη σχολή της στο Χαλάνδρι, και είναι κάτοχος 7 DAN στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ. Προπονείται εντατικά τόσο στην ποδηλασία όσο και στο στίβο και συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες με σκοπό να κατοχυρώσει την πρόκρισή της στους Παρολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το Σεπτέμβριο του 2016.
Editor: Κωνσταντίνα Κ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!