Μαρία Πευκιανάκη Χειρουργός Οφθαλμίατρος
 
Τρικαλινή Παράδοση
 

Γενικά

COVID-19: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συντάκτης  | 
κορωνοϊός

Δείτε παρακάτω Αναλυτικό διαδραστικό χάρτη εξάπλωσης του Covid-19 με τα νεότερα παγκόσμια δεδομένα.

Με στόχο την έγκυρη πληροφόρηση σας και κυρίως την προφύλαξη σας από τον νέο κορωνοϊό Covid-19! Το DM συγκέντρωσε παρακάτω όλα τα βασικά στοιχεία και πολλές πληροφορίες σχετικά με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και πως μπορείτε να προστατευτείτε.

Από τις 11 Μαρτίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει τον νέο κορωνοϊό Covid-19 “πανδημία”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Βρείτε τη δημόσια υπηρεσία που θέλετε εύκολα και γρήγορα στο gov.gr

κορωνοϊός

Απαγόρευση Κυκλοφορίας

Από Δευτέρα 23 Μαρτίου

* Απαγορεύεται η άσκοπη κυκλοφορία των πολιτών και η συνεύρεση σε εξωτερικούς χώρους άνω των 2 ατόμων.

Όλοι οι πολίτες σε κάθε μετακίνηση τους πρέπει να έχουν μαζί τους:

  1. Την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο.
  2. Συμπληρωμένο το έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο)
  3. ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

 Για οδηγίες σχετικά με την έκδοση του εντύπου βεβαίωσης κίνησης ή με τον τρόπο αποστολής SMS επισκεφτείτε το forma.gov.gr 

Πώς θα εκδώσετε το έντυπο βεβαίωσης κίνησης

Η κυκλοφορία πολιτών επιτρέπεται μόνο για:

– Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
– Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
– Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
– Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
– Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
– Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
– Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
– Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Επιπλέον ισχύει

– Η μετάβαση στα νησιά μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, καθώς και εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

– Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν με έγγραφα από το taxis ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.

– Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα πολιτών από κράτη εκτός Ε.Ε. (οι Έλληνες πολίτες εισέρχονται κανονικά), εκτός αν τίθεται ζήτημα οικογένειας ή επείγουσας εργασίας. Επιπλέον, όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα, τίθενται υποχρεωτικά σε 14ημέρη απομόνωση στον τόπο προορισμού τους, με το βλέμμα των ειδικών να έχει στραφεί ιδιαίτερα σε όσους επαναπατρίζονται έχοντας εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

– Για προληπτικούς λόγους, στο σφράγισμα των ελληνικών συνόρων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, ενώ κλειστά παραμένουν και τα σύνορα με την Τουρκία, με πρωτοβουλία της τελευταίας.

– Προσωρινή παύση ισχύει και ως προς την αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία και την Ισπανία.

Μετακινήσεις

– Παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου και στις άδειες οδήγησης και τα δελτία τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με μοναδική εξαίρεση τα φορτηγά και τα λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές.

– Σε αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου τίθενται όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης, ενώ για τις μετακινήσεις εντός της Αθήνας έχει ανασταλεί η εφαρμογή του δακτυλίου έως το τέλος Απριλίου.

– Τα Μέσα μεταφοράς θα λειτουργούν με μειωμένο ωράριο για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, ενώ παράλληλα έχουν ανασταλεί τα δρομολογια μετά τις 12 τα μεσάνυχτα σε μετρό και τραμ.

Επιπλέον

– Για την αποφυγή συνωστισμού στην αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας, που λήγουν στο χρονικό διάστημα από τις 18 Μαρτίου έως και τις 5 Απριλίου 2020, προχώρησε ο ΟΑΕΔ, ενώ παράταση αυτοδίκαια στην καταβολή όλων των κοινωνικών επιδομάτων ανακοίνωσε η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ώστε να μη χρειάζεται να μεταβεί κανείς στις υπηρεσίες για την κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών.

– Λόγω των έκτακτων συνθηκών, οδηγίες στην ΕΥΔΑΠ να μην προχωρά σε διακοπή της παροχής λόγω καθυστέρησης πληρωμών λογαριασμών, για όσο διάστημα οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους λόγω κοροναϊού έδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η εξυπηρέτηση πελατών της εταιρείας γίνεται κυρίως τηλεφωνικά ή μέσω Διαδικτύου.

Ποιες επιχειρήσεις λειτουργού ποιες μένουν κλειστές

κορωνοϊός

Ανοιχτά

Σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και κάβες.

Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ, αυτά λειτουργούν πλέον με διευρυμένο ωράριο, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ καθημερινά και από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις Κυριακές, και με πρόβλεψη παράδοσης κατ’ οίκον.

Στις νέες προϋποθέσεις που έθεσε η κυβέρνηση για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στα σούπερ μάρκετ περιλαμβάνεται και η αναλογία 15 τ.μ. για κάθε πελάτη στο κατάστημα, προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία τους.

– Φαρμακεία, καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών, αλλά και καταστήματα ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
– Επιχειρήσεις διανομής προϊόντων (delivery) και παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away)
– Πρατήρια υγρών καυσίμων n Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (ανοιχτά και τα συνεργεία που λειτουργούν εντός αντιπροσωπειών λιανικής και after sales)
– Καταστήματα εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων n Περίπτερα, μίνι μάρκετ ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
– Καθαριστήρια n Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
– Καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς (pet shops), ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων n Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών n Γραφεία τελετών
– Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας
– Καταστήματα εταιρειών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

  • Με αυστηρούς κανόνες λειτουργούν οι λαϊκές δημοτικές αγορές. Στο 50% μειώνεται ο αριθμός των παραγωγών που διαθέτουν τα προϊόντα τους, ενώ πρέπει να διασφαλίζεται απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων.

Λειτουργούν με αυστηρούς περιορισμούς στην προσέλευση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες 

– Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους καταστηματάρχες.
– Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).
– Σούπερ μάρκετ και φαρμακεία που βρίσκονται σε καταστήματα του λιανικού εμπορίου τα οποία λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlets), σε εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές. n Εταιρείες τηλεφωνικής ενημέρωσης με ειδική πρόβλεψη για την ανά 2 μέτρα λειτουργία των θέσεων εργασίας.

Κλειστά έως αρχές Μαΐου

– Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα.
– Μπαρ και καφετέριες.
– Μαγαζιά εστίασης, εκτός από delivery και take away.
– Πρακτορεία τυχερών παιγνίων.
– Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κ.τ.λ.).
– Βιβλιοθήκες n Μουσεία, Αθλητικοί χώροι, Αρχαιολογικοί χώροι, χώροι και αίθουσες συγκεντρώσεων και πολλά άλλα.
– Κέντρα αισθητικής, κουρεία, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφοι, θέατρα.

– Οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα.

Σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας μέχρι νεοτέρων βρίσκονται

• Όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (ΟΛΕΣ οι βαθμίδες δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης).

• Εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Κοινωνικές και οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Γενικές πληροφορίες 

Πατήστε τον παρακάτω χάρτη για να διαβάσετε αναλυτικά όλα τα τρέχον στοιχεία σχετικά με την “πανδημία” του Covid-19.

κορωνοϊός

Για τον νέο κορωνοϊό Covid-19, ο ΕΟΔΥ μας ενημερώνει για όλα τα νεότερα που πρέπει να γνωρίζουμε

Οι ειδικοί τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, αλλά επιβάλετε η σωστή προφύλαξη και πρόληψη από όλους μας.  

Η Ελλάδα όπως και πάρα πολλά κράτη, έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια σε αυτόν τον “εχθρό”. Σκοπός των κυβερνώντων της χώρας μας από την πρώτη στιγμή, ήταν η έγκυρη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και των απαραίτητων προφυλάξεων για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού.

Οι εξελίξεις και τα κρούσματα σχετικά με τον Covid – 19 είναι καθημερινά και ραγδαία. Η σωστή ενημέρωση δίχως την πρόκληση πανικού, είναι απαραίτητη από όλα τα “σοβαρά” ΜΜΕ, καθώς αυτός είναι ο άμεσος τρόπος ενημέρωσης των πολιτών, όπως δήλωσαν πολιτικοί και επιστήμονες.

Παρόλα αυτά όμως, χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή από τους αναγνώστες σχετικά με τα fake news. Καθώς είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν να… εκμεταλλευτούν, την παρούσα κρίση και τον πανικό του κόσμου, για ένα “κλικ”.

Για αυτόν το λόγο, όλοι οι ειδικοί τονίζουν πως η ενημέρωση σχετικά με τον ιό πρέπει να γίνετε ΜΟΝΟ από σοβαρές πηγές με έγκυρες  πληροφορίες!

Το Design Magazine με στόχο οι αναγνώστες του να έχουν μια απόλυτα έγκυρη πληροφόρηση, λαμβάνοντας παράλληλα τις κατάλληλες προφυλάξεις, συγκέντρωσε παρακάτω κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον COVID-19 (SARS-Cov-2), μόνο από έγκυρες πηγές.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έπειτα από τις παρούσες εξελίξεις τονίζει πως το σημαντικότερο είναι η αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων ατομικής υγιεινής και αυτών που επιβάλει η κυβέρνηση!

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης όλων μας!

Διαβάστε επιπλέον…

Επειδή ο ιός είναι νέος και δυστυχώς πολλά στοιχεία σχετικά με αυτόν και την καταπολέμηση του είναι ακόμη άγνωστα… καθημερινά έχουμε νέα σχετικά με αυτόν.

Διαβάστε παρακάτω ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του ΑΠΕΜΠΕ κάποια από αυτά που πρέπει να γνωρίζετε.

Τι θα θέλατε να γνωρίζετε για προστασία, προσοχή και άλλα…

Σημαντικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο κορωνοϊό SARS-Cov-2.

Ο ορισμός ενός κρούσματος. Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει ένας άνθρωπος που προσβλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό, Sars-CoV-2;

Τα τρόφιμα και ο SARS-CoV-2 – Καλές πρακτικές χειρισμού και προετοιμασίας τροφίμων.

Πόσο επιβιώνει σε μάσκες και χαρτονομίσματα.

Σωστή φροντίδα και πρόληψη για τα κατοικίδια.

Οδηγίες εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας.

Γιατί πρέπει να πετάμε μάσκες και γάντια ΜΟΝΟ στους πράσινους κάδους απορριμμάτων (ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ).  

23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις διαγνωστικές εξετάσεις του Covid-19

Η τηλεφωνική γραμμή 1135 επί 24ώρου βάσεως παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Οδηγίες για άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο, υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα

Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι 

Οδηγίες για φροντίδα ύποπτου κρούσματος στο σπίτι

Λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 – Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες

Οδηγίες για ταξιδιώτες (ενημέρωση 11 Μαρτίου 2020)

Η εκτίμηση των ειδικών για την πορεία του κορωνοϊού τα επόμενα δύο χρόνια

Τα 7 δημόσια νοσοκομεία όπου γίνονται εξετάσεις για τον κορωνοϊό

Από την Πέμπτη 12/3 λειτούργησαν αρχικά 7  εργαστήρια νοσοκομείων για εξετάσεις για τον κορωοϊό. Αυτά είναι:

ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, ΡΙΟ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΛΑΡΙΣΑΣ.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις της κρίσης του covid-19, υπάρχουν κατά περιοχές κέντρα υγείας και νοσοκομεία που μπορούν να σας κατευθύνουν σχετικά.

κορωνοϊός

Η τηλεφωνική γραμμή πληροφοριών και υποστήριξης για τον νέο κορωνοϊό 1135 λειτουργεί καθημερινά, 24 ώρες και συνεχόμενα.  

 

Οι φόβοι για μια ραγδαία επέκταση της νόσου Covid-19 σε όλη την Ελλάδα έφεραν έκτακτα μέτρα που άλλαξαν την καθημερινότητα μας. Τα μέτρα προφύλαξης που επιβάλλονται αλλάζουν καθημερινά.

Επίσης

Διευκολύνσεις γονέων – Άδεια ειδικού σκοπού

Μέτρα στην αγορά εργασίας

Τι ισχύει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Αναστολή λειτουργίας ΚΑΠΗ, ακύρωση συνεδρίων, αθλητικών δραστηριοτήτων

Νέος κορωνοϊός Covid-19 – Γενικές οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα στον ΕΟΔΥ 

  • Τα μέτρα δεν καταπολεμούν τον κορωνοϊό αλλά είναι προληπτικά. Ο κύριος στόχος τους είναι η μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
  • Οι γονείς πρέπει υποχρεωτικά να περιορίσουν τα παιδιά τους. Καθώς αυτά μπορεί να είναι φορείς δίχως να έχουν συμπτώματα ή να νοσήσουν. Έτσι μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο η διασπορά του ιού.

“Είναι ατομική ευθύνη όλων μας! Ας δείξουμε υπευθυνότητα!”

Η εξάπλωση του ιού

Με μια ματιά δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο αναλυτικά, την Εξάπλωση του ιού σε ολόκληρο τον πλανήτη (κρούσματα, θάνατοι, ανάρρωση) σήμερα.

Αναλυτικός διαδραστικός χάρτης Covid-19 με όλα τα παγκόσμια δεδομένα

κορωνοϊός

Για το καλό όλων μας…

κορωνοϊός

(από πληροφορίες και στοιχεία των ΑΠΕ ΜΠΕ, EURONEWS, DIKAIOLOGITIKA, ΕΟΔΥ)