Κατοικίδια & Ζώα
Κατάθλιψη στη γάτα. Συμπτώματα και αντιμετώπιση!
Αν έχετε παρατηρήσει περίεργη συμπεριφορά στη γάτα σας, με αντιδράσεις που δεν μπορείτε να εξηγήσετε, ούτε οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα υγείας αφού πρόσφατα της κάνατε τσεκ απ, το πιθανότερο είναι ότι η ψιψίνα σας πάσχει από κατάθλιψη. Πώς θα το καταλάβετε!
Κι ενώ η σχέση με την αγαπημένη σας γάτα δεν είχε ποτέ προβλήματα και απολαμβάνατε ο ένας τη συντροφιά του άλλου, ξαφνικά αυτό άλλαξε και δικαιολογημένα έχετε αρχίσει να ανησυχείτε. Η ψιψίνα σας δεν θέλει πια χάδια, το ύφος της είναι μελαγχολικό και δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον στο κάλεσμα σας ή στις λαχταριστές λιχουδιές που της προσφέρετε. Με μία πρώτη εκτίμηση πιθανόν πάσχει από κατάθλιψη και ασφαλώς ο μόνος ειδικός για να το επιβεβαιώσει είναι ο κτηνίατρος.
Η κατάθλιψη είναι μία νόσος που δεν εκδηλώνεται μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα, με τις γάτες να το δείχνουν καθαρά και να το εκφράζουν μέσα από το σώμα τους. Έτσι λοιπόν αν η ψιψίνα σας εμφανίζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα κι αφού είστε σίγουρος ότι δεν υπάρχει οργανικό πρόβλημα, τότε πάσχει από κατάθλιψη.
• Εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά σε σας ή στα υπόλοιπα ζώα του σπιτιού εφόσον υπάρχουν.
• Κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό, ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί ή έχει έντονη δραστηριότητα μέσα στη νύχτα.
• Κάνει την ανάγκη της έξω από την αμμολεκάνη της, σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Επίσης η αφόδευση της είναι δύσκολη ή ασυγκράτητη.
• Έχει περιορισμένη όρεξη για φαγητό ή ακριβώς το αντίθετο, της έχει αυξηθεί η όρεξη και τρώει χωρίς μέτρο.
• Έχει αυτοεπιθετική συμπεριφορά. Κι όμως, συμβαίνει και στα ζώα όταν πάσχουν από κατάθλιψη, να θέλουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Έτσι λοιπόν μία γάτα που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να ξύνεται τόσο πολύ και σκόπιμα, μέχρι να ανοίξει πληγές στο δέρμα της.
Αν διαπιστώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει απαραίτητα να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο όπου εκείνος θα αποφασίσει το είδος της αγωγής και τον τρόπο γενικότερα για να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη της. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το χάδι και το άγγιγμα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.
Επίσης έχει αποδειχθεί πως η κατάθλιψη ενός ιδιοκτήτη ζώου που με πολύ μεγάλη δυσκολία το φροντίζει, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το ίδιο. Η διάθεση αυτή, η μελαγχολία και η έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε ήταν πολύ ευχάριστες, μεταφέρονται σταδιακά και στο ζώο.
Είναι γνωστό πως έρευνες έχουν δείξει ότι το άγγιγμα μιας γάτας λειτουργεί θεραπευτικά και αγχολυτικά σε κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη. Αν η γάτα σας πάσχει από κατάθλιψη αλλάξτε τους ρόλους, αφήστε το δικό σας χάδι να επιδράσει ευεργετικά σ’ εκείνη. Αν αντιδρά και δείχνει πως δεν θέλει να την αγγίζετε, προσεγγίστε την τρυφερά, μιλήστε της ήρεμα και ζεστά, πάρτε την με προσοχή στην αγκαλιά σας και χαϊδέψτε την για να αισθανθεί πολύτιμη και σημαντική. Κάθε μέρα από λίγο, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο, χωρίς να καταπιέζεται και η ίδια, αφήνοντας να της κάνετε κάτι που δεν της αρέσει.
Χαϊδέψτε την μέχρι τη στιγμή που δεν θα θέλει περισσότερο. Χρειάζεται υπομονή από εσάς μέχρι να δείτε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στη συμπεριφορά της. Και πάντα με τη συνεργασία του κτηνιάτρου που θα σας προτείνει επιπλέον τρόπους για να αλλάξει η διάθεση της γατούλας σας και να δει τη ζωή… με μια πιο αισιόδοξη ματιά!
Πηγή: www.katoikidio.gr