Κατοικίδια & Ζώα

Τι κάνουμε όταν το χάμστερ δαγκώνει!

Συντάκτης  | 

hamster on handsΠαρόλη την αγάπη που του έχετε, το χάμστερ σας επιμένει να σας δαγκώνει κάθε φορά που θέλετε να το αγγίξετε. Δεν θέλουμε να σας απογοητεύσουμε αλλά μάλλον κάτι δεν έχετε κάνει σωστά αφού ένα χάμστερ δαγκώνει καθαρά και μόνο από φόβο.

Πώς θα το διαχειριστείτε!
Το δάγκωμα είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί ένα χάμστερ για να αμυνθεί αφού πρόκειται για ένα είδος που δεν είναι ούτε άγριο, ούτε επιθετικό. Μην απελπίζεστε όμως, πάρτε το από την αρχή και όλα θα πάνε καλά, αρκεί να ακολουθήσετε τα σωστά βήματα και να τηρήσετε ευλαβικά όλα όσα προβλέπονται ώστε το αγαπημένο σας ζωάκι, κάθε φορά που θα θέλετε να το κρατήσετε, να αφήνεται στα χέρια σας με χαρά! Σε πρώτη φάση οπλιστείτε με υπομονή γιατί η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο με τα αποτελέσματα της να εμφανίζονται σταδιακά. Κάθε στάδιο διαρκεί μια εβδομάδα ενώ όταν προχωράτε στο επόμενο και διαπιστώνετε ότι δεν υπάρχει πρόοδος επιστρέφετε στο προηγούμενο και επαναλαμβάνετε.

Στάδιο πρώτο: το χάμστερ μαθαίνει σωστά την παρουσία σας!
Καθίστε κοντά στο κλουβί του μικρού σας χάμστερ και αρχίστε να του μιλάτε. Ναι, αρχίστε να του μιλάτε! Μάλιστα προτιμήστε τις βραδινές ώρες που το χάμστερ είναι πιο δραστήριο. Αν σας φαίνεται περίεργο αυτό που κάνετε, μπορείτε απλώς να διαβάζετε τις σελίδες ενός βιβλίου, με ήρεμο ύφος και τρυφερό ώστε το μικροσκοπικό ζωάκι να «συλλάβει» και να απομνημονεύσει το ύφος. Παράλληλα το ίδιο κάνει με τη χροιά της φωνής σας και τη μυρωδιά του σώματος σας. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ακολουθείται για μία εβδομάδα και στο διάστημα αυτό μη σας έρθει καμιά ιδέα να του αλλάξετε κλουβί γιατί όλος ο κόπος σας θα πάει χαμένος. Το χαμστεράκι σας θα αγχωθεί και μέχρι να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι δεν θα έχει μυαλό να παρακολουθεί τις στιγμές που θα κάθεστε δίπλα του. Επίσης σ’αυτό το στάδιο δεν αγγίζουμε ποτέ το χάμστερ!

Στάδιο δεύτερο: το χάμστερ μαθαίνει το χέρι σας!
Στην ουσία κάνετε ότι και στο πρώτο στάδιο, κάθεστε δίπλα στο κλουβί και μιλάτε στο χάμστερ σας. Μόνο που τώρα θα του «γνωρίσετε» το χέρι σας αλλά με πολύ συγκεκριμένα βήματα. Σε πρώτη φάση ακουμπάτε την πόρτα του κλουβιού ή τον ουρανό του και παρατηρείτε προσεκτικά ποιες είναι οι αντιδράσεις του μικρού σας. Αν πλησιάσει το χέρι σας για να το μυρίσει είστε σε πολύ καλό δρόμο και μπορείτε να προχωρήσετε περισσότερο, χωρίς όμως και πάλι να προσπαθήσετε να το αγγίξετε. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα το καταλάβετε!

Στάδιο τρίτο: το χάμστερ «δωροδοκείται» με λιχουδιές!

Αφού λοιπόν το ζωάκι έχει γνωρίσει το χέρι σας και το πλησιάζει κάθε φορά που ακουμπάτε το κλουβί του, ήρθε η ώρα το χάμστερ σας να σας αγγίξει και όχι εσείς. Έτσι λοιπόν με μερικές λιχουδιές θα το προσελκύσετε και θα «τσεκάρετε» τις διαθέσεις του. Τα περισσότερα χάμστερ τρελαίνονται για ηλιόσπορους, οπότε κάντε την αρχή με τα αγαπημένα τους αυτά σποράκια. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια μήλου ή ειδικές λιχουδιές για χάμστερ, φέρνοντας το χέρι σας μέσα στο κλουβί ήρεμα και αργά. Στην αρχή μπορεί να είναι λίγο ανήσυχο αλλά μείνετε σ’αυτή τη θέση, μην κουνάτε το χέρι σας μέχρι να εξοικειωθεί και να το πλησιάσει για να πάρει τη λιχουδιά του. Με δεδομένο ότι ξέρει τη μυρωδιά σας δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνος μέχρι να καταλάβει πως το χέρι σας μέσα στο κλουβί του δεν είναι απειλή. Και όταν συμβεί πια το πολυπόθητο, πάρει δηλαδή τη λιχουδιά του από εσάς, σημαίνει πως έχετε κερδίσει την εμπιστοσύνη του και προχωράτε στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο.  

Στάδιο τέταρτο: το χάμστερ στην αγκαλιά σας!

Ήρθε η στιγμή που τόσο περιμένατε, να πάρετε αγκαλιά το χαμστεράκι σας! Προσοχή, αυτό εδώ μπορεί να είναι το τελευταίο αλλά είναι το πιο κρίσιμο στάδιο και από τον ενθουσιασμό σας μπορεί να κάνετε λάθη. Αφού λοιπόν το χάμστερ σας εμπιστεύεται και παίρνει τη λιχουδιά από το χέρι σας, μπορείτε τώρα να προσπαθήσετε να το χαϊδέψετε απαλά με τις άκρες των δαχτύλων σας. Αν δεν αντιδράσει και δεχτεί το χάδι δοκιμάστε να το σηκώσετε. Κι αυτό όμως θέλει τρόπο: Με το ένα σας χέρι ακουμπήστε το ένα πλευρό του και με το άλλο την κοιλιά του. Στη συνέχεια καλύψτε το με τις χούφτες σας, χωρίς όμως να αγγίξετε την πλάτη του γιατί θα φοβηθεί. Φέρτε το κοντά στο στήθος σας, καθίστε και ανοίξτε αργά τις χούφτες σας χαϊδεύοντας την ίδια στιγμή την κοιλίτσα ή το πλευρό του. Και ναι, μόλις τα καταφέρατε! Το χάμστερ σας βρίσκεται στην αγκαλιά σας, σας εμπιστεύεται και δεν σας δαγκώνει πια! Σας αξίζουν σίγουρα πολλά συγχαρητήρια!

Editor: www.katoikidio.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *