Ιατρική
Αρθρίτιδα: Πως η ζάχαρη επιδεινώνει τα συμπτώματα
Ζάχαρη και αρθρίτιδα: Πώς επηρεάζει τα συμπτώματα και γιατί πρέπει να την περιορίσεις
Η ζάχαρη και η αρθρίτιδα είναι ένας συνδυασμός που, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της πάθησης.
Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που επηρεάζει τα οστά και τις αρθρώσεις, εξαιτίας της φλεγμονής που αναπτύσσεται στο σώμα. Ως εκ τούτου, τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Η ζάχαρη ανήκει στα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή και πρέπει αποφεύγεται εντελώς ή να καταναλώνεται με μέτρο από τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα.
Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με αρθρίτιδα;
Η ζάχαρη είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγεται ή να ελαχιστοποιείται από τα άτομα με αρθρίτιδα, διότι προκαλεί φλεγμονή στο σώμα. Μερικά από τα προϊόντα και συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται από τα άτομα με αρθρίτιδα είναι τα ακόλουθα:
- Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
- Αλκοόλ
- Ζάχαρη (επιτραπέζια ζάχαρη και πρόσθετη ζάχαρη)
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση σακχάρων σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που καταναλώνει 2000 θερμίδες την ημέρα, θα πρέπει μόνο οι 200 και όχι περισσότερες να προέρχονται από σάκχαρα. Αυτό όμως, είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά περιέχουν σάκχαρα. Για τον λόγο αυτό, η σωστή ανάγνωση της ετικέτας είναι πολύ σημαντική.
Τα πρόσθετα σάκχαρα στις ετικέτες μπορεί να αναγράφονται ως:
- Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
- Γλυκαντικό καλαμποκιού
- Σιρόπι καλαμποκιού
- Κρυσταλλική φρουκτόζη
- Σταφυλοσάκχαρο
- Φρουκτόζη
- Συμπυκνώματα χυμού φρούτων
- Γλυκόζη
- Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη
- Λακτόζη
- Μαλτόζη
- Σακχαρόζη
Ορισμένα κοινά τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη είναι η σάλτσα ζυμαρικών, τα μη γαλακτοκομικά υποκατάστατα γάλακτος, η κέτσαπ, το πλιγούρι βρώμης, τα δημητριακά, το ψωμί, οι προπαρασκευασμένες σούπες, οι κονσέρβες και το γιαούρτι.
Πέραν από τη ζάχαρη, άλλες τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή και επιδεινώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι:
- Επεξεργασμένα τρόφιμα
- Λιπαρά
- Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
- Κορεσμένα λιπαρά
Πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, μιλήστε με τον γιατρό σας για τις επιλογές που μπορούν να καλύψουν τις δικές σας προσωπικές ανάγκες.
Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή στο σώμα;
Τα άτομα με αρθρίτιδα, όπως είπαμε και πιο πάνω, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με την κατανάλωση ζάχαρης. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τη σωματική φλεγμονή. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης ή η μέτρια κατανάλωση ζάχαρης, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή του σώματος.
Η φλεγμονή που προκαλείται από τη ζάχαρη, μπορεί να επιδεινώσει πολλές καταστάσεις υγείας, ανάμεσά τους και η αρθρίτιδα. Στα άτομα με αρθρίτιδα, συνιστάται η άφθονη κατανάλωση αντιφλεγμονωδών τροφών και η μειωμένη πρόσληψη σακχάρων.
Σημειώνεται ότι πέραν από την αυξημένη φλεγμονή, η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και παχυσαρκίας
Ποιους τύπους αρθρίτιδας μπορεί να επιδεινώσει η ζάχαρη;
Ζάχαρη και Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης και αυτοάνοση νόσος, η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις στα γόνατα, τους καρπούς και τα χέρια, προκαλώντας φλεγμονή, βλάβη στους ιστούς και πόνο. Συνήθως, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα παίρνουν αντιρρευματικά φάρμακα που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 217 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαπίστωσε ότι το 24% των συμμετεχόντων, ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους επηρεάστηκαν από διάφορα τρόφιμα, με τα κυριότερα να είναι η σόδα με ζάχαρη και τα γλυκά επιδόρπια.
Ζάχαρη και Οστεοαρθρίτιδα
Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα μπορεί να πρέπει να αποφύγουν την κατανάλωση ζάχαρης. Η οστεοαρθρίτιδα, είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, ο οποίος επηρεάζει κυρίως τα γόνατα, τους γοφούς και την σπονδυλική στήλη.
Οι ιστοί των αρθρώσεων ενός ατόμου με οστεοαρθρίτιδα, καταρρέουν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Η σοβαρότητα της πάθησης εξαρτάται από το επίπεδο του πόνου και το πώς η ασθένεια επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου και στη βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας. Στα άτομα με οστεοαρθρίτιδα συνιστάται μια κυρίως αντιφλεγμονώδης διατροφή. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα πρέπει να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες C, A και E, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.
Ζάχαρη και ουρική αρθρίτιδα
Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να χρειαστεί να κόψουν τη ζάχαρη. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια, που επηρεάζει μια ξεχωριστή άρθρωση κάθε φορά, η οποία προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Ο εν λόγω τύπος αρθρίτιδας μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω φαρμάκων και αλλαγών στον τρόπο ζωής, ανάμεσά τους και οι διατροφικές αλλαγές.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης, αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και κατά συνέπεια επιδεινώνει τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας.
Ποιοι τύποι αρθρίτιδας υπάρχουν;
Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας, με τους πιο κοινούς να είναι οι ακόλουθοι:
- Οστεοαρθρίτιδα
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ουρική αρθρίτιδα
- Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα
- Ψωριασική αρθρίτιδα
- Νεανική αρθρίτιδα
Πόσο συχνή είναι η αρθρίτιδα;
Η αρθρίτιδα είναι μια εξαιρετικά συχνή πάθηση, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι επηρεάζει περίπου τους μισούς ενήλικες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας;
Τα πιο κοινά συμπτώματα της αρθρίτιδας είναι τα ακόλουθα:
- Πόνος στις αρθρώσεις
- Δυσκαμψία
- Οίδημα (φλεγμονή)
- Αποχρωματισμός του δέρματος
- Τρυφερότητα κατά το άγγιγμα
- Αίσθημα θερμότητας ή ζεστασιάς κοντά στις αρθρώσεις
Το σημείο του σώματος στο οποίο εμφανίζονται τα συμπτώματα εξαρτάται από τον τύπο της αρθρίτιδας και από το ποιες αρθρώσεις επηρεάζονται.
Με πληροφορίες από το wikihealth.gr
