Ιατρική

Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Πως μπορείτε να την ελέγξετε

Συντάκτης  | 

antiviotika-0

Από τη
Βανέσα Μηλιώνη  
Μικροβιολόγο
Βιοπαθολόγο
vanessa-milioni-trikala


Τα αντιβιοτικά είναι τα πιο συχνά φάρμακα που λαμβάνουμε και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εάν και σε ποια είναι ανθεκτικός ο οργανισμός μας!
Τι σημαίνει όμως «ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά» και τι είναι το τόσο συζητημένο  «αντιβιόγραμμα»;

Ρωτήσαμε τη Μικροβιολόγο-Βιοπαθολόγο Βανέσα Μηλιώνη, να μας εξηγήσει αυτές τις έννοιες, τη σημασία τους και πως μπορούμε να μάθουμε εάν έχουμε ή όχι ανθεκτικότητα σε συγκεκριμένη ομάδα αντιβιοτικών.

Ποιο θεωρείται ιδεώδες αντιμικροβιακό φάρμακο;
Ιδεώδες αντιμικροβιακό φάρμακο θεωρείται εκείνο που έχει εκλεκτική δράση έναντι του παθογόνου μικροοργανισμού χωρίς να βλάπτει τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει βακτηριοκτόνο δράση και η αντιμικροβιακή του δράση δεν αναστέλλεται από παράγοντες του οργανισμού μας.

antiviotika

Πώς γίνεται η επιλογή του κατάλληλου αντιμικροβιακού φαρμάκου;
Ιδανικό αντιβιοτικό για το μικρόβιο που μας απασχολεί είναι εκείνο στο οποίο το μικρόβιο δεν αναπτύσσει αντοχή. Πρωταρχικό ρόλο έχει η ανεύρεση και ταυτοποίηση του παθογόνου μικροοργανισμού, ενώ ακολουθεί ο προσδιορισμός της ευαισθησίας (MIC) στα αντιβιοτικά , εκείνων στα οποία ο μικροοργανισμός δεν εμφανίζει φυσική αντοχή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν στοιχεία από το ιστορικό του ασθενούς , όπως εμφάνιση παρενεργειών από τη λήψη αντιβιοτικού στο παρελθόν, την ηλικία του ασθενούς, γενετικούς παράγοντες όπως η έλλειψη G6PD, ενδεχόμενη κύηση, τη νεφρική και ηπατική λειτουργία του ασθενούς, το είδος και την εντόπιση της λοίμωξης.

antiviotika

Πώς ξέρουμε ότι η αντιβίωση που θα πάρουμε είναι κατάλληλη για εμάς;
Στόχος κάθε μικροβιολογικού εργαστηρίου είναι η αξιόπιστη και γρήγορη ταυτοποίηση του αιτιολογικού παράγοντα της λοίμωξης και ο προσδιορισμός της ευαισθησίας του μικροοργανισμού δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο θεράποντα ιατρό εφαρμογής εστιασμένης θεραπείας και περιορισμού του φαινομένου ανάπτυξης αντιμικροβιακής αντοχής.

Πώς το καταφέρνει αυτό ένα μικροβιολογικό εργαστήριο;
Με την εκτέλεση αντιβιογράμματος!

Ανιχνεύουμε την ποσότητα του αντιβιοτικού που απαιτείται για να ανασταλεί η ανάπτυξη του μικροβίου στο εργαστήριο και κατ’ επέκταση εντός του οργανισμού. Εξαιτίας της ευρείας χρήσης αντιβιοτικών εμφανίζονται πλέον ανθεκτικά στελέχη μικροβίων και εκτός νοσοκομείου για αυτό θεωρείται πλέον απαραίτητος ο προσδιορισμός της MIC (της ελάχιστης συγκέντρωσης του αντιβιοτικού που αναστέλλει την ανάπτυξη του μικροβίου) και όχι απλά ο χαρακτηρισμός ευαίσθητος ή ανθεκτικός μικροοργανισμός, ειδικά όσον αφορά στις σοβαρές λοιμώξεις.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, είτε πρόκειται για MIC είτε για κάποια αιματολογική εξέταση ρουτίνας δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Ο θεράπων ιατρός σας μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας λαμβάνοντας υπόψιν το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και ευρήματα κατά την κλινική εξέταση.  

 

Design Magazine Team

 

Ακολούθησε το Design Magazine στο Facebook 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *