Γενικά

Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Συντάκτης  | 

Η μαζική προσέλευση ιδιοκτήτων ακινήτων στους Δήμους για να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» ή αλλιώς αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους και να γλιτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις προκάλεσε συμφόρηση σε εκατοντάδες ΟΤΑ. 

Η ανενεργή η ηλεκτρονική διαδικασία για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών, η οποία αν και έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό από το υπουργείο Εσωτερικών, την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ωστόσο μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Ξεκινάει λοιπό, αύριο Τρίτη η συμπλήρωση της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Υπουργείο Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μετά από διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, δήλωσε πως έλαβε τη δέσμευση ότι η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα. Πιθανότατα την Τρίτη για να υποδεχθεί τις ηλεκτρονικές αιτήσεις. Οι δηλώσεις αυτές θα διαβιβάζονται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ ή δημοτικών τελών. Το αποτέλεσμα του οποίου θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση με τα πλήρη στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων τους. Ηλεκτροδοτούμενων και μη. Με την οποία θα απαλλαγούν από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση. Όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία. Ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακινήτων.Υπενθυμίζεται πως η ρύθμιση καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία. Αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Ακόμη, η ρύθμιση αφορά στους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον Δήμο. Καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό. Όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Οι προαναφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση με τα πλήρη. Επίσης με ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων τους, ηλεκτροδοτούμενων και μη. Με την οποία θα απαλλαγούν από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία. Ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων ακινήτων. Η ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και το δημοτικό φόρο.

Δημοτικοί φόροι

Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι πολίτες είναι πως η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών των πρόσθετων εμβαδών δεν θα αρχίσει από την 1.1.2020. Όποτε και αν δηλωθούν αυτά. Με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών οι βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών διαγράφονται. Όχι μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσής τους στον οικείο Δήμο.

Εξαιρούνται όμως από τη διαγραφή τα ποσά που βεβαιώθηκαν είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του Δήμου, είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου. Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους Δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα. Θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9. Στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας.Είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

cnn

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!