Γενικά
Η ανάβαση στην κορυφή Μπέλου, στο βουνό Τόμαρος
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ – ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ο Τόμαρος είναι το πρώτο βουνό που συναντάμε οδεύοντας από τα Γιάννενα προς την Ηγουμενίτσα. Εμείς προτιμάμε το λιγότερο γνωστό όνομα Ολύτσικα, θηλυκό με άγνωστη ετυμολογία. Καλά δασωμένο μέχρι το… υψόμετρο των 1500 μέτρων από την ΒΑ πλευρά, υψώνεται πάνω από την Δωδώνη και το αρχαίο θέατρο, ένα απροσπέλαστο ασβεστολιθικό τείχος.
Πρόκειται για μακρόστενο βουνό μήκους 12 περίπου χιλιομέτρων με ψηλότερη κορυφή τον Τόμαρο στα 1974 μέτρα. Άλλες κορυφές του βουνού είναι το Λάχανο (1843 μ.) Μπέλου (1820 μ.) Σέλωμα (1800 μ.) Το όρος προχωρεί με ΝΑ κατεύθυνση και απολήγει στη γραμμή περίπου που συνδέει τα χωριά Βαργιάδες και Κοπάνη.
Στις παρυφές του συναντάμε ακόμη τα χωριά Αχλαδέα, Μελιγγοί, Δραμεσιοί, Μπαουσιοί, Ασπροχώρι, Πλατανιά, Αρτοπούλα, Λίππα, Αγ. Αναστασία, Θεριακήσιο, Αγ. Ανδρέας. Πολλά από αυτά προσφέρουν την δυνατότητα προσπέλασης στο βουνό. Δεδομένου ότι βρίσκονται σε χαμηλό σχετικά υψόμετρο, όλες οι διαδρομές είναι πολύωρες. Καλύτερη εποχή για ανάβαση είναι η άνοιξη, όταν αρχίζουν να λιώνουν τα χιόνια και οι πλαγιές κατακλύζονται από κάθε είδος αγριολούλουδα.
Στην περιοχή αναπτύσσονται πολλά είδη χλωρίδας που δεν έχουν μελετηθεί καθόλου. Απαντώνται καμπανούλες (Campanula spatulata), λήθρα (Lythrum salicaria), ίριδες (Iris sintenisii), άσπρο χωνάκι (Calystegia silvatica), ανεμώνες (Anemone coronaria) και πρίμουλες (Primula vulgaris).
Αντίθετα, το καλοκαίρι οι συνθήκες είναι δύσκολες αφού το τραχύ, πετρώδες έδαφος σε συνδυασμό με την απουσία πηγών λόγω καρστικών φαινομένων εξαντλεί τον πεζοπόρο. Έχοντας κατά το παρελθόν γνωρίσει και τα δυο πρόσωπα του βουνού, επιλέξαμε τα μέσα του Απρίλη για να εντάξουμε το βουνό στο πρόγραμμα του συλλόγου μας.
Ξεκινώντας από τους Μελιγγούς (υψ. 760 μ.) βρίσκουμε δίπλα στην βρύση, στο ψηλότερο σημείο του χωριού, την αρχή του μονοπατιού, έτσι όπως σημαδεύτηκε από τον ΕΟΣ Ιωαννίνων. Απότομα ανηφορικό από την αρχή ακόμη, προδιαθέτει για την συνέχεια.
Βαδίζουμε μέσα σε πυκνό δάσος μικτής βλάστησης φυλλοβόλων και θάμνων για να μπούμε σύντομα σε ελατόδασος. Είμαστε στην ανατολική πλευρά του βουνού και όσο απομακρύνονται τα σπίτια του χωριού κάτω από τα πόδια μας, έχουμε συχνά την ευκαιρία της θέας προς τις πανύψηλες, χιονισμένες κορυφές του Λάκμου και των Τζουμέρκων.
Βγαίνοντας από το δάσος και αφού έχουμε καλύψει πάνω από την μισή υψομετρική διαφορά, το βουνό δείχνει την άγρια βραχώδη όψη του. Μικρά πράσινα λιβάδια διακόπτουν την ερημιά του τοπίου. Εδώ βρίσκει καταφύγιο η άνοιξη και κάποιες ανάσες τα κουρασμένα κορμιά μας.
Φτάνουμε στο μεγάλο διάσελο που κόβει το βουνό στα δυο. Τόμαρος αριστερά, Μπέλου δεξιά. Δεν είναι τυχαίο που το ορεινό συγκρότημα ονομάζεται και «Δυο Βουνά».
Στόχος μας η κορφή Μπέλου. Μονοπάτι δεν υπάρχει πλέον, έτσι ακολουθούμε ΒΑ κατεύθυνση ανηφορίζοντας ανάμεσα σε βράχια και λιθάρια. Ανυπέρβλητη η θέα προς τα Γιάννενα και την λίμνη, που λούζονται σε φως εαρινό.
Η προσπέλαση της κορυφής απαίτησε τρεις ώρες κοπιαστικής πορείας. Η κεντρική θέση της προσφέρει την δυνατότητα ανεμπόδιστης θέας προς όλες τις κατευθύνσεις. Στα διάκενα των οροσειρών προβάλλουν τα νερά του Αμβρακικού και του Ιονίου.
Το πρόγραμμά μας προβλέπει κατάβαση στην Δωδώνη, έτσι ώστε να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος του μήκους του βουνού. Κατηφορίζοντας παρακάμπτουμε τα τελευταία χιόνια και φτάνουμε σε οροπέδιο όπου ξεχωρίζει το πέτρινο ορεινό καταφύγιο. Εδώ στρίβουμε δεξιά και στο χείλος της πλαγιάς συναντάμε σημαδεμένο μονοπάτι. Είμαστε πάλι σε ελατόδασος που προσφέρει καταφύγιο από τον ήλιο του μεσημεριού. Σε λίγο συναντάμε μια βρύση που είναι και η μοναδική σε ολόκληρη τη διαδρομή μας. Περνάμε το εκκλησάκι της Παναγίας, και φτάνουμε στο χωριό μετά από δίωρη απότομη κατάβαση 1100 μέτρων.
Εδώ μπορούμε πλέον να ικανοποιήσουμε την πείνα και την δίψα μας μετά την πολύωρη κυκλική πορεία.
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ο Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων εύχεται στα μέλη και στους φίλους του καθώς και σε όλους τους αναγνώστες των άρθρων του Καλή Ανάσταση
Πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας μπορείτε να πάρετε στα γραφεία του συλλόγου μας, Ομήρου 6 (κάτω από το ΚΑΠΗ), τηλ. 2431072077 κάθε Παρασκευή από 9.00 έως 10.30’ μμ.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες και υλικό θα βρείτε στο site του συλλόγου στη διεύθυνση www.trikalasport.gr.