Ταξίδια & Τουρισμός
Η Άμφισσα και ο αρχαίος ελαιώνας με βραβείο της UNESCO
Η Άμφισσα συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Είναι τουριστική πόλη και βρίσκεται κοντά στους Δελφούς, την Ιτέα, το Γαλαξίδι και την Αράχοβα.
Από την Έφη Τρίμμη
Η Άμφισσα βρίσκεται στο βόρειο άκρο του ελαιώνα, δηλαδή στο βόρειο άκρο του αρχαίου Κρισαίου πεδίου. Απλώνετε στους πρόποδες του βουνού Έλατος της Γκιώνας, ενώ ανατολικά της βρίσκεται ο Παρνασσός. Λόγω του Παρνασσού θεωρείται από τους περισσότερους και χειμερινός προορισμός.
Ο αρχαίος ελαιώνας
Ο Ελαιώνας της Άμφισσας είναι ο πιο μεγάλος της Ελλάδας σε έκταση. Ξεκινάει από την Άμφισσα και τελειώνει στην θάλασσα του Κορινθιακού κόλπου. Από την Ερατεινή έως και την Κίρρα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο συνεχόμενο ελαιώνα της Ελλάδας και ανήκει στο εντυπωσιακό τοπίο των Δελφών.
Τα ελαιόδεντρα που τον αποτελούν υπολογίζετε πως είναι πάνω από 1.200.000. Κάποια από αυτά ξεπερνούν τα πέντε μέτρα ύψος και υπολογίζεται ότι έχουν φυτευτεί πάρα πολλούς αιώνες πριν. Σύμφωνα με πήγες, υπάρχουν αναφορές μαζέματος άγριων ελαιών από την Νεολιθική Εποχή. Οι Πελασγοί όμως ήταν εκείνοι που κατά τα προϊστορικά χρόνια φύτεψαν πρώτοι ελιές. Από εκείνη έως και την σημερινή εποχή, δεν έχει αλλάξει το είδος καλλιέργειας στην συγκεκριμένη έκταση. Ο ελαιώνας της Άμφισσας προστατεύεται από ειδικές διατάξεις καθώς εκτιμάται πως είναι περίπου 3.000 ετών.
Λόγω του κλίματος της περιοχής δεν συνηθίζετε να υπάρχει η ανάπτυξη δάκου και είναι πολύ περιορισμένη η χρήση φυτοφαρμάκων. Ο ελαιώνας απλώνετε σε υψομετρική διαφορά 500μ. Έτσι, τα δέντρα ποτίζονται παραδοσιακά με φράγματα και αυλάκια. Οι λάκκοι που δημιουργούνται, διατηρούν το νερό της βροχής που κατεβαίνει από τις πλαγιές, καθώς και το χώμα που παρασύρεται. Με αυτό τον τρόπο η υδροδότηση εμπλουτίζει πάντα το έδαφος με “φρέσκο” χώμα και τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται. Οι ελιές που παράγονται είναι κυρίως για βρώση. Είναι μεγάλες, στρογγυλές, με πλούσια σάρκα και τις κάνουν από παστές έως και γλυκό του κουταλιού.
Ο Ελαιώνας της Άμφισσας αποτελεί πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO!
Αξίζει να δεις
Το Κάστρο Σαλώνων ή Κάστρο της Ωρίας
Το κάστρο της Άμφισσας γνωστό και ως το κάστρο των Σαλώνων βρίσκεται πάνω σε ένα βραχώδη λόφο ύψους 225 μέτρων πάνω από την πόλη της Άμφισσας. Η ιστορία του κάστρου είναι σπουδαία,και ξεκινάει από τους Πελασγούς και την κλασσική αρχαιότητα και καταλήγει στην Ελληνική Επανάσταση. Στην διάρκεια των χρόνων καταστράφηκε και έπειτα ανακατασκευάστηκε, πολιορκήθηκε και κατακτήθηκε από τον Φίλιππο Β΄ και όχι μόνο, αλλά και από τους Γαλατές , τους Ρωμαίους, τους Βουλγάρους, τους Φράγκους, τους Καταλιανούς άλλα και από τους Οθωμανούς.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άμφισσας βρίσκεται στην πόλη της Άμφισσας και φιλοξενεί νομισματικές συλλογές και αρχαιολογικά ευρήματα του νόμου της Φωκίδας και όχι μόνο. Το μουσείο αυτό χαρίζει στο επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εικόνα από την ιστορική εξέλιξη της Αρχαίας Φωκίδας.
Τη Νύχτα των Στοιχειών
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό καρναβάλι που ζωντανεύει τους θρύλους και τις παραδόσεις της Άμφισσας από την αρχαιότητα. Γίνεται το τελευταίο Σαββατόβραδο των Αποκρεών από το 1995 έως σήμερα. Η “Νύχτα των Στοιχειών” είναι ένα έθιμο με αναπαράσταση και του μύθου του ταμπάκη Κωσταντή. Ο Κωνσταντής στοίχειωσε στα ταμπάκια, που βρίσκονται κοντά στις πήγες της Χάρμαινας, όταν η αγαπημένη του Λένιω σκοτώθηκε από κεραυνό.
Το “Στοιχειό της Χάρμαινας”, είναι το μεγαλύτερο και το πιο δυνατό. Φόβος και τρόμος των παλαιών Χαρμαινιωτών αλλά και προστάτης των Ταμπάκηδων. Κάνει την εμφάνιση του στα σκαλιά του Άι -Νικόλα και κατεβαίνει προς την πλατεία μαζί με ξωτικά και ένα ατέλειωτο πλήθος δερματοφόρων και κουδουνοφόρων, για να συναντηθεί με άλλα δύο ξωτικά, της Τέχολης και του Γκιριζιού, σε μία πάλη μέχρι εσχάτων.
Είναι ένα διήμερο εκδηλώσεων που ξεκινάει Παρασκευή και τελειώνει Σάββατο, με πολύ χορό, φαγητό, μουσική, πότο, κέφι και μεταμφιέσεις. Οι εορτασμοί κρατάνε μέχρι την ανατολή του ηλίου. Είναι κάτι διαφορετικό που αξίζει κάνεις να το δει εάν επισκεφτεί την πόλη εκείνη την εποχή!