Κρέας

Αγριογούρουνο με αμπελόφυλλα φρικασέ – αυγολέμονο

Συντάκτης  | 

Το αγριογούρουνο με αμπελόφυλλα φρικασέ είναι μια πολύ ιδιαίτερη και εντυπωσιακά νόστιμη συνταγή!

Η συνταγή για φρικασέ με αγριογούρουνο και αμπελόφυλλα είναι στις αρχές του φθινοπώρου η εποχή της!

Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple

Το φρικασέ είναι ένα πιάτο που όλες οι οικογένειες περιλαμβάνουν στην διατροφική τους κουλτούρα. Με αρνί, μοσχάρι, χοιρινό, είτε σπανιότερα με κοτόπουλο ή ψαρί.  Αυγοκομμένο ή όχι, με ρύζι ή με μαρούλια, με αντίδια ή σέλινο! Είναι από πολύ παλιά το κατ’ εξοχήν κυριακάτικο φαγητό της Ελληνίδας νοικοκυράς!

Όμως, μια τέτοια συνταγή πρέπει να μας εμπνέει και να σκεφτόμαστε και έξω από το κουτί… Γι’ αυτό, παρακάτω σας έχουμε μια συνταγή τόσο νέα που θα γίνει η αγαπημένη σας!

Το κρέας που επιλέξαμε είναι το αγριογούρουνο, ενώ τα «χορταρικά» της συνταγής είναι τα αγαπημένα σε όλους αμπελόφυλλα.

Καθώς η κυνηγητική περίοδος εκκινείτε συνήθως στο τέλος Αυγούστου και οι αυτή την εποχή επίσης είναι στις δόξες τους!

Υλικά (για τέσσερις μερίδες)

1 kg αγριογούρουνο (προτιμήστε μέρος από πόδι)

15-20 αμπελόφυλλα

1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)

½ ματσάκι σέλινο

150 γρ ελαιόλαδο

100 ml κόκκινο κρασί

1 λίτρο νερό (ζεστό)

50 γρ αλεύρι γ.ο.χ

2 αυγά

2  λεμόνια (τον χυμό τους)

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προετοιμάζουμε το κρέας μας, αφήνοντας το σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μια ώρα.
  • Έπειτα κόβουμε το κρέας του αγριογούρουνου σε μερίδες.
  • Σε μία λεκανίτσα, τοποθετούμε το κρέας, το κρασί και το μισό κρεμμύδι.  Προσθέτουμε πιπέρι.
  • Αφήνουμε 45 λεπτά για να μαριναριστεί το κρέας και βγάλει τους χυμούς του.
  • Βγάζουμε το κρέας από την μαρινάδα, ταμπονάρουμε ελαφρά τα κομμάτια με λίγο χαρτί κουζίνας και τα αλευρώνουμε.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλευρωμένο κρέας. Σοτάρουμε έως ότου τα κομμάτια αποκτήσουν μια ωραία  κρούστα.
  • Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι με το σκόρδο για να σοταριστούν. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
  • Προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη όλα μαζί τα υλικά.
  • Ρίχνουμε το ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και περιμένουμε έως το φαγητό πάρει μια βράση.
  • Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα αμπελόφυλλα (εάν είναι φρέσκα  καθαρισμένα και πλυμένα) και το σέλινο.
  • Χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας στο μισό. (Περ. στο 5 για κουζίνες με ένδειξη ως το 9 και στο 1 ½ για κουζίνες με ένδειξη έως 3).
  • Σκεπάζουμε το φαγητό με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1-1 ½ ώρα.

Εάν χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητας υπολογίστε περίπου 30 – 40 λεπτά μαγείρεμα.  Από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.

 

  • Μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα του φαγητού μας το αφαιρούμε από τη φωτιά και κάνουμε το αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο

  •  Ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών σε ένα πολυμίξερ ή σε ένα βαθύ μπολ και τα χτυπάμε καλά. Μόλις δημιουργηθεί η μαρέγκα προσθέτουμε και τους κρόκους και ξαναχτυπάμε για λίγο.
  • Συνεχίζοντας να χτυπάμε ελαφρά προσθέτουμε και τον χυμό από τα λεμόνια.
  • Έπειτα αρχίζουμε να προσθέτουμε με μία κουτάλα της σούπας και λίγο-λίγο από τον ζωμό του φρικασέ μας. Παράλληλα ανακατεύουμε, ώστε να ζεσταθεί το μείγμα του αυγολέμονου.

Προσέχουμε να μην ρίξουμε απότομα πολύ καυτό υγρό και το αυγολέμονο μας γίνει… ομελέτα…

 

  • Μόλις το αυγολέμονο πάρει την θερμοκρασία της κατσαρόλας, ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα μας μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε κάθε τόσο κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα.

Σερβίρουμε το φρικασέ ζεστό, συνοδεύοντας με ψωμί.

Καλή σας όρεξη!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!