Παιδί & Έφηβοι
Γιατί δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα παιδιά μας;
Όλοι οι γονείς έχουν πέσει στην παγίδα της σύγκρισης του παιδιού τους, σχεδόν από τη μέρα της γέννησης του, είτε με τα μεγαλύτερα αδερφάκια του είτε με άλλα παιδάκια του οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος.
Στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του οι συγκρίσεις περιορίζονται στις συζητήσεις μεταξύ των μαμάδων στο φαγητό, τον ύπνο, πότε έβγαλε τα πρώτο του δοντάκι ή πότε περπάτησε καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι συγκρίσεις περνούν σε άλλο επίπεδο, που μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για το ίδιο.
Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι η σύγκριση μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη του παιδιού, σκεφτείτε όμως εκείνο να σας λέει: «Η μαμά του Γιαννάκη κάνει νόστιμα φαγητά, φτιάξε και εσύ», θα πληγωθείτε πάρα πολύ, το ίδιο συμβαίνει και στο παιδί, μέσα από την σύγκρισή.
Απογοητεύεται και νιώθει πως ό, τι κι αν κάνει, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να σας ικανοποιήσει, αφού το άλλο παιδάκι τα καταφέρνει πάντα καλύτερα. Έτσι, σταδιακά πιστεύει ότι δεν έχει νόημα να προσπαθεί και σταματά κάθε προσπάθεια να βελτιωθεί.
Το πιο σημαντικό, όμως, στοιχείο είναι ότι του δημιουργείτε συναισθήματα ζήλιας και θυμού προς τα άλλα παιδάκια, με αποτέλεσμα να καλλιεργήσετε έναν άσχημο ανταγωνισμό και πολλές συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών.
Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και δεν μοιάζει με κανένα άλλο, γι’ αυτό αποφύγετε τις συγκρίσεις και προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τα ταλέντα και τις δεξιότητες του παιδιού σας.