Ζυμαρικά & Ζύμες

Κριθαρότο με μανιτάρια

Συντάκτης  | 

Το κριθαρότο με μανιτάρια είναι μια εξαιρετική συνταγή που γίνετε γρήγορα και πολέ εύκολα!

 

Το κριθαρότο με μανιτάρια είναι ένα φαγητό πεντανόστημο και πολύ αρωματικό. Τα μανιτάρια αντικαταστούν πολύ καλά και το κρέας και έτσι είναι ιδανικά και για περιόδους νηστείας.

Δοκιμάστε την συνταγή που μας πρότεινε η αγαπημένη μας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και θα εκπλαγείτε από την γεύση και το άρωμά!

Υλικά

1/3 φλ. ελαιόλαδο

50 γραμ. μανιτάρια πορτσίνι (αποξηραμένα)

400 γραμ. πορτομπέλο (κομμένα σε χοντρά κομμάτια)

150 γραμ. ασπρομανίταρα

2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες)

400 γραμ. κριθαράκι χοντρό

1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

1/4 φλ. Κονιάκ (προαιρετικά)

1 λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικων (ζεστός)

150 γραμ. παρμεζάνα (τριμμένη)

50 γραμ. κρύο βούτυρο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

λίγο σχοινόπρασο

φρέσκο λευκό τυρί τρίμματα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για το κριθαρότο με μανιτάρια, ξεφλουδίζουμε πρώτα και κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.

Μουλιάζουμε σε λίγο καυτό ζωμό τα αποξηραμένα μανιτάρια. Διατηρούμε το ζωμό καυτό, σε κατσαρόλα που σιγοβράζει.

Σε ένα μεγάλο βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά.

Βγάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε  για 3 λεπτά, μέχρι γίνει διάφανο και προσθέτουμε το σκόρδο και το κριθαράκι.

Σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να λαδωθεί καλά για 2′.  Σβήνουμε με το κονιάκ  και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι καυτό ζωμό. Αφήνουμε το κριθαράκι να βράσει, μέχρι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Κάθε φορά που το κριθαράκι ρουφάει το ζωμό, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ακόμα και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα άγρια μανιτάρια, καθώς και το ζωμό τους. Όταν το το κριθαράκι ρουφήξει σχεδόν όλα τα υγρά, προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μείνουν λίγα υγρά στο τηγάνι.

Αλατοπιπερώνουμε κι αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και τρίμματα από φρέσκο κατσικίσιο τυρί.

Σερβίρουμε σε ζεστά πιάτα αμέσως, όσο ακόμα το κριθαράκι έχει υγρή σάλτσα. Όσο το αφήνετε να σταθεί τόσο στεγνώνει και χάνει τη μαγεία του.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!