Γενικά

28η Οκτωβρίου τι και γιατί γιορτάζουμε αυτή τη μέρα (+ video)

Συντάκτης  | 

Τι και γιατί γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η γιορτή;

Η 28η Οκτωβρίου είναι μια γιορτή που έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα και την Κύπρο. Υπάρχουν όμως αρκετοί, μικροί και μεγάλοι, που δυστυχώς αγνοούν τι γιορτάζουμε ακριβός αυτή την τόσο σημαντική μέρα.

Θεωρήσαμε λοιπόν απαραίτητο, πέραν των καθιερωμένων lifestyle άρθρων μας, να κάνουμε και εμείς μια αναφορά σε αυτή την τόσο σημαντική μέρα για το Ελληνικό έθνος και μια περίληψη των γεγονότων που έχουν οδηγήσει σε αυτή.

Επειδή πιστεύουμε πως ως λαός, πρέπει να ακολουθούμε απόλυτα όλες τις νέες και ωραίες τάσεις τις εποχής, να ζούμε απόλυτα το παρόν, αλλά και να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε απόλυτα το παρελθόν και την ιστορία της χώρας μας!

Η 28η Οκτωβρίου λοιπόν είναι γνωστή ως “ημέρα του ΟΧΙ” και τη γιορτάζουμε γιατί η μικρή Ελλάδα, με πολύ θάρρος τόλμησε να αντισταθεί στις μεγάλες δυνάμεις του Άξονα.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που γιορτάζουν τη λήξη των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, η 25η Μαρτίου και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ελλάδα και την Κύπρο γιορτάζονται για την έναρξη τους.

Συνοπτικά

Η 28η Οκτωβρίου τιμά την αντίσταση του έθνους μας στον φασισμό και τον ναζισμό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τιμά όλους τους Έλληνες που με πρωτόγνωρο θάρρος και σθένος έφευγαν χαρούμενοι για το μέτωπο, ώστε να αντισταθούν στην κατάκτηση της χώρας. Τιμούμε όλα αυτά τα νέα παιδιά που πολέμησαν, αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Η 28η Οκτωβρίου είναι μια από τις 2 εθνικές εορτές της Ελλάδας, με την άλλη να είναι η 25η Μαρτίου, όταν σχεδόν 100 χρόνια νωρίτερα οι Έλληνες είχαν ξεσηκωθεί κατά του τούρκικου ζυγού.

Η 28η Οκτωβρίου, συγκεκριμένα, αναφέρεται στο γεγονός του 1940, όταν η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Μεταξά, απέρριψε το τελεσίγραφο της Ιταλίας που απαιτούσε την εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα και την κατοχή στρατηγικών σημείων της χώρας.

Η Επέτειος του ΟΧΙ ξεκίνησε να γιορτάζετε ήδη από το 1941, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, με τη μορφή διαδήλωσης φοιτητών και λαού στην Αθήνα, αποτελώντας και την πρώτη οργανωμένη εκδήλωση αντίστασης.

Ο πρώτος «επίσημος» ωστόσο εορτασμός της εθνικής αυτής επετείου  πραγματοποιήθηκε το 1965 με στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού, Γεωργίου Παπανδρέου, σε κλίμα γενικού ενθουσιασμού, που θύμιζε έντονα την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη χώρα κατά την πρώτη ημέρα του πολέμου.

Από τότε, η μέρα αυτή τιμάται με παρελάσεις σε όλη τη χώρα, στρατιωτικές παρελάσεις στις μεγάλες πόλεις, σχολικές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία και καταθέσεις στεφάνων προς τιμή των πεσόντων στον πόλεμο.

Τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940

  • Στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα, Εμανουέλε Γκράτσι, παρουσίασε στον Μεταξά το τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Αυτό απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των ιταλικών δυνάμεων μέσα στην Ελλάδα, κάτι που ουσιαστικά ισοδυναμούσε με παράδοση και κατοχή.
  • Ο Μεταξάς, συνοπτικά, απάντησε με ένα λακωνικό “ΟΧΙ”, όμως αυτή ήταν μόνο η ουσία της απάντησής του. Για την ακρίβεια, η ακριβή απάντηση που έδωσε στον Ιταλό πρέσβη ήταν με την γαλλική φράση: «Alors, c’est la guerre» (Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο). Απορρίπτοντας το τελεσίγραφο του Μουσολίνι και σηματοδοτώντας την έναρξη της ελληνικής αντίστασης και του Ελληνοιταλικού πολέμου.
  • Την ίδια ημέρα, μετά από το ΟΧΙ του Μεταξά, η Ιταλία εισέβαλε στην Ελλάδα μέσω της Αλβανίας. Αυτή ήταν η έναρξη του Πολέμου στην Ελλάδα, Ο μικρότερος στρατός των Ελλήνων, παρά την αριθμητική και στρατιωτική υπεροχή των Ιταλών, κατάφερε να τους απωθήσει. Οι Έλληνες πέρασαν στην αντεπίθεση και έφτασαν βαθιά μέσα στην κατεχόμενη από τους Ιταλούς Αλβανία. Έπειτα ακολούθησε η Γερμανική εισβολή και η κατοχή.

Η σημασία της επετείου

Η 28η Οκτωβρίου στην Ελλάδα και την Κύπρο συμβολίζει την αντίσταση και το σθένος του ελληνικού λαού απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις και τον αγώνα για την ελευθερία.

Η απόφαση της Ελλάδας να αντισταθεί συνέβαλε στον αναπροσανατολισμό του πολέμου στην Ευρώπη, καθώς καθυστέρησε τις δυνάμεις του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) και υποχρέωσε τη Γερμανία να εισβάλει στα Βαλκάνια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να καθυστερήσει η γερμανική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση, με σημαντικές επιπτώσεις στην έκβαση του πολέμου.

Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας και να δείτε το παρακάτω βίντεο! 

 

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!