Διατροφή

Ποια τρόφιμα μας γερνάνε πιο γρήγορα

Συντάκτης  | 

τρόφιμα που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Ποια είναι τα τρόφιμα που μας γερνάνε πιο γρήγορα και προκαλούν φθορές τόσο στο δέρμα όσο και στον οργανισμό μας γενικότερα;

 

Τα τρόφιμα που μας γερνάνε πιο γρήγορα είναι αυτά που περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, αλατιού, τρανς λιπαρών και επεξεργασμένων συστατικών. Όλα αυτά επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του σώματος.

Από την Μαίρη Αρβανίτη

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και τη μακροζωία μας. Αν και είναι γνωστό ότι πολλά τρόφιμα συμβάλλουν στην καλή υγεία, υπάρχουν άλλα τόσα που μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Αυτές οι τροφές επηρεάζουν το δέρμα, τα κύτταρα και το σώμα μας συνολικά, προκαλώντας φθορές με την πάροδο του χρόνου. Παρακάτω αναφέρουμε μερικές από τις κατηγορίες τροφίμων που θεωρείται ότι μας γερνάνε πιο γρήγορα.

1. Ζάχαρη και γλυκά

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται άμεσα με τη γήρανση του δέρματος. Η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης, είναι ένα βιοχημικό φαινόμενο που προκαλείται όταν το σώμα λαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρου από αυτές που χρειάζεται.

Κατά αυτήν την διαδικασία, η ζάχαρη προσκολλάται στις πρωτεΐνες και προκαλεί φθορά στις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης, που διατηρούν το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό.

Αυτό οδηγεί σε πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων και απώλεια λάμψης του δέρματος. Επιπλέον, τα γλυκά μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στο σώμα, οι οποίες επηρεάζουν την υγεία των κυττάρων.

2. Τηγανητά τρόφιμα

Τα τηγανητά τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες τρανς λιπαρών, τα οποία επιδεινώνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Αυτά τα λιπαρά επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος, δυσχεραίνοντας την παροχή θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα.

Επίσης, τα τρανς λιπαρά ευθύνονται και για την πρόκληση φλεγμονών στο σώμα. Αυτές οι φλεγμονές συνδέονται με χρόνιες παθήσεις και τη γήρανση του δέρματος.

3. Επεξεργασμένα κρέατα

Όλα τα έτοιμα αλλαντικά και γενικότερα τα προϊόντα κρέατος που έχουν υποστεί επεξεργασία. Το σαλάμι, το μπέικον, τα λουκάνικα κ.λ.π. περιέχουν μεγάλες ποσότητες συντηρητικών και νιτρωδών αλάτων.

Αυτές οι ουσίες προκαλούν οξειδωτικές βλάβες στα κύτταρα και προάγουν την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων.

Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα είναι πλούσια σε αλάτι, το οποίο αφυδατώνει το δέρμα και επιταχύνει τη γήρανση.

4. Αλκοόλ

Είναι γνωστό πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει σοβαρές συνέπειες για το δέρμα και την υγεία γενικότερα.

Το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα, στερώντας από το δέρμα την απαραίτητη υγρασία που το κρατά σφριγηλό.

Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα των βιταμινών και αντιοξειδωτικών στο σώμα. Στοιχεία απαραίτητα για την καταπολέμηση της φθοράς των κυττάρων.

5. Αλάτι

Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού (νάτριο) προκαλούν αφυδάτωση και κατακράτηση υγρών. Οδηγούν σε πρήξιμο, ξηρό δέρμα και γενικότερα την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης του σώματος.

Το αλάτι χρησιμοποιείται ευρέως ως ενισχυτικό γεύσης και ως συντηρητικό. Η υπερβολική κατανάλωση του έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία καθώς επιβαρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά. Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων που σχετίζονται με την επιταχυνόμενη γήρανση.

Τα τρόφιμα που περιέχουν πολύ αλάτι είναι τα αλλαντικά και τα τυριά (ιδιαίτερα ώριμα και επεξεργασμένα τυριά, όπως φέτα, παρμεζάνα και ροκφόρ). Επίσης, οι κονσέρβες, τα ανάμεικτα καρυκεύματα και πολλές σάλτσες (όπως σάλτσα σόγιας, κέτσαπ, μουστάρδα και έτοιμες σάλτσες για μαγείρεμα).

Πολύ αλάτι περιέχουν σε κρυφές ποσότητες τα βιομηχανοποιημένα και επεξεργασμένα ψωμιά και αρτοσκευάσματα (τοστ, πιτάκια κλπ). Ενώ μεγάλες ποσότητες και επιπλέον ανθυγιεινά λιπαρά τα πατατάκια και τα αλμυρά σνακ (ξηροί καρποί, αλμυρά μπισκότα, κράκερ και άλλα επεξεργασμένα σνακ).

Επιπλέον, τα κατεψυγμένα γεύματα, όπως οι πίτσες και διάφορων ειδών ζυμαρικά. Αυτά τα τρόφιμα μας γερνάνε καθώς περιέχουν συχνά υψηλές ποσότητες αλατιού, τόσο για να βελτιώσουν τη γεύση, όσο και για να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

6. Αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά

Μεγάλες ποσότητες ζάχαρης περιέχουν σίγουρα τα έτοιμα γλυκά/γλυκίσματα και παγωτά, αλλά και τα αναψυκτικά, που επιβαρύνουν τον οργανισμό το ίδιο με τα γλυκά. Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών (χυμοί, αναψυκτικά, ροφήματα ενέργειας, ζαχαρούχα ποτά κλπ) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονών, παχυσαρκίας και χρόνιων παθήσεων, που επηρεάζουν και τη φυσική διαδικασία γήρανσης.

Επίσης, τα επεξεργασμένα δημητριακά, το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει πως αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επιβαρύνουν το δέρμα και προκαλούν φλεγμονές. Αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη και άλλων χρόνιων νοσημάτων.

8. Καφεΐνη

Από τα τρόφιμα που μας γερνάνε πιο γρήγορα είναι και ο καφές! Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα κάνοντάς το να φαίνεται πιο κουρασμένο και θαμπό. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει την καρδιά και την ποιότητα του ύπνου μας. Ο ύπνος είναι σημαντικός και κρίσιμος για την ανανέωση των κυττάρων και την υγεία του δέρματος.

Για να διατηρήσουμε τη νεανική μας εμφάνιση και την καλή μας υγεία, είναι σημαντικό να περιορίσουμε αυτές τις τροφές.

Καλό είναι να εστιάσουμε σε μια διατροφή πλούσια σε φρέσκο κρέας, τρόφιμα και ροφήματα. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα υγιεινά λιπαρά και τα θρεπτικά συστατικά των ακατέργαστων τροφών, είναι στοιχεία που επιβραδύνουν την γήρανση του σώματος και του δέρματος μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!