Λαχανικά & Όσπρια
Ντοματόρυζο: Ένα εύκολο και πεντανόστημο φαγητό
Το ντοματόρυζο είναι ένα πολύ απλό και νόστιμο φαγητό που τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο. Γίνεται πολύ εύκολα και το λατρεύουν όλοι και ειδικά τα παιδιά.
Το ντοματόρυζο μπορεί να καταναλωθεί ελεύθερα σε περιόδους νηστείας. Επίσης από όλους όσους επιλέγουν να απέχουν γενικότερα από το κρέας και επιλέγουν φαγητά δίχως ζωικές πρωτεΐνες.
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | Foodouple
Καθώς λοιπόν οι επιλογές είναι πάρα πολλές στην ελληνική κουζίνα που είναι πλούσια σε λαχανικά, η ντομάτα είναι ένα από τα βασικά συστατικά. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μία από τις συνηθέστερες επιλογές σε συνδυασμό με λαχανικά είναι τα φαγητά που έχουν σαν βάση το ρύζι. Με πιο δημοφιλές –ίσως- το σπανακόρυζο.
Εδώ όμως θα φτιάξουμε «ντοματόρυζο», το οποίο είναι εξίσου νόστιμο, θρεπτικό και γίνεται ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα.
Υλικά
(για 4 μερίδες)
- 400 γρ ρύζι καρολίνα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 10 ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
- 200 ml χυμός ντομάτας
- 1/2 κ.τ.σ. πελτές ντομάτας
- 100 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Σκόρδο σε σκόνη
- 1/2 κ.τ.γ ζάχαρη
- 5 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
- 1 λίτρο (περίπου) νερό
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε μέσα στο λάδι. Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να ξανθύνουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε λίγο και αυτό ανακατεύοντας συνέχεια για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε τα κομμένα ντοματίνια και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε και έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε ελαφρά.
Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ζάχαρη και τα τρία φυλλαράκια δυόσμο.
Ανακατεύουμε και φήνουμε το φαγητό να πάρει βράση.
Ανακατεύουμε συχνά για να μη μας κολλάει το ρύζι στον πάτο του σκεύους.
Μόλις «κατέβει» και δέσει η σάλτσα με το ρύζι προσθέτουμε μισό λίτρο ζεστό νερό και ανακατεύουμε πάλι.
Αφήνουμε να πάρει βράση και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας σταδιακά από ένα φλιτζάνι νερό. Παράλληλα ανακατεύουμε για να μην μας κολλάει το ρύζι.
Αυτή την διαδικασία θα χρειαστεί να την επαναλάβουμε τουλάχιστον 3 φορές, καθώς για να βράσει το ρύζι χρειάζεται περίπου 20 λεπτά.
Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, τραβάμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε επιπλέον πιπέρι και τα άλλα 2 φυλλαράκια δυόσμο.
Σκεπάζουμε το σκεύος με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά να ηρεμήσει.
+ Tip
Το ντοματόρυζο μπορείτε να το κάνετε ακόμη πιο εύκολα μόνο με 3 υλικά. Με τον παραδοσιακό γιαγιαδίστικο τρόπο.
Υλικά
(για 2 μερίδες)
- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2-3 φρέσκες κόκκινες ντομάτες (ψιλοκομμένες)
- 1 κούπα ρύζι καρολίνα
- 3 κούπες (περίπου) νερό
- Αλάτι, πιπέρι, κοκκινοπίπερο (γλυκό)
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και έπειτα προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δούμε την σάλτσα να πήζει.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2-3 περίπου λεπτά φροντίζοντας να μην κολλήσει.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κοκκινοπίπερο.
Μόλις ενσωματωθούν το ρύζι με τη σάλτσα προσθέτουμε δύο κούπες νερό.
Ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του ματιού.
Σκεπάζουμε με το καπάκι του σκεύους και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει.
Ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει το ρύζι.
Όταν βλέπουμε πως το νερό σώνεται, προσθέτουμε κάθε τόσο ½ κούπα νερό και αφήνουμε το ρύζι να βράσει.
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν βράσει το ρύζι, σε περίπου 20-25 λεπτά ή ανάλογα με το πόσο al dente το θέλετε.
Σερβίρουμε το ντοματόρυζο ζεστό τον χειμώνα και κρύο το καλοκαίρι!
Συνοδεύεται ιδανικά με τυρί φέτα!