Ζυμαρικά & Ζύμες
Bao Buns: Πως θα φτιάξετε το πιο διάσημο street food trend
Το bao bun είναι το απόλυτο street food trend της Κίνας, που τα τελευταία χρόνια λατρεύεται και στην Ελλάδα!
Το bao bun, αυτό το μικρό και ιδιαίτερο ψωμάκι ατμού ασιατικής προέλευσης, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Εάν όμως στην περιοχή σου δεν υπάρχει κάποιο μαγαζί, εστιατόριο ή delivery για να σε καλύψει με αυτή τη λιχουδιά τι κάνεις; Μα φυσικά το φτιάχνεις μόνος σου!
Γιατί; Μα γιατί είναι απλό, γρήγορο και πολύ νόστιμο.
Μπορείς να το γεμίσεις με ότι θέλεις και φυσικά να το διατηρείς στην κατάψυξη σου για ένα γρήγορο βραδινό ή για μια βραδιά σούσι!
Σε αντίθεση με ότι ίσως πιστεύεις μέχρι τώρα, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη διαδικασία, εξοπλισμός ή χρόνος αναμονής. Φτιάξε την συνταγή που θα βρεις παρακάτω και το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει!
Οι συνδυασμοί που μπορείς να δημιουργήσεις την γέμιση είναι αμέτρητοι, με βάση το γούστο και την διάθεση σου.
Εμείς εδώ τα προτείνουμε με κοτόπουλο, αγγούρι και μαγιονέζα sweet chili.
Υλικά
Για τα ψωμάκια
370 γρ αλεύρι γοχ
200 ml γάλα
3 κτσ σπορέλαιο
1/2 κτγ αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κτγ ζάχαρη
Για τη γέμιση
200 ml ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
500 γρ κοτόπουλο φιλέτο
100 γρ τριμμένη φρυγανιά
50 γρ τριμμένη παρμεζάνα
Λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι
1 αγγούρι
100 γρ μαγιονέζα ή τυρί κρέμα
10 γρ σάλτσα sweet chili
Εκτέλεση
Για τα ψωμάκια bao buns
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας.
Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και προσθέτουμε την ζάχαρη και τη μαγιά ανακατεύοντας.
Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το μίγμα της μαγιάς, το 1/2 κτγ αλάτι και τα 3 κτσ σπορέλαιο και ανακατεύουμε.
Αρχίζουμε στη συνέχεια να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ελαστικό ζυμάρι.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον μια ώρα.
Στο ενδιάμεσο ετοιμάζουμε το κοτόπουλό.
Για τη γέμιση
Κόβουμε το φιλέτο σε 6, όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα, κομμάτια.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Αλευρώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Έπειτα τα βουτάμε στα αυγά που έχουμε χτυπήσει ελαφρά.
Στη συνέχεια τα περνάμε από την τριμμένη φρυγανιά – όπου έχουμε προσθέσει αλάτι, πιπέρι και την παρμεζάνα.
Γυρίζουμε το κοτόπουλο ώστε να καλυφθεί πλήρως με το μείγμα της φρυγανιάς.
Τηγανίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε χαμηλή φωτιά με προσοχή, μέχρι να ψηθούν καλά και από τις 2 πλευρές.
Εναλλακτικά μπορούμε να τα ψήσουμε στον φούρνο, σε λαδόκολλα, για 25 λεπτά.
Σε ένα πιάτο τοποθετούμε απορροφητικό χαρτί, τοποθετούμε το τηγανισμένο κοτόπουλο και το αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το αγγούρι σε φετούλες.
Ετοιμάζουμε τα ψωμάκια
Όταν το ζυμάρι των bao buns φουσκώσει, το χωρίζουμε σε 6 ομοιόμορφες μπάλες και τις ζυμώνουμε. Ανοίγουμε μία μία μπάλα με έναν πλάστη ελαφρά, δεν θέλουμε να είναι πολύ λεπτό το ζυμάρι.
Με ένα κουπάτ ή με ποτήρι κόβουμε σε ομοιόμορφους κύκλους το ζυμάρι.
Στην συνέχεια τα βρέχουμε απαλά στη μία πλευρά και διπλώνουμε με την άλλη.
Ετοιμάζουμε το σκεύος ατμού όπου θα μπουν τα ψωμάκια.
Αν δεν διαθέτουμε σκεύος ατμού, μπορούμε να τα φτιάξουμε σε κατσαρόλα. Πως;
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα λίγο νερό να βράζει. Τοποθετούμε πάνω στην κατσαρόλα ένα σουρωτήρι με αντικολλητικό χαρτί μέσα.
Προσοχή να μην ακουμπάει το νερό τα ψωμάκια.
Τοποθετούμε μέσα όσα ψωμάκια χωράνε, αφήνοντας μεταξύ τους κενό για να περνάει ο ατμός. Σκεπάζουμε το σκεύος μας με ένα καπάκι και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να ψηθούν στον ατμό. Αφαιρούμε τα ψωμάκια μας με προσοχή.
Ανοίγουμε προσεχτικά τα ψωμάκια bao buns στην μέση και τοποθετούμε μέσα την γέμιση.
Βάζουμε τις φετούλες αγγούρι, τα κομμάτια κοτόπουλου και περιχύνουμε με την μαγιονέζα και το sweet chili dressing.
Καλή απόλαυση!