Κρέας
Τσιμιτσάνγκας (Chimichangas) με γουακαμόλε
Σε αυτή τη συνταγή θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε εύκολα Τσιμιτσάνγκας (Chimichangas) και ντιπ γουακαμόλε!
Αυτή η εκδοχή των Τσιμιτσάνγκας (Chimichangas) είναι με γέμιση κοτόπουλου και με το δικό σας ντιπ γουακαμόλε.
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Κεφάλαιο Μεξικάνικη κουζίνα!
Είναι μια από τις πιο δημοφιλής κουζίνες παγκοσμίως, με πολλούς φανατικούς θαυμαστές. Ένα από τα πιάτα που μας έχει χαρίσει είναι το chimichangas.
Το Τσιμιτσάνγκας είναι γνωστό και σαν Τσιβιτσάνγκα ή Τσίμιτσόνγκα και είναι ένα τηγανιτό μπουρίτο που τρώγεται στο Μεξικό και στις νότιες ΗΠΑ, κυρίως στο Τέξας.
Στην γνήσια εκδοχή του αποτελείται από ρύζι, τυρί, αποξηραμένο κρέας και κοτόπουλο, τυλιγμένα με πίτα τορτίγια. Συνοδεύεται με σάλτσα ντομάτας, γουακαμόλε και κρέμα γάλακτος.
Εδώ όμως θα σας παρουσιάσουμε μια πιο απλή εκδοχή, με κοτόπουλο και σάλτσα ντομάτας.
Υλικά
Για τα τσιμιτσάγκας
6 τορτίγιες
1 στήθος κοτόπουλο φιλέτο
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 + 2 κτσ ελαιόλαδο
300 γρ χυμό ντομάτας (πηχτό)
200 γρ νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα γλυκιά
Πάπρικα καυτερή Καϊέν (προαιρετικά)
Τσίλι σε σκόνη ή αποξηραμένη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 ασπράδια αυγού (προαιρετικά)
200 γρ cheddar (τριμμένο)
200 γρ sour cream
* Αν δεν μπορέσετε να βρείτε sour cream μπορείτε να την φτιάξετε οι μόνοι σας. Ανακατέψτε απλά κρέμα γάλακτος (μαγειρικής) με χυμό λεμονιού, μέχρι να ομογενοποιηθεί και πάρει την επιθυμητή υφή.
Για το γουακαμόλε
2 αβοκάντο (ώριμα)
2 λάιμ (τον χυμό τους)
1 κτσ ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο κόλιανδρο (ψιλοκομμένο)
Εκτέλεση
Για την γέμιση των τσιμιτσάγκας
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί. Προσθέτουμε το κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές λωρίδες ή μικρά κομμάτια.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά: αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και τσίλι. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο και να ροδίσει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και το νερό.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει βράση.
Λίγο πριν πιει η σάλτσα τελείως τα υγρά της, και αφού τσεκάρουμε ότι έχει μαγειρευτεί καλά το κοτόπουλο, αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά. Το αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το γουακαμόλε
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο αφαιρώντας το κουκούτσι τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε στο μούλτι.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του κόλιανδρου.
Αλέθουμε στο μούλτι μέχρι να πολτοποιηθεί και να πάρει την επιθυμητή (για εμάς) υφή.
Αν χρειαστεί να αραιώσουμε το ντιπ προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Τοποθετούμε το γουακαμόλε σε ένα μπολάκι.
Σύνθεση και ολοκλήρωση
Παίρνουμε τις τορτίγιες και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι ή μια γκριλιέρα για να ζεσταθούν ελαφρά. Ώστε να μαλακώσουν και να γίνουν εύπλαστες.
Τις βγάζουμε και αρχίζουμε αμέσως να τις γεμίζουμε.
Ρίχνουμε 2 κουταλιές από την σάλτσα με το κοτόπουλο και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί cheddar. Προσθέτουμε από πάνω 1 κουταλιά sour cream.
Διπλώνουμε σαν φάκελο και (προαιρετικά) αλείφουμε τις άκρες με ασπράδι αυγού για να κλείσουν.
Μόλις διπλώσουμε όλα τα τσιμιτσάγκας μας βάζουμε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας για να κάψει, με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε μέσα τα τσιμιτσάγκας και τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε πιάτο ή επιφάνεια σερβιρίσματος.
Τα κόβουμε στην μέση και σερβίρουμε με έξτρα sour cream και γουακαμόλε.
Καλή όρεξη!
Extra Tip
1) Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα της γέμισης κόκκινα φασόλια και καλαμπόκι.
2) Μπορείτε να κάνετε την γέμιση και με κιμά. Με τον ίδιο τρόπο που σας περιγράφουμε παραπάνω, προσθέτωντας όμως επιπλέον 1 σκελίδα σκόρδο και μαϊντανό (ψιλοκομμένα). Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλονται τα κόκκινα φασόλια και το καλαμπόκι (1+1 κονσέρβα, χωρίς τον χυμό τους και καλά ξεπλυμένα).