Γλυκά & Παγωτά
Τσουρέκια με ίνες – Χωρίς μίξερ ( + video)
Πάμε να κάνουμε μαζί βήμα – βήμα, εύκολα και φανταστικά τσουρέκια με ίνες, χωρίς μίξερ. Γιατί θέλω αυτή την φανταστική συνταγή να την κάνετε ΌΛΟΙ.
Τσουρέκια φανταστικά, αφράτα και γεμάτα ίνες και χωρίς μίξερ σας έχω φέτος, με μια συνταγή που δεν θα την αλλάζετε με τίποτα.
Υλικά
Για την μαγιά
50 γρ νερό χλιαρό
50 γρ μαγιά νωπή ή 16 γρ ξηρή (2 φακ.) Ιδανικά θέλουμε νωπή μαγιά
10 γρ ζάχαρη
Για τη ζύμη
100 γρ γάλα φρέσκο
150 γρ βούτυρο
150 γρ ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
3-4 δάκρυα μαστίχας, με 1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.γλ μαχλέπι
2 μεσαία αυγά (100-110 γρ)
600 γρ αλεύρι για τσουρέκια
Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Άλειμμα αυγού
1 κρόκος
1/2 κ.γλ ζάχαρη
1 κ.σ νερό
Λίγο φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
1) Σε ένα μπολ βάζω το χλιαρό νερό με την μαγιά και την ζάχαρη. Ανακατεύω καλά να διαλυθεί η μαγιά. Καλύπτω με μεμβράνη το μπολ και το αφήνω στην άκρη για λίγη ώρα να ενεργοποιηθεί.
2) Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, το γάλα, την ζάχαρη και το αλάτι. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει το βούτυρο και να ενωθούν τα υλικά (δεν θέλουμε να βράσει).
3) Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι καλά, να γίνει ένα μείγμα.
4) Μόλις λιώσει το βούτυρο, το αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
5) Αρχίζουμε να ρίχνουμε το μείγμα γάλα-βούτυρο μέσα στο μπολ με τα αυγά με προσοχή. Ανακατεύοντας ταυτόχρονα καλά για να μην γίνουν τα αυγά μας ομελέτα…
6) Αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 5 λεπτά να κρυώσει.
7) Ρίχνουμε το μαχλέπι στο αλεύρι και ανακατεύουμε.
8) Ενώνουμε στερεά και υγρά, το μείγμα αλευριού με το μείγμα γάλα-βούτυρο. Προσθέτουμε και την φουσκωμένη μαγιά.
Προσέχουμε καλά να μην υπάρχει κάτι καυτό στα υλικά μας. Γιατί θα κάψουν την μαγιά.
9) Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι στην αρχή και μόλις μαζευτεί και σφίξει το μείγμα το βγάζουμε από το μπολ. Τότε αρχίζουμε να ζυμώνουμε το υλικό στον πάγκο.
10) Ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά πολύ καλά, ώστε να γίνει η ζύμη απαλή και αφράτη. Εάν έχετε επιτραπέζιο μίξερ το χτυπάτε για 10 λεπτά με τον γάντζο.
11) Εάν ζοριστούμε και δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι, τότε βάζουμε βούτυρο λιωμένο ή λάδι στα χέρια μας.
12) Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα την ζύμη. Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μεμβράνη, ώστε να μην παίρνει αέρα από πουθενά. Αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι για 10 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Ιδανικά το αφήνουμε για ένα βράδυ.
13) Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζουμε από το μπολ. Την ξεφουσκώνουμε και την βάζουμε πάλι επάνω στον πάγκο.
Αυτή η ζύμη θα μας βγάλει τρία έως τέσσερα τσουρέκια. Δύο πιο μικρά, με διπλή πλεξούδα, και ένα πιο μεγάλο, με 3πλη πλεξούδα.
14) Χωρίζουμε την ζύμη στα δυο και παίρνουμε το ένα μισό. Το κάνουμε 3 φυτίλια (λωρίδες), έτσι ώστε να φτιάξουμε την τριπλή πλεξούδα.
15) Παίρνουμε το άλλο μισό και το χωρίζουμε στα δυο κομμάτια. Ανοίγουμε από δυο φυτίλια το κάθε μισό του κομμάτι. Φτιάχνουμε τα δύο τσουρέκια με την διπλή πλεξούδα, διπλώνοντας σταυρωτά.
16) Βάζουμε τα τσουρέκια μας σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
17) Καλύπτουμε τα τσουρέκια με μια πετσέτα. Προσέχουμε να τα σκεπάσουμε καλά και μην παίρνουν αέρα, γιατί θα ξεραθεί η επιφάνεια τους.
18) Αφήνουμε τα τσουρέκια σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 με 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Για το άλειμμα
1) Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κρόκο με το νερό και την ζάχαρη.
2) Παίρνουμε τα φουσκωμένα τσουρέκια με προσοχή.
3) Αφαιρούμε την πετσέτα και τα αλείφουμε απαλά με το άλειμμα του αυγού. Χρησιμοποιούμε για αυτό ένα απαλό πινέλο.
4) Πασπαλίζουμε τα τσουρέκια με φιλέ αμυγδάλου.
5) Τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για 35-40 λεπτά.
Tip
Μπορείτε να ψήσετε τα τσουρέκια και σε μακρόστενες φόρμες για κέικ. Θα βγουν ακόμη πιο αφράτα, μαλακά και καλοσχηματισμένα.
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Διατηρούμε τα τσουρέκια πολύ καλά τυλιγμένα σε διάφανη μεμβράνη για να μην ξεραθούν.
Καλή επιτυχία!