Ζυμαρικά & Ζύμες

Παραδοσιακά Λαζαράκια

Συντάκτης  | 

«Λαζαράκια αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις». Τα παραδοσιακά Λαζαράκια είναι μια εύκολη συνταγή.

Ελάτε να φτιάξουμε βήμα βήμα λαζαράκια ή λαζάρια για το “καλό” του σπιτιού! Ειδικά εάν έχετε παιδιά βάλτε τα να πλάσουν μαζί σας. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν αυτό το ωραίο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου που κρατά πολλά πολλά χρόνια!

Τα λαζαράκια είναι ένα πολύ ωραίο παραδοσιακό έθιμο που κρατάει αιώνες. Μια εύκολη συνταγή για λαζαράκια παραδοσιακά.

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το έθιμο

Το Σάββατο του Λαζάρου, οι νοικοκυρές φτιάχνουν αυτά τα ψωμάκια σε σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου. Αναπαριστούν έτσι τον Λάζαρο από τις εκκλησιαστικές εικόνες. Συνηθίζεται όσα παιδιά έχει μια οικογένεια τόσους «Λάζαρους» να πλάθουν. Για μάτια και στόμα βάζουμε δυο γαρίφαλα και στο σώμα κάνουμε χιαστή το σάβανο και τοποθετούμε πάλι ένα γαρυφαλλάκι. Κάποιοι χωρίζουν το κάτω μέρος και τα κάνουν και με ποδαράκια.

Στην Κω, η παράδοση ήθελε κάποτε τις αρραβωνιασμένες κοπέλες να φτιάχνουν ένα Λαζαράκι τεράστιο, σχεδόν μωρού… Το γέμιζαν με πολλά βρώσιμα αγαθά, όπως έκαναν με τις κουλούρες του γάμου, και το έστελναν στον μελλοντικό τους σύζυγό.

Σε κάποια άλλα μέρη, τα «Λαζαρούδια» όπως λέγονται, τα γέμιζαν οι νοικοκυρές. Έβαζαν ή βάζουν μέσα, αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι και  πολλά μυρωδικά. Μόλις τα έβγαζαν από τον φούρνο, τα έδιναν ζεστά στα παιδιά. Όλα τα παιδιά τρελαίνονται  με τη γεύση και τη μυρωδιά τους!

Εάν θέλετε να ακολουθήσετε την παράδοση, αλλά δεν έχετε χρόνο, μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα  και με έτοιμη ζύμη για πίτσα.

Υλικά

Για τα λαζαράκια

  • 500 γρ. αλεύρι σταρένιο
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 πρέζα/ες γαρίφαλο
  • 1 φλ. νερό

Για το τελείωμα

  • Λίγες σταφίδες
  • Λίγα γαρίφαλα

Εκτέλεση

Τα λαζαράκια είναι ένα έθιμο που κρατάει αιώνες. Μια εύκολη συνταγή για λαζαράκια παραδοσιακά. Αν δεν έχετε χρόνο, γίνονται και με έτοιμη ζύμη για πίτσα.

 

TIP

“Αν θέλετε να φτιάξετε από την αρχή τη ζύμη για τα παραδοσιακά λαζαράκια, βάλτε σε ένα μπολ τη μαγιά, 1 κ.σ από τη ζάχαρη, 3 κ.σ από το νερό.

Ανακατέψτε κι αφήστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά αφού σκεπάσετε το μπολ.

Μετά από 10′, βάλτε σε ένα μπολ όλα υλικά εκτός από το αλεύρι.”

 

Ανακατέψτε με ένα κουτάλι καλά να διαλυθούν τα υλικά, ρίξτε την ενεργοποιημένη μαγιά κι ανακατέψτε.

Κρατήστε 1/2 φλ. αλεύρι και το υπόλοιπο ρίξτε το ανακατεύοντας με το κουτάλι στα υλικά.

Το αλεύρι δεν το βάζουμε όλο με μιας.

Κρατάμε λίγο για το τελείωμα της ζύμης.

Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια.

Σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη για τα λαζαράκια, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα.

Μετά το φούσκωμα βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.

Χωρίζουμε τη ζύμη για λαζαράκια παραδοσιακά σε 6 κομμάτια.

Θα πλάσουμε 6 λαζαράκια στα σχέδια που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Τα αραδιάζουμε σε μία λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

Βάζουμε γαρύφαλλα για μάτια, στόμα και 1 ή 2 στο κέντρο του σώματος.

Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 30′.

Αλείφουμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσουν.

Ψήνουμε τα λαζαράκια σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20′, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν.

Για το σχέδιο

Με το ζυμάρι μας φτιάχνουμε ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου με σάβανο, σύμφωνα με το σχέδιο και τις φωτογραφίες.

 

Αν χρησιμοποιήσετε την έτοιμη ζύμη, στο κάθε φύλλο ζύμης βγαίνουν 3 λαζαράκια.

 

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!