Σαλάτες & Ορεκτικά
Σαλάτα με bake rolls, βαλσάμικο και σιρόπι ροδιού
Αυτή η σαλάτα με αποξηραμένα φρούτα, βινεγκρέτ ροδιού και χειροποίητα bake rolls είναι ιδιαίτερη και πεντανόστιμη.
Αυτή η σαλάτα με αποξηραμένα φρούτα, βινεγκρέτ ροδιού και χειροποίητα bake rolls είναι ιδιαίτερη και πεντανόστιμη.
Από την chef Ελένη Κουμαντάνου / Εκπαιδευτικός & Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων
Υλικά
Ρόκα baby
Σπανάκι baby
Βαλεριάνα
Παντζαρόφυλλα
Αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας
1 Μπαγκέτα (ψωμί)
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
100 γραμμάρια ξύδι βαλσάμικο
30 γραμμάρια μουστάρδα
200 ml ηλιέλαιο
50 γραμμάρια κρέμα βαλσάμικο ρόδι ή σιρόπι ροδιού
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μία μπασίνα όλα τα φυλλώματα με τα αποξηραμένα φρούτα.
Κόβουμε σε κοντές και λεπτές φέτες την μπαγκέτα του ψωμιού. Τις πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και μυρωδικά (πχ πάπρικα, ρίγανη, σκόνη σκόρδο κλπ). Δίνουμε στις φέτες του ψωμιού κυρτό σχήμα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για 10 λεπτά, στους 170°, στον αέρα. Μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τα bake rolls μπορούμε να τα κάνουμε και σε λεπτές φετούλες για επάνω από τη σαλάτα.
Ετοιμάζουμε την βινεγκρέτ.
Χτυπάμε σε ένα μπλέντερ ή στο μίξερ τη μουστάρδα, το σιρόπι ροδιού και το βαλσάμικο. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ηλιέλαιο, συνεχίζοντας να χτυπάμε το μείγμα.
Τη μουστάρδα την προσθέτουμε εκτός από τη γεύση και γιατί είναι πηκτικό μέσο. Βοηθά πολύ ώστε να μην μας κόψει και να μην χωρίσει η βινεγκρέτ.
Τη βινεγκρέτ μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα μήνα.
Συνθέστε το πιάτο με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί στο κέντρο ένα μπουκέτο ή δύο. Στηρίζουμε τα φύλα της σαλάτας με την τραγανή φέτα της μπαγκέτας.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα τα αποξηραμένα φρούτα.
Ρίχνουμε από πάνω ή περιμετρικά τη βινεγκρέτ.