Σαλάτες & Ορεκτικά
Τυροκροκέτες με fondue τυριών
Οι τυροκροκέτες με fondue τυριών είναι ένα έδεσμα το οποίο τρώγεται και χειμώνα και καλοκαίρι. Λατρεύετε από όλες τις ηλικίες, μικρούς και μεγάλους, και κυρίως τους λάτρεις των τυριών!
Οι τυροκροκέτες με fondue τυριών είναι ένα έδεσμα το οποίο τρώγεται και χειμώνα και καλοκαίρι. Λατρεύετε από όλες τις ηλικίες, μικρούς και μεγάλους, και κυρίως τους λάτρεις των τυριών!
Από την chef Ελένη Κουμαντάνου
Εκπαιδευτικός & Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων
Υλικά
Για το μείγμα των τυροκροκετών
500 γρ. gouda ή άλλο μαλακό τυρί (τριμμένο)
100 γρ. φέτα (τριμμένη)
100 γρ. σκληρό τυρί (τριμμένο)
100 γρ. αλεύρι φαρίνα
5 αυγά
Πιπέρι μαύρο
Λάδι άοσμο για το τηγάνισμα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλιέλαιο ή σπορέλαιο).
Για το fondue
30 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. mix κίτρινων τυριών
Πιπέρι λευκό
Μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
Εκτέλεση
Για τις τυροκροκέτες
– Παίρνουμε ένα μεταλλικό μπολ/μπασίνα και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά για τις τυροκροκέτες.
– Ακατεύουμε καλά όλα τα τριμμένα τυριά, μαζί με τα αυγά, το πιπέρι και το αλέυρι. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μια ώρα ώστε να σφίξει.
– Παίρνουμε την φριτέζα (εάν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατσαρόλα) και ρίχνουμε μέσα το λάδι. Βάζουμε να κάψει το λάδι σε δυνατή φωτιά.
– Παίρνουμε ένα ρηχό σκεύος και τοποθετούμε μέσα απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει τα περιττά λάδια από τις κροκέτες.
– Πλάθουμε τις τυροκροκέτες σε διάφορα σχήματα (στρογγυλά ή οβάλ) και τις βυθίζουμε προσεκτικά στο καυτό λάδι.
– 2 λεπτάκια τηγάνισμα είναι αρκετά! Καθώς θέλουμε μόνο να πιάσει κρούστα εξωτερικά για να γίνει τραγανό και να τηγανιστεί λίγο το μείγμα μας.
– Μόλις ροδίσουν οι τυροκροκέτες, τις μεταφέρουμε στο σκεύος με το απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν.
Για το fondue
– Για το φοντί τυριών βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα κατσαρολάκι.
– Τοποθετούμε το κατσαρολάκι επάνω στην εστία, σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας περιμένουμε να λιώσουν. Θέλουμε να γίνει ένα παχύρευστο μείγμα.
Αυτό το μείγμα, λόγω των τυριών έχει την ιδιότητα να σφίγγει όταν κρυώνει. Οπότε, στερεοποιείτε και δεν είναι ωραίο και μαστιχωτό όταν κρυώσει.
Εάν σας μείνει μείγμα μπορείτε να κρατήσετε το φοντί και να το ζεστάνετε ξανά όταν θελήσετε να το ξαναχρησιμοποιήσετε.
Αυτό το πιάτο δίνεται ως ορεκτικό και ως πρώτο πιάτο, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε ποικιλία – πλατό τυριών καθώς και γαρνιτούρα σε κυρίως πιάτο μας όπως επίσης και σε σαλάτα. Συνδυάζεται με ελαφρύ λευκό ξηρό κρασί!