Κήπος & Καλλιέργειες
Τα πάντα για το Αλεξανδρινό και την φροντίδα του
Το Αλεξανδρινό είναι ένα φυτό εσωτερικού, αλλά και εξωτερικού χώρου. Εάν το φροντίσετε σωστά θα έχετε ένα υπέροχο αποτέλεσμα όλο τον χρόνο!
Το Αλεξανδρινό αναφέρεται και ως “το Αστέρι της Βηθλεέμ” αλλά έχει ποικίλα ονόματα. Το επίσημο του είναι Euphorbia pulcherrima, Ευφορβία η κομψή, αλλά μπορεί να το ακούσουμε και με πολλά άλλα αγοραία και δημώδη ονόματα όπως Ποϊνσέτια και Χριστολούλουδο.
Για τους περισσότερους θεωρείται -λανθασμένα- λουλούδι των Χριστουγέννων, αλλά είναι ένα φυτό που μπορούμε να το απολαύσουμε όλο το έτος. Είναι τον χειμώνα εσωτερικού χώρου και το καλοκαίρι εξωτερικού.
Τι είναι το Αλεξανδρινό
Το Αλεξανδρινό, είναι ένας πολυετής φυλλοβόλος θάμνος των τροπικών περιοχών του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής. Λόγω καταγωγής και συνήθειας, του αρέσει η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και οι συχνές και πολλές ραγδαίες βροχοπτώσεις. Του αρέσει το άπλετο, αλλά όχι άμεσο, ηλιακό φως και φυσικά η ζέστη. Το φυτό παράγει ερμαφρόδιτα άνθη, αλλά δεν είναι αυτά που του προσδίδουν την καλλωπιστική αξία. Η καλλωπιστική αξία του φυτού είναι τα φύλλα του που μεταμορφώνονται. Αυτά προστατεύουν και τα άνθη του και ονομάζονται ‘παράφυλλα ή βράκτια φύλλα’.
Η φροντίδα του Αλεξανδρινού
Εάν έχετε προμηθευτεί ένα ή περισσότερα Αλεξανδρινά, εκτός από την καταγωγή του θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας και ορισμένους ακόμα παράγοντες. Αυτοί επιδρούν στην προσαρμογή και εμφάνιση των Αλεξανδρινών στον νέο τους περιβάλλον.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι:
- Η ορθή τοποθέτηση των φυτών στον σωστό χώρο
- Η θερμοκρασία του χώρου
- Το πότισμα του Αλεξανδρινού
Χώρος και τοποθέτηση των Αλεξανδρινών
Ο χώρος στον οποίον θα τοποθετηθούν οι γλάστρες με τα Αλεξανδρινά πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και ανάγκες των φυτών. Ζητούμενο είναι η αξιοποίηση των φυτών και μετά την εορταστική περίοδο. Για αυτό τον λόγο και για να διατηρήσετε:
- Τα Αλεξανδρινά πρέπει να τοποθετούνται σε φωτεινούς χώρους.
- Πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση τους σε χώρους με ψυχρά ή/και θερμά ρεύματα αέρα (φυσικού ή τεχνητού).
- Πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση των φυτών κοντά σε εστίες θερμότητας, όπως τζάκια ή καλοριφέρ.
- Πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση του φυτού μπροστά σε παράθυρο και η επαφή των φύλλων του με τα τζάμια.
Θερμοκρασία έκθεσης του Αλεξανδρινού
Η θερμοκρασία που εκτίθεται παίζει πολύ αποφασιστικό ρόλο για την επιβίωση του Αλεξανδρινού. Η θερμοκρασία του χώρου όπου τοποθετούνται οι γλάστρες αποτελεί έναν από τους θεμελιακούς παράγοντες για την επιβίωσή του. Είναι σημαντική για τη διατήρηση του ζωηρού και ελκυστικού χρωματισμού των φύλλων καθώς και την ομαλή προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον. Τα Αλεξανδρινά ανταποκρίνονται θετικά στις κατάλληλες θερμοκρασίες. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, πως το εύρος τους είναι σχετικά μικρό. Έτσι, σχετικά με την θερμοκρασία:
- Κατάλληλες θερμοκρασίες είναι εκείνες που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 18 βαθμών Κελσίου.
- Κατάλληλες ημερήσιες θερμοκρασίες είναι εκείνες που κυμαίνονται μεταξύ 13 και 18 βαθμούς.
- Κατάλληλες νυχτερινές θερμοκρασίες είναι εκείνες που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 15 βαθμούς.
- Οι άριστες θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας κυμαίνονται μεταξύ 15 και 18 βαθμούς.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα από οποιαδήποτε απόκλιση από τις παραπάνω υψηλότερες και χαμηλότερες θερμοκρασίες; Αποτέλεσμα είναι η αλλοίωση ή και απώλεια του ωραίου χρώματος των φύλλων του.
Το πότισμα των Αλεξανδρινών
Το Αλεξανδρινό χρειάζεται τακτικό πότισμα και με τον ορθό τρόπο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
- Ποτίζουμε το Αλεξανδρινό μόνο όταν το εδαφικό μείγμα στην γλάστρα είναι σχεδόν στεγνό.
- Ποτίζουμε το φυτό με άφθονο νερό σε θερμοκρασία δωματίου (ποτέ με παγωμένο ή ζεστό/χλιαρό).
- Όταν το ποτίσουμε, πρέπει όλο το νερό να στραγγίξει καλά από την γλάστρα. Εάν υπάρχει πιατάκι δεν πρέπει να μένει ούτε σε αυτό νερό.
Ένα επιπλέον στοιχείο, που σχετίζεται με το ορθό ή λανθασμένο πότισμα του φυτού όσο και με τις θερμοκρασίες:
Το Αλεξανδρινό είναι ευαίσθητο στις σηψιρριζίες.
Για να σαπίσουν οι ρίζες του πρέπει να είναι παρατεταμένη η έκθεση του φυτού σε θερμοκρασίες κάτω των 15 °C. Επίσης και ένας συνδυασμός με άκαιρο και υπερβολικό πότισμα και παράλληλα με κακή αποστράγγιση του εδάφους της γλάστρας.
Ένα ακόμα στοιχείο καταστροφής του είναι η αφηρημάδα.
Εάν ένα φυτό μείνει απότιστο και το προλάβουμε μόλις πριν ξεραθεί, θα δούμε πως αρχίζει να ρίχνει όλα τα φύλλα του. Για να επανέρθει, θα χρειαστεί δύο ποτίσματα, ένα άμεσο και ένα μετά την παρέλευση 5 έως 10 λεπτών από το πρώτο.