Ζυμαρικά & Ζύμες
Λαδένια Κιμώλου
Αυτή την εβδομάδα σας έχω μια αλμυρή και νηστίσιμη συνταγή, θεϊκή Λαδένια Κιμώλου! Είναι δημιουργημένη με την δική μου εκδοχή φυσικά, που θα γλύφεις τα δάχτυλα σου.
Υλικά
Για την ζύμη
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γλ αλάτι
250 γρ χλιαρό νερό
50-60 ml ελαιόλαδο
1 μαγιά νωπή (25γρ) η 1 φακελάκι ξηρή (8 γρ)
1 πρέζα ζάχαρη
Λίγο χλιαρό νερό
Για την γέμιση
2 γεμάτα κ.γλ τοματοπελτέ
Ελαιόλαδο
2-3 τομάτες
1-2 κρεμμύδια
100 γρ ελιές
Ρίγανη
Και ότι άλλο θέλετε εσείς…
Εκτέλεση
1) Σε ένα μπολάκι βάζουμε την μαγιά μαζί με την ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο νεράκι χλιαρό ανακατεύοντας ώσπου να διαλυθεί όλη η μαγιά και να γίνει ένα μείγμα.
2) Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια γουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το αλάτι. Έπειτα το καλύπτουμε με το υπόλοιπο αλεύρι.
3) Αρχίζουμε και προσθέτουμε το χλιαρό νερό σιγά σιγά (σε 2-3 δόσεις) έπειτα προσθέτουμε την μαγιά και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
4) Αφήνουμε την ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένη για 1 ώρα, περίπου, να διπλασιαστεί.
Tip: Εάν βάλετε νωπή μαγιά στην ζύμη για την Λαδένια Κιμώλου φουσκώνει πιο γρήγορα. Εάν βάλετε ξερή πιο αργά.
5) Κόβουμε τις τομάτες σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε το κρεμμύδι στην μέση και μετά σε μισοφέγγαρα.
6) Λαδώνουμε καλά το ταψί του φούρνου και ανοίγουμε την φουσκωμένη μας ζύμη πατώντας την καλά.
7) Ανακατεύουμε τον τοματοπελτέ με λίγο λαδάκι, ρίγανη και αλάτι και το απλώνουμε πάνω στην ανοιγμένη ζύμη. Έπειτα βάζουμε την τομάτα το κρεμμύδι και τις ελιές. Προσθέτουμε λίγο λάδι από πάνω και ρίγανη.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις τελευταία σχάρα για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!