Κήπος & Καλλιέργειες
Microgreens: Τι είναι τα μικρολαχανικά;
Microgreens ή μικρολαχανικά ονομάζουμε όλα αυτά τα φυτικά είδη λαχανικών, οσπρίων και σιτηρών, που καλλιεργούνται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα (έως 15 ημέρες) μέχρι να αναπτυχθούν οι κοτυληδόνες. Τότε συγκομίζονται και καταναλώνεται ολόκληρο το υπέργειο τμήμα του.
Καλλιέργεια μικρολαχανικών
Η καλλιέργεια μικρολαχανικών δεν γίνεται στο έδαφος, αλλά σε δοχεία σποράς και ανάπτυξης των φυτών και συχνά γίνεται σε εσωτερικό χώρο. Μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία και σε εξωτερικό χώρο καθώς χρειάζονται το ηλιακό φως. Καλλιεργούνται σε δοχεία σποράς με χώμα ή άλλο εδαφικό υπόστρωμα.
Τα Microgreens – συχνά ονομάζονται Μικρολαχανικά, Μικροσαλάτες, Μικροαρωματικά, ενώ στα αγγλικά συχνά ονομάζονται “vegetable confetti” (χαρτοπόλεμος λαχανικών). Παρόμοιος όρος υπάρχει και για τα βότανα και αρωματικά που παράγονται με παρόμοια μέθοδο και ονομάζονται Microherbs.
Πώς καλλιεργούνται;
Έτσι τα μικρολαχανικά είναι τα κανονικά λαχανικά που καλλιεργούμε. Φυτεύονται με το σπόρο τους σε δοχεία σποράς σε αρκετή πυκνότητα στο εδαφικό μείγμα. Η διάρκεια καλλιέργειας κρατάει από 7-15 ημέρες ανάλογα το λαχανικό, το όσπριο ή το σιτηρό. Είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν έχουν αναπτύξει τις κοτυληδόνες τους (πριν την ανάπτυξη των πρώτων πραγματικών φύλλων).
Τότε κόβεται το υπέργειο τμήμα των μικρολαχανικών το οποίο και καταναλώνεται ολόκληρο. Χρησιμοποιείται σε πιάτα εστιατορίων τόσο για διακόσμηση του πιάτου, αλλά και επειδή δίνουν ιδιαίτερες γεύσεις. Πλέον οι χρήση των μικρολαχανικών στη διατροφή έχει διευρυνθεί και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, σε φρουτοχυμούς, smoothies, γλυκά και άλλα.
Ποικιλίες μικρολαχανικών
Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες καλλιέργειας λαχανικών (εκτός από τις συμβατικές) όπως είναι τα baby leaf (αναπτύσσονται σαν τα microgreens, αλλά κόβονται αφού έχουν αναπτύξει τα πρώτα τους φύλλα) και τα φύτρα, που διαφέρουν τόσο στον τρόπο καλλιέργειας αλλά και στο χρόνο ανάπτυξης των φυτών και συγκομιδής τους από τα microgreens και τα baby leaf.
Τα μικρολαχανικά (microgreens) πρωτοχρησιμοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1980 από καλά εστιατόρια της Αμερικής σε gourmet πιάτα και σαλάτες. Με τον καιρό διαδόθηκαν και σήμερα τα μικρολαχανικά αποτελούν σημαντική τάση στην κατανάλωση βιολογικών λαχανικών και δημιουργία ποιοτικών πιάτων.
Πώς καταναλώνονται τα μικρολαχανικά;
Τα μικρολαχανικά καταναλώνονται συνήθως ωμά, ενώ μελέτες έχουν δείξει πλέον τη σημαντική τους περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και θρεπτική αξία ακόμα και πιο μεγάλη από τα ίδια φυτά αν θα συγκομίζονταν μεγάλα.
Η καλλιέργεια μικρολαχανικών είναι ένα εξειδικευμένος τρόπος καλλιέργειας διάφορων εδώδιμων φυτών περιλαμβανομένων των λαχανικών, οσπρίων, σιτηρών και άλλα.
Πηγή πληροφοριών: gardenguide