Η αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς των παιδιών και ιδιαίτερα των εφήβων είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει στις μέρες μας. Πώς όμως μπορείτε σαν γονείς να αντιμετωπίσετε μια τέτοια συμπεριφορά;
Η επιθετική συμπεριφορά είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται έντονα κυρίως στην εφηβική ηλικία. Όσοι συναναστρέφονται καθημερινά γύρω από τους εφήβους, παππούδες, γιαγιάδες, κηδεμόνες εκπαιδευτικούς, θα ήταν καλό να αποτρέψουν ένα τέτοιου είδους φαινόμενο για να προλάβουν τυχόν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Χρειάζεται μια ολική συστηματική προσπάθεια.
Εάν παρατηρηθεί από κάποιον έφηβο επιθετική συμπεριφορά, όποιας μορφής και αν είναι, σωματική, λεκτική, ψυχολογική,κοινωνική, bullying, θα πρέπει να το διαχειρηστείτε με απόλυτη ψυχραιμία χωρίς να πανικοβληθείτε. Σε καμία περίπτωση δε συνιστάται να αρχίσετε να ωρύεστε και να βάζετε τις φωνές στον έφηβο, γιατί σύμφωνα με μελέτες όλο αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πολλοί είναι οι γονείς – κηδεμόνες που μόλις παρατηρήσουν κάποιου είδους επιθετικής συμπεριφοράς, με εκείνο που ξεκινάνε είναι η τιμωρία.Η τιμωρία όμως δεν είναι λύση. Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια κρίσιμη και δύσκολη ηλικία που θα πρέπει να μάθουν να λύνουν κάθε είδους προβλήματα με συζήτηση.
Για να αποφευχθεί η επιθετική συμπεριφορά των εφήβων εκείνο που συνιστάται από ειδικούς είναι να συζητήσετε μαζί του το πρόβλημα του, να τον καθοδηγήσετε να αποκτήσει τον αυτοέλεγχο του για να διαχειρίζεται με προσοχή την επιθετική συμπεριφορά καθώς επίσης και να του επιβάλλεται κυρώσεις, δηλαδή συνέπειες. Εάν κάποιο παιδί παρατηρηθεί με χρόνια επιθετική συμπεριφορά, η πιο άμεση λύση είναι να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή.
Μια επιθετική συμπεριφορά μπορεί να υπάρξει στο σχολείο, στην οικογένεια και γενικότερα στην κοινωνία.
– Χάνει τον έλεγχο συχνά,σπάζει ή ρίχνει πράγματα όταν θυμώνει.
– Δημιουργεί πρόβλημα στο σχολείο.
– Κλέβει, λέει ψέματα.
– Μπλέκεται σε καβγάδες.
– Έχει τραυματίσει κάποιον συνομήλικό του ή όχι.
– Έχει προβλήματα με το νόμο.
– Βάζει φωτιές.
– Εμφανίζεται να μην έχει συνείδηση ή να μην αισθάνεται ενοχές.
– Έχει αναγκάσει κάποιο σε σεξουαλική δραστηριότητα, συμμετέχει στην αυτοκαταστροφική ή άνευ διακρίσεως σεξουαλική συμπεριφορά.
– Κάνει χρήση ναρκωτικών ή κατάχρηση οινοπνευματωδών.
– Έχει αναφέρει ή έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.