Διατροφή
Μικρές συμβουλές για σωστή διατροφή την περίοδο των εξετάσεων
Οι Πανελλήνιες εξετάσεις έχουν ξεκινήσει και όλοι οι (ενδιαφερόμενοι) μαθητές δίνουν τον δικό τους αγώνα για να πετύχουν τον επιθυμητό στόχο. Για να έχουν όμως την μέγιστη αποδοτικότητα, εκτός από «καλό διάβασμα» χρειάζεται και σωστή διατροφή. Τι διατροφή συνιστούν όμως οι ειδικοί;
Για να «πετύχεις» στις Πανελλήνιες εξετάσεις δε χρειάζεται να έχεις μόνο «γεμάτο» μυαλό, αλλά και γεμάτο στομάχι. Η περίοδος αυτή έχει μεγάλη σημασία για τη σωματική αλλά και την πνευματική τους ανάπτυξη. Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες. Υδατάνθρακες και αμινοξέα, μπορεί να συμβάλει και αυτήν με τον δικό της τρόπο στην μέγιστη απόδοση των παιδιών στις εξετάσεις.
Διατροφή
Ποια η διατροφή που συνιστούν όμως οι ειδικοί;
Μια καλή και ισορροπημένη διατροφή χρειάζεται να περιέχει καλά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι θερμίδες που πρέπει να καταναλώνονται ημερησίως από τα αγόρια είναι 2600 και 2100 θερμίδες για τα κορίτσια. Ο οργανισμός χρειάζεται συνεχώς ενέργεια και αυτό επιτυγχάνεται με μικρά γεύματα ενδιάμεσα από τα κυρίως. Έχει αποδειχθεί ότι η πνευματική απόδοση μειώνεται αισθητά, όταν μειωθεί η παροχή θερμιδικής ενέργειας ή μειωθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αντίθετα, μεγάλα και βαριά γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν την συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης. Απαραίτητα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες που είναι απαραίτητα σε κάθε οργανισμό για να παραχθεί και η ενέργεια ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει ο οργανισμός.
Απαραίτητο και θρεπτικό πλήρες πρωινό
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων είναι σημαντικός ο ρόλος του πρωινού. Ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό αυξάνει την ενέργεια και τη διάθεση του μαθητή. Μειώνει το αίσθημα της πείνας κατά τις μεσημεριανές ώρες και αποτρέπει την υπνηλία και τη μειωμένη απόδοση του μαθητή. Ένα καλό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν συ συνδυασμό με δημητριακά ή φρούτο, μέλι κ.ά. Καμία μέρα δεν επιτρέπεται να ξεκινήσει ο μαθητής από το σπίτι για να πάει να γράψει, εάν πρώτα δεν έχει καταναλώσει πρωινό γεύμα, καθώς μπορεί να ζαλιστεί.
Μικρά και συχνά σνακ
Τα μικρά γεύματα, εκτός από το ότι με την κατανάλωση τους προκαλούν κορεσμό, συμβάλουν στον να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Τα «βαριά» και μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης των εφήβων. Γι αυτό το λόγο, τα παιδιά είναι προτιμότερο να καταναλώνουν συχνά και μικρά γεύματα, , ώστε ο μαθητής να μην αισθάνεται ούτε το αίσθημα της πείνας, ούτε το αίσθημα του υπερκορεσμού. Εκείνο που θα πρέπει να προσέχουν οι εξεταζόμενοι είναι η κατανάλωση πολλών λιπαρών. Κρουασάν, πατατάκια, και οι πολλές σοκολάτες δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό στοιχείο. Μπορείτε όμως να καταναλώσετε μαύρη σοκολάτα , η οποία μπορεί να το τονώσει πνευματικά και ψυχικά.
Ενυδάτωση
Φροντίστε να είστε ενυδατωμένοι καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καταναλώνοντας 10 ποτήρια υγρών, κυρίως νερό και έπειτα καφέ, τσάι και χυμούς.
Προσοχή στη καφεΐνη
Η καφεΐνη τις βραδινές ώρες μπορεί να σας προκαλέσει εγρήγορση και έτσι, να καθυστέρηση τον ύπνο σας.
Καλή επιτυχία!
(Πληροφορίες από το mednutrition)