Γεύσεις

Monkey bread (Ψωμί της μαϊμούς)

Συντάκτης  | 

Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μας ετοιμάζει ένα γλυκό ψωμάκι (monkey bread) αλλιώτικο από ότι έχουμε στο μυαλό μας. Μας προτείνει να δοκιμάσουμε μια εύκολη συνταγή, με απλά υλικά και εκτέλεση, το λεγόμενο ψωμί της μαϊμούς !

#tsoulotip για το monkey bread: Μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο αν θέλουμε ή αν δεν μας αρέσει κάποιο από το μπαχαρικά της γέμισης.

ΥΛΙΚΑ

•200 ml γάλα, πλήρες

•550 γρ. αλεύρι, σκληρό

•85 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

•2 αυγά, μέτρια

•9 γρ. μαγιά, ξερή

•50 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

•Ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για τη γέμιση:

•160 γρ. βούτυρο, λιωμένο και έξτρα για το άλειμμα της φόρμας

•150 γρ. ζάχαρη, καστανή

•100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

•1+½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη ή γαρύφαλλο

•1+½ κ.γ .τζίντζερ σε σκόνη

•1+½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Για το γλάσο

•100 γρ. ζάχαρη, άχνη

•1 κ.σ. γάλα, πλήρες

•60 γρ. βούτυρο, λιωμένο

•½ κ.σ. βανίλια, εκχύλισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Εκτέλεση για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο και ανακατεύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Παράλληλα σε ένα ποτήρι προσθέτουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη  και τα αφήνουμε για ένα λεπτό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

2.Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά ένα ένα μέχρι να απορροφηθούν, έπειτα ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε για 2 με 3 λεπτά ακόμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

3.Στη συνέχεια λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη μέσα, το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.

4.Παίρνουμε μια φόρμα κέικ διαμέτρου 23 εκ. με τρύπα στη μέση και την αλευροβουτυρώνουμε .

5.Εκτέλεση για τη γέμιση: Σε ένα μπολάκι βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και σε ένα άλλο, όλα τα υπόλοιπα υλικά.

6.Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια των 30 με 35 γραμμαρίων περίπου. Περνάμε τα μπαλάκια πρώτα από το βούτυρο και ύστερα από το μείγμα με τα καρύδια, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε στη φόρμα, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε το γλυκό να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 με 35 λεπτά.

7.Μόλις το γλυκό έχει φουσκώσει, το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά.

8.Εκτέλεση για το γλάσο: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

9.Σύνθεση γλυκού: Μόλις ψηθεί το γλυκό, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το αναποδογυρίζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο.

10.Περιχύνουμε το γλάσο πάνω από το γλυκό και σερβίρουμε.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!