Γλυκά & Παγωτά
Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
Τα πιο νόστιμα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη. Είμαι σίγουρος πως θα τα λατρέψετε!
Μια “χριστουγεννιάτικη” συνταγή από τον σεφ Γιώργο Τσούλη.
#tsoulotip: ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ανακατέψουμε πάρα πολύ και βγάλει το μείγμα τα λάδια.
ΥΛΙΚΑ
Για τα μελομακάρονα
240 ml λάδι καρύδας
100 γρ. μέλι
100 ml κονιάκ
50 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
550 γρ. αλεύρι ζην
1 κ.γ. baking powder
½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
Καρύδια θρυμματισμένα, για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι
300 γρ. μέλι
200 ml νερό
2 στικ κανέλα
Χυμό από 1 λεμόνι
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
2.Μόλις πάρει μία βράση, βράζουμε για 5 λεπτά. Τέλος, αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
3.Για τα μελομακάρονα: Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, την κανέλα, τη μαγειρική σόδα, το baking powder και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
4.Κατόπιν, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι καρύδας, το μέλι, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
5.Έπειτα, μεταφέρουμε το μείγμα με το λάδι καρύδας στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
6.Στη συνέχεια, πλάθουμε σε μπαλάκια βάρους 30-35 γρ. το καθένα και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
7.Ύστερα, κάνουμε πιρουνιές στην πάνω πλευρά της κάθε ζύμης για να δώσουμε σχήμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 25-30 λεπτά.
8.Μόλις ψηθούν, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε μέσα για 10 δευτερόλεπτα.
9.Με μία τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε τα μελομακάρονα μέσα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος.
10.Τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσουν καλά προτού τα σερβίρουμε.