Ομορφιά - Περιποίηση

Πόσο ωφελούν τα καλλυντικά το δέρμα σου;

Συντάκτης  | 

Teen beautyΚαι ποια γυναίκα δεν θα ήθελε να είναι πάντα όμορφη και λαμπερή; Να έχει απαλό και σφριγηλό δέρμα, υπέροχα, μεταξένια μαλλιά  και μοναδική, περιποιημένη εμφάνιση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας; Όλοι γνωρίζουμε πως η απάντηση στη γυναικεία φιλαρέσκεια έρχεται μέσα από…. τα καλλυντικά προϊόντα τα οποία κατακλύζουν τα ράφια των καταστημάτων ομορφιάς και περιποίησης. Επίσης, είναι γνωστό πως τα προϊόντα αυτά αποκτούν όλο και περισσότερο φανατικό κοινό που τα χρησιμοποιεί κατά κόρον στην καθημερινότητά του. Λίγοι όμως, και όχι άδικα,  είναι αυτοί που γνωρίζουν για την ασφάλεια των καλλυντικών και το κατά πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας.

Τα καλλυντικά
Από τα αρχαία χρόνια οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν διάφορες ουσίες προκειμένου να δείχνουν και να αισθάνονται όμορφες. Εκείνη την εποχή επέλεγαν αγνά προϊόντα της φύσης και τα εφάρμοζαν με βάση τις ιδιότητές τους. Την τιμητική τους είχαν τα βότανα για τις φαρμακευτικές και καλλυντικές τους ιδιότητες, το μέλι για βαθύ καθαρισμό και απαλό δέρμα, το ελαιόλαδο και τόσα άλλα πολύτιμα συστατικά.

Με την πάροδο των χρόνων και μέχρι σήμερα, η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί αρκετά μιας και η ανάγκη για περιποίηση δεν μας εγκατέλειψε ποτέ, αλλά τα περισσότερα φυσικά προϊόντα αντικαταστάθηκαν με χημικές ουσίες αμφίβολης ασφάλειας. Αν κανείς βρεθεί στον προσωπικό χώρο μιας γυναίκας θα βρει σίγουρα μία πληθώρα καλλυντικών όπως αποσμητικά, κολόνιες, προϊόντα μακιγιάζ, κρέμες και πολλά άλλα. Γνωρίζει όμως πως πίσω από τις ελκυστικές συσκευασίες στην πραγματικότητα κοιτάζει ακετόνη, αμμωνία, αλουμίνιο και άλλες τόσες χημικές ουσίες που σίγουρα δεν είναι τόσο αθώες;

Συστατικά των καλλυντικών και νομοθεσία
Υπάρχει νόμος (1/11/98) που υποχρεώνει τους παρασκευαστές καλλυντικών να αναγράφουν στην ετικέτα τους όλα τα στοιχεία που περιέχει το εκάστοτε προϊόν. Όμως πόσο εύκολο είναι για τον μέσο καταναλωτή που θα διαβάσει τα συστατικά της συσκευασίας να διακρίνει ποια είναι επικίνδυνα για την υγεία του;
Ας δούμε μαζί μερικές από αυτές τις ουσίες ώστε να τις αποφεύγουμε μελλοντικά.

Ακετόνη
Το γνωστό σε όλους μας «ασετόν» είναι ένας οργανικός διαλύτης που χρησιμοποιείται στα βερνίκια νυχιών, αλλά και ως «ξεβαφτικό». Η εισπνοή της ακετόνης μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες και ναυτία. Η επαφή με το δέρμα προκαλεί ξηρότητα και ευαισθησία.

Παράγωγα αμμωνίας

Η μακροχρόνια επαφή με την αμμωνία μέσω των καλλυντικών μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους ή ακόμα και δυσκολία στη λειτουργία των πνευμόνων.

Παράγωγα αλουμινίου

Οι συνθέσεις αυτές βρίσκονται κυρίως στα αποσμητικά. Μπορούν να εμποδίζουν τη φυσική διαδικασία της εφίδρωσης του σώματος, μπλοκάροντας τους ιδρωτοποιούς αδένες. Είναι πολύ επικίνδυνα για τις γυναίκες γιατί, μέσω των πόρων της μασχάλης περνούν στο στήθος και ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου.

Βενζυλική αλκοόλη

Μία χημική ένωση που χρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό των καλλυντικών. Απορροφάται πολύ εύκολα από το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, πονοκεφάλους, ναυτία αλλά και πτώση της πίεση. Επίσης, ενοχοποιείται για βλάβες στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ).

Αυτά είναι κάποια από τα πιο κοινά παραδείγματα συστατικών που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Δυστυχώς η λίστα δεν έχει τέλος, αφού ένα μόνο προϊόν μπορεί να αποτελείται από δεκάδες χημικές ουσίες.


Πώς μπορώ να προφυλαχτώ από τις χημικές ενώσεις των καλλυντικών;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αυτονόητη. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης είναι η αποφυγή όσο γίνεται περισσότερο των προϊόντων αυτών. Ποιος είπε όμως ότι δεν μπορούμε να περιποιούμαστε τον εαυτό μας; Υπάρχει πληθώρα αγνών, φυσικών προϊόντων με καλλυντικές, και όχι μόνο, δράσεις που αν τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας σύντομα θα απολαμβάνουμε τα υπέροχα, ευεργετικά τους αποτελέσματα.

Πηγή

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *