Διακόσμηση & Σπίτι

Καλαγχόη: Το πιο δημοφιλές λουλούδι του χειμώνα

Συντάκτης  | 

καλαγχόη λουλούδι χειμώνα

Η Καλαγχόη είναι ένα πανέμορφο λουλούδι και ένα από τα πιο όμορφα ανθοφόρα παχύφυτα του χειμώνα. Έχει πολύ όμορφη ανθοφορία σε διάφορους χρωματισμούς και μπορεί να αναπτυχθεί τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι.

Το λουλούδι καλαγχόη είναι το απόλυτο φυτό του χειμώνα. Ξεκινάει να ανθίζει από τις αρχές του έως και το τέλος της άνοιξης. Πολλοί είναι αυτοί που μαζί με το Αλεξανδρινό, την θεωρούν φυτό των Χριστουγέννων. Οι περισσότεροι την αγαπούν για τον μεγάλο χρόνο ανθοφορίας της κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και για το ιδιαίτερο φύλλωμά της.

Είναι φυτό με στρογγυλά και παχιά φύλλα και πλούσια μικρά μπουκετάκια λουλουδιών. Έχει ρόλο καλλωπιστικό και κατατάσσεται στα παχύφυτα όπως και οι κάκτοι.

Προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη, αλλά κάποιες ποικιλίες της βρέθηκαν και στα τροπικά δάση της Βραζιλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αναπτύσσετε σχετικά με αργούς ρυθμούς και το ύψος της, κατά μέσο όρο, κυμαίνεται από 15 – 45 εκατοστά.

Σχηματίζει άνθη σε μικρά μουκετάκια και κυρίως σε χρώματα όπως κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ, λευκό ή φούξια. Πολλές φορές μπορεί να την συναντήσουμε και σε δίχρωμες ποικιλίες.

Τα φύλλα της είναι πλατιά, σαρκώδη και έχουν σκούρο πράσινο χρώμα, οβάλ σχήμα και δαντελωτές άκρες. Με το πέρασμα των χρόνων, ο κεντρικός κορμός τς αρχίζει να ξυλοποιείτε.

Ιστορία

Αρχικά το φυτό μεταφέρθηκε από τη Μαδαγασκάρη στο Παρίσι το 1927. Το 1928 ένας Γερμανός έμπορος κατάφερε να την μετατρέψει σε φυτό εσωτερικού χώρου και άρχισε να την πουλάει λίγα χρόνια αργότερα, περίπου το 1932.

Το όνομά του ήταν Μπλόσφελντ και δόθηκε στην πιο κοινή ποικιλία καλαγχόης (Kalanchoe blossfeldiana) ενώ το όνομα καλαγχόη προέρχεται από την παράφραση μίας κινέζικης λέξης που είναι άγνωστο πώς και πότε δόθηκε στο φυτό.

καλαγχόη λουλούδι χειμώνα

Ανθοφορία

Η Καλαγχόη όπως πρέπει να είναι ένα γνήσιο λουλούδι του χειμώνα, είναι βραχυήμερο φυτό. Αυτό σημαίνει ότι η ανθοφορία της αυξάνεται όταν μειώνεται η διάρκεια της ημέρας. Έτσι, το καλοκαίρι έχουμε μικρότερη ανθοφορία.

Από τις αρχές του φθινοπώρου όμως ξεκινάει να ανθίζει. Από τις αρχές του χειμώνα έως και το τέλος της άνοιξης όμως μας χαρίζει τα περισσότερα άνθη της.  Για να την “τονώσετε” καλό είναι να κόβετε τα λουλουδάκια της λίγο πριν μαραθούν.

Θερμοκρασία και παγετός 

Γενικά είναι πολύ εύκολο φυτό! Καθότι τροπικό όμως δεν αντέχει το κρύο. Αν η θερμοκρασία πλησιάσει τους μηδέν βαθμούς θα… “πεθάνει” μόνο μέσα σε λίγες ώρες.

Για να αναπτυχθεί σωστά λοιπόν, θέλει ζέστη, άρα εσωτερικό χώρο τον χειμώνα. Σε πιο εύκρατο κλίμα, όπως της Ελλάδας, σε κάποιες περιοχές μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικό και σε εξωτερικό χώρο. Κυρίως στις περιοχές όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 12C – 30C.

Καλό είναι οι κολαγχόες που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, να είναι φυτεμένες σε γλάστρα. Έτσι, θα είναι πιο εύκολη η μετακίνησή τους εντός του σπιτιού τον χειμώνα, σε περίπτωση που πέσει πολύ η θερμοκρασία.

Εάν από την άλλη θέλετε να την φυτέψετε σε κήπο, πρέπει να είστε σίγουροι ότι στο μέρος που μένετε οι θερμοκρασία τους χειμερινούς μήνες δεν πέφτει κάτω από 12C και δεν δημιουργείται ποτέ πάγος στο έδαφος.

Φως και ήλιος

Μπορεί η καλαγχόη να είναι λουλούδι του χειμώνα, αλλά αυτό το φυτό λατρεύει το πολύ φως και το χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Όταν έχει πολύ φως τα φύλλα της αποκτούν μία υπέροχη κοκκινωπή απόχρωση στις άκρες.  Όμως προσέξτε γιατί δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένη άμεσα στις δυνατές ακτίνες του καλοκαιρινού ήλιου. Μπορεί να κάψουν τα “ζουμερά” της φύλλα.

Σε τι γλάστρα φυτεύουμε την Καλαγχόη και πως την ποτίζουμε 

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται πήλινη γλάστρα, επειδή έτσι αερίζονται καλύτερα οι ρίζες της. Οι ρίζες της είναι αρκετά ευαίσθητες. Προτιμάει να… “ζει μόνη” σε μικρές γλάστρες, παρόλα αυτά όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα της τόσο πιο μεγάλα φύλλα κάνει. Το χώμα της γλάστρας πρέπει να είναι ελαφρύ με μεγάλη περιεκτικότητα σε τύρφη, περλίτη και χοντρή άμμο.

Το σωστό πότισμα της Καλαγχόης είναι πολύ σημαντικό. Δεν θέλει πολύ υγρασία γιατί μπορεί να σαπίσουν οι ευαίσθητες ρίζες της. Γι’ αυτόν το λόγο και για καλύτερη αποστράγγιση, τοποθετήστε στον πάτο της γλάστρας αρκετή ποσότητα χαλίκι, ελαφρόπετρας ή άμμου και μην ποτίζετε συχνά.

Πριν από κάθε πότισμα καλό είναι να ελέγχετε το χώμα εάν είναι πολύ υγρό. Για να το διαπιστώσετε, βυθίστε το δάχτυλό σας μέσα στο χώμα και εάν μένει λάσπη επάνω  μην ποτίζετε. Γενικά, είναι προτιμότερο να αφήσετε το φυτό περισσότερο απότιστο παρά να ποτίζετε πολύ συχνά και να το “πνίξετε”.

Σημαντικά

  • Όταν το φυτό δεν είναι ανθισμένο δεν χρειάζεται πολύ νερό.
  • Μη βρέχετε τα φύλλα γιατί μπορεί να σαπίσουν.
  • Να αδειάζετε πάντα το νερό που μένει στο πιατάκι.
  • Αντέχει την ξηρασία αλλά καθυστερεί έτσι η ανάπτυξή της.
  • Ανάλογα με την εποχή, πριν ποτίσετε το φυτό, αφήστε το νερό στο ποτιστήρι ή την κανάτα μέχρι να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Λίπανση

Ένα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά μια φορά το μήνα θα της δώσει δύναμη να μας χαρίσει πλούσια και υγιή άνθη. Παράλληλα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και κάποιο λίπασμα γενικής χρήσης σε υγρή μορφή ή ταμπλέτες αργής απορρόφησης.

καλαγχόη λουλούδι χειμώνα

Βασικές οδηγίες φροντίδας

  • Πρέπει να την ποτίζουμε μια φορά την εβδομάδα ή τις 10 μέρες.
  • Δεν αντέχει κάτω από τους 5 βαθμούς. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει κοντά στους 0 βαθμούς πρέπει οπωσδήποτε να την μεταφέρετε μέσα στο σπίτι.
  • Προσοχή μην την βάζετε δίπλα σε καλοριφέρ ή άλλη πηγή θερμότητας.
  • Ανθοφορεί περισσότερο όταν η διάρκεια της μέρας είναι πιο μικρή.
  • Το καλοκαίρι μην την εκθέτεται άμεσα στις ακτίνες του ηλίου, θέλει σκιά.
  • Όταν επιλέγετε φυτό, επιλέξτε αυτό με τα κλειστά μπουμπουκάκια. όχι τα ολάνθιστα.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *