Διακόσμηση & Σπίτι

Πως θα προετοιμάσετε το σπίτι σας για τον χειμώνα

Συντάκτης  | 

Όπως προετοιμάζετε το σπίτι για το καλοκαίρι, έτσι μπορείτε να το προετοιμάσετε και για τον χειμώνα. Για να το πετύχετε αυτό αρκεί μόνο να ακολουθήσετε κάποιες κινήσεις… ρουτίνας.

Για να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τον χειμώνα, υπάρχουν κάποιες εύκολες συμβουλές. Βασικά πράγματα που περνούν από τους παλαιότερους στους νεότερους νοικοκύρηδες. Αυτά τα έξι στοιχεία βοηθούν να γίνει το σπίτι μας καθαρό, φρέσκο και άνετο για το χειμώνα που έρχεται.

Από τη Νάντια Γρινιεζάκη

Ακόμη βρισκόμαστε στα μέσα του φθινοπώρου, με τόσο υψηλές θερμοκρασίες που ο χειμώνας φαντάζει μακριά. Όμως οι προνοητικοί άνθρωποι δεν μετανιώνουν ποτέ.

Γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα κι όλα με κάποιες βασικές εργασίες προετοιμασίας του σπιτιού μας. Ώστε να υποδεχτούμε την πιο κρύα εποχή του χρόνου πανέτοιμοι!

Άλλωστε, ο χειμώνας δεν ενδείκνυται για βαριές δουλειές μέσα ή έξω από το σπίτι. Αλλά για χουχούλιασμα στον καναπέ με μια κούπα ζεστή σοκολάτα!

Τώρα είναι λοιπόν η ώρα να κάνετε μερικές σημαντικές εργασίες για να απολαύσετε στη συνέχεις με άνεση τη θαλπωρή του σπιτιού σας!

Αφιερώστε χρόνο για ένα βαθύ remake

σπίτι χειμώνα

Συνήθως το τέλος της άνοιξης είναι η πιο συνηθισμένη εποχή για ξεσκαρτάρισμα της αποθήκης ή ανακαινίσεις. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και πριν από τον χειμώνα.

Τσεκάρουμε τι μπορεί να χάλασε κατά την καλοκαιρινή περίοδο και το πετάμε ή το επιδιορθώνουμε.

Είναι η εποχή που ξεφορτωνόμαστε και παλιά ή αδιάφορα προς εμάς αντικείμενα. Δωρίστε λοιπόν ανεπιθύμητα έπιπλα, οικιακά σκεύη ή άλλα είδη που δεν θέλετε πλέον.

Αποθηκεύστε μέχρι την επόμενη χρονιά σε αποθήκες και πατάρια όλο τον καλοκαιρινό σας εξοπλισμό.

Ξεκινάμε να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας με ότι είχαμε αποθυκεύσει πριν από το καλοκαίρι,  ανοίγοντας ντουλάπες, σακούλες και αποθήκες.

Ελέγχουμε την κατάσταση της χειμερινής μας διακόσμησης και «του ντυσίματος» του σπιτιού μας. Προμηθευόμαστε απαραίτητα στοιχεία εάν είναι απαραίτητο.

Έτσι ώστε όταν αρχίσει πάλι να κρυώνει πολύ ο καιρός, να είμαστε πανέτοιμοι να ντύσουμε ξανά «βαριά» τους χώρους μας.

Η σκόνη στα σώματα του καλοριφέρ μπορεί να μη φαίνεται αλλά σίγουρα υπάρχει. Καθαρίστε την για να μην απλωθεί στα καθαρά χαλιά και τα ριχτάρια.

Τέλος, καθαρίστε και εσωτερικά καλά τα σώματα του καλοριφέρ, σε κάθε δωμάτιο. Εάν είναι απαραίτητο κάντε εξαέρωση. Έτσι, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία του ζεστού νερού και την θέρμανση.

Κάντε από τώρα καθαρισμό στις υδρορροές

σπίτι χειμώνα

Το φθινόπωρο είναι η ιδανικότερη στιγμή για να καθαρίσετε το βασικότερο εξωτερικό στοιχείο του σπιτιού. Τις υδρορροές!

Οι υδρορροές πρέπει να ελέγχονται για τυχόν ζημιές κάθε χρόνο. Πρέπει όταν μπει ο χειμώνας να είναι απόλυτα καθαρές και να αντικατασταθεί ένας σωλήνας που τυχόν έχει ραγίσει ή έσπασε.

Ακόμη, τα φθινοπωρινά φύλλα μπορούν να βουλώσουν κάποιο σωλήνα, με αποτέλεσμα αυτός να πλημμυρίσει. Τότε η υδρορροή θα ξεχειλίσει και το αποτέλεσμα θα είναι επιπλέον υγρασία ή και μούχλα στους τοίχους.

Ελέγξτε το τζάκι

σπίτι χειμώνα

Εάν διαθέτετε τζάκι, καλό είναι να το καθαρίσετε καλά την εστία από τώρα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα τζάκι που ζεσταίνει το δωμάτιο, τις βροχερές ή κρύες μέρες του χειμώνα.

Επιπλέον μην παραλείψετε να λάβετε και κάποια βασικά μέτρα ασφαλείας, όπως το καθάρισμα της καμινάδας.

Πολλά -νυκτόβια κυρίως- ζωάκια βρίσκουν καταφύγιο τους καλοκαιρινούς μήνες σε τζάκια και καμινάδες. Γι’ αυτό ελέγξετε σχολαστικά όλη την εγκατάσταση και καθαρίστε την πολύ καλά πριν ανάψετε το τζάκι.

Ελέγξτε την καμινάδα, αλλά και τον αεραγωγό εάν περιστρέφεται σωστά. Δεν θέλει κανείς στο σπίτι του ένα τζάκι που καπνίζει!

Πλύντε τις κουρτίνες

Είναι πάλι ο καιρός να πλύνετε τις κουρτίνες. Αν και αυτό πολλές φορές δεν είναι ορατό, να θυμάστε πως οι κουρτίνες συγκρατούν τα πάντα.

Από τη γύρη και το καυσαέριο, μέχρι την σκόνη και τις οσμές του χώρου πχ. από το μαγείρεμα.

Γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να πλένουμε τις κουρτίνες μας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Η κατάλληλη περίοδος είναι (σε γενικές γραμμές) στα τέλη Οκτωβρίου και στα μέσα Απριλίου.

Tip

Εάν πλύνετε τις κουρτίνες στο πλυντήριο χρησιμοποιείστε ένα πρόγραμμα που έχει απαλό στύψιμο. Μην γεμίζετε πολύ το πλυντήριο, καλύτερα είναι να τις πλένετε μια μια.

Μετά το πλύσιμο πρέπει να τις κρεμάσετε όσο είναι ακόμα υγρές. Έτσι δεν θα χρειαστούν πολύ σιδέρωμα καθώς δεν τσαλακώνονται πολύ και έχετε κερδίσει χρόνο και κόπο.

Μην αμελείται τα παράθυρα

Αυτή είναι μία κουραστική και ίσως βαρετή δουλειά για πολλούς από εμάς. Κι όμως, είναι άκρως απαραίτητη και σημαντική. Ξεκινήστε με τα παντζούρια.

Καθαρίστε τα καλά με ένα βρεγμένο πανί. Έτσι, θα απορροφήσετε τη σκόνη και το χώμα που μπορεί να έχουν μαζευτεί ενδιάμεσα. Το βρεγμένο πανί θα βοηθήσει επίσης να αφαιρέσετε τυχόν ιστούς από αράχνες.

Στη συνέχεια ασχοληθείτε με τα τζάμια. Κάντε τα με ένα λείο πανί για να μη χαράξουν. Να θυμάστε πως με το φως του χειμωνιάτικου ήλιου, τα σημάδια από βροχή ή σκόνη φαίνονται εντονότερα.

Καθαρίστε το ψυγείο

Όταν προετοιμάζεται το σπίτι για τον χειμώνα, μην παραλείψετε να καθαρίσετε και το ψυγείο καλά, αρκεί λίγο υγρό σαπούνι και μπόλικο καθαρό νερό.

Ξεκινήστε αδειάζοντας το από τρόφιμα. Στη συνέχεια, πλύντε τα συρτάρια, τις πόρτες και τα ράφια σχολαστικά. Ξεπλύντε το μ άφθονο καθαρό νερό.

Μην ξεχνάτε τη βάση του ψυγείου. Μπορεί να γίνει πρόσφορο έδαφος για τη συσσώρευση ψίχουλων και υπολειμμάτων.

Αυτή είναι και η ιδανική στιγμή για να ξεσκαρτάρετε παλιές σάλτσες ή μισοάδεια βαζάκια. Να θυμάστε πως οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζουμε το ψυγείο τέσσερις φορές το χρόνο. Κάτι θα ξέρουν!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!