Fashion & Celebrities
Η πολυτάραχη ζωή του Yves Saint Laurent
Ο Yves Saint Laurent γεννήθηκε στις 1η Αυγούστου του 1936 στο Οράν της γαλλοκρατούμενης Αλγερίας. Μεγάλωσε σε μια παραθαλάσσια βίλα της Μεσογείου μαζί με τις δύο αδερφές του. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί ενός εύπορου Γάλλου βιομήχανου και θεωρείται ένας από τους εμβληματικότερους σχεδιαστές μόδας του 20ού αιώνα!
Το ταλέντο του νεαρού Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent, φάνηκε από πολύ μικρή ηλικία. Καθώς του άρεσε να φτιάχνει για τις αδερφές του περίπλοκες και ιδιαίτερες χάρτινες κούκλες. Στα πρώτα εφηβικά του χρόνια, άρχισε να σχεδιάζει και φορέματα για τις αδερφές και την μητέρα του.
Το μεγάλο του ταλέντο δεν πέρασε απαρατήρητο από τον εκδότη της γαλλικής Vogue που τον σύστησε αργότερα στον Christian Dior.
Το 1953 σε ηλικία 17 ετών υπέβαλε τρία σκίτσα σε έναν διαγωνισμό για νέους σχεδιαστές μόδας που διοργάνωσε η International Wool Secretariat. Κέρδισε την πρώτη θέση και προσκλήθηκε να παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
O Yves Saint Laurent στο Παρίσι το 1953 σε ηλικία 17 ετών, με το σχέδιό του για cocktail φόρεμα που του επέφερε το πρώτο βραβείο.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, γνώρισε τον Michel de Brunhoff (αρχισυντάκτη της γαλλικής έκδοσης του περιοδικού Vogue) που είχε επαγγελματική σχέση με τον πατέρα του. Ο De Brunhoff, που ήταν ευγενικό άτομο και γνωστός για την ενθάρρυνση νέων ταλέντων εντυπωσιάστηκε από τα σκίτσα που έφερε μαζί του ο Saint Laurent. Του πρότεινε να γίνει σχεδιαστής μόδας.
Ο Saint Laurent σκέφτηκε ένα πρόγραμμα σπουδών στο Chambre Syndicale de la Haute Couture. Το συμβούλιο που ρύθμιζε τη βιομηχανία υψηλής ραπτικής και παρείχε παράλληλα και εκπαίδευση στους υπαλλήλους του.
Ο Saint Laurent ακολούθησε τη συμβουλή του και αφήνοντας το Oran πήγε στο Παρίσι μετά την αποφοίτησή του.
Εκεί άρχισε τις σπουδές του και αποφοίτησε ως μαθητής σταρ! Αργότερα, την ίδια χρονιά, έλαβε πάλι μέρος στον διαγωνισμό του International Wool Secretariat και κέρδισε πάλι την πρώτη θέση. Νικώντας τον φίλο του Fernando Sánchez και τον νεαρό τότε Γερμανό μαθητή Karl Lagerfeld.
Λίγο μετά τη νίκη του πήγε πάλι μια σειρά από σκίτσα στον de Brunhoff. Εκείνος αναγνώρισε πολλές ομοιότητες με τα σκίτσα που του είχε δείξει το ίδιο πρωί ο Christian Dior. Γνωρίζοντας ότι ο Dior είχε δημιουργήσει τα σκίτσα μόλις εκείνο το πρωί διαπίστωσε πως πως ο νεαρός YSL δεν μπορούσε να τα έχει δει.
Τότε ο de Brunhoff τον έστειλε απευθείας στον Christian Dior, ο οποίος τον προσέλαβε επιτόπου. O Saint Laurent δήλωσε αργότερα:
«Ο Dior με γοήτευσε. Δεν μπορούσα να μιλήσω μπροστά του. Μου δίδαξε τη βάση της τέχνης μου. Οτιδήποτε και εάν επρόκειτο να συμβεί και προέκυψε συνέχεια της καριέρας μου δεν ξέχασα ποτέ τα χρόνια που πέρασα στο δίπλα του.»
Ξεκινώντας από χαμηλά.
Ο Dior ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εκφραστές της υψηλής ραπτικής και ένας γίγαντας στον κόσμο της μόδας. Αν και αναγνώρισε αμέσως το ταλέντο του, ο Saint Laurent πέρασε την πρώτη του χρονιά στο House of Dior σε κοσμικές εργασίες. Όπως η διακόσμηση του στούντιο και ο σχεδιασμός αξεσουάρ.
Τελικά, έπειτα από αρκετό καιρό του επετράπη να υποβάλει και κάποια σκίτσα για τη συλλογή υψηλής ραπτικής. Με κάθε σεζόν που περνούσε, όλο και περισσότερα σκίτσα του γίνονταν αποδεκτά από τον Dior.
Υπό την κηδεμονία του Dior, το στυλ του Saint Laurent συνέχισε να ωριμάζει και να κερδίζει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.
Τον Αύγουστο του 1957, ο Dior συναντήθηκε με τη μητέρα του για να της ανακοινώσει πως τον είχε επιλέξει για να τον διαδεχθεί ως σχεδιαστής. Η μητέρα του Saint Laurant είπε αργότερα ότι είχε μπερδευτεί με την ανακοίνωση αυτή, καθώς ο Dior ήταν μόλις 52 ετών τότε.
Τόσο εκείνη όσο και ο γιος της εξεπλάγησαν στη συνέχεια όταν δύο μήνες αργότερα (τον Οκτώβριο 1957) ο Dior πέθανε σε ένα SPA στη βόρεια Ιταλία από καρδιακή προσβολή.
Κατακτώντας την κορυφή.
Ξαφνικά, σε ηλικία μόλις 21 ετών στα τέλη του 1957, ο Saint Laurent βρέθηκε επικεφαλής σχεδιαστής του Οίκου Dior!
Η συλλογή του την άνοιξη του 1958 έσωσε την επιχείρηση από την οικονομική καταστροφή. Οι απλές, αλλά εκθαμβωτικές γραμμές της πρώτης του κολεξιόν για τον οίκο Dior, τον εκτόξευσαν. Έγινε ένας από τα παγκόσμια αστέρια της μόδας και ο νεότερος επικεφαλής σχεδιαστής μεγάλου οίκου μόδας.
Τα φορέματα της συλλογής είχαν στενούς και κομψούς ώμους και η Α γραμμή άνοιγε απαλά προς τα κάτω σε μήκος που μόλις κάλυπτε το γόνατο. Εκείνη την εποχή, συντόμευσε και το επώνυμό του σε Saint Laurent, καθώς στον διεθνή Τύπο ήταν δύσκολο να αποτυπώσει το μεγάλο του όνομά με παύλες.
Διεύθυνε τον οίκο Dior για 3 ολόκληρα χρόνια και το 1960 στρατολογήθηκε από τον Γαλλικό στρατό για τον πόλεμο ανεξαρτησίας της Αλγερίας. Εικάζεται, πως ο Marcel Boussac, ιδιοκτήτης του Οίκου Dior και ισχυρός βαρόνος του Τύπου, άσκησε πίεση στην κυβέρνηση να μην στρατολογήσει τον Saint Laurent το 1958 και 1959.
Αλλά μετά την “καταστροφική” σεζόν του οίκου το 1958, ζήτησε να στρατολογηθεί ο σχεδιαστής για να μπορέσει να τον αντικαταστήσει. Η στρατολόγηση όμως τον κατέστρεψε.
Ο πόλεμος και οι άσχημες εμπειρίες.
Ο Saint Laurent βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στις μάχες της Αλγερίας για 20 ημέρες. Αλλά ένα τραύμα του και το μεγάλο σοκ από τις μάχες και τους θανάτους πολλών στρατιωτών οδήγησε στην εισαγωγή του σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Κατά την ανάρρωσή του πληροφορήθηκε πως είχε απολυθεί από τον οίκο Dior και αυτό επιδείνωσε την κατάστασή του.
Τότε, μεταφέρθηκε σε άλλο στρατιωτικό νοσοκομείο, το Val-de-Grâce. Εκεί τον υπέβαλαν σε θεραπείες με ηλεκτροσόκ και του χορήγησαν μεγάλες δόσεις ηρεμιστικών και ψυχοτρόπων φαρμάκων. Σε αυτή την περίοδο απέδωσε ο σχεδιαστής και την προέλευση των ψυχικών του προβλημάτων καθώς και τον εθισμό του στα ναρκωτικά.
Έπειτα από την έξοδό του από το νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 1960, ο Saint Laurent μήνυσε τον Dior για αθέτηση του συμβολαίου τους και κέρδισε την δίκη.
Μετά από αυτό ακολούθησαν δύο χρόνια ανάρρωσης αλλά η ιδιοσυγκρασία του παρέμεινε για πάντα συνεσταλμένη. Κατά καιρούς κλεινόταν για πολλές μέρες απομονωμένος μέσα στο σπίτι του, υποφέροντας από κρίσεις κατάθλιψης.
Το 1962, μαζί με τον σύντροφό του, βιομήχανο Pierre Bergé, ίδρυσαν τον δικό τους οίκο μόδας. Οίκος Yves Saint Laurent YSL έγινε με κεφάλαια από τον Αμερικανό εκατομμυριούχο J. Mack Robinson, ο οποίος πίστευε πολύ στις ικανότητες του Yves.
Ο Yves Saint Laurant kai o Pierre Bergé χώρισαν σαν ζευγάρι έπειτα από 25 χρόνια, το 1976, όμως ο χωρισμός έγινε με ήπιο και “ρομαντικό” τρόπο και παρέμειναν επιχειρηματικοί εταίροι.
Η δημιουργία μιας αυτοκρατορίας.
Ήταν ο εμπνευστής των see-through top, των safari jacket, της γραμμής “τραπέζιο” και των φορεμάτων με αναφορές στις τέχνες και τα γεωμετρικά σχέδια του Montrian. Λάνσαρε την prêt-a-porter συλλογή και κατέβασε έτσι την υψηλή ραπτική στον δρόμο!
Ο Yves Saint Laurent έσπασε τα δεσμά του παραδοσιακού τρόπου ντυσίματος των γυναικών, ντύνοντας τις με παντελόνια, ζιβάγκο, ρούχα σαφάρι και σμόκιν, όπου μετουσιώθηκε σε πρωτοπόρο του ανδρόγυνου στυλ. Ήταν κατά της πιστής προσήλωσης στη μόδα, θεωρώντας πως οι γυναίκες χάνουν τη βαθύτερη φύση τους και ήταν υπέρμαχος του ατομικού στυλ.
Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, η εταιρεία έκανε δημοφιλή τις τάσεις της μόδας όπως το look beatnik. Σακάκια σαφάρι για άνδρες και γυναίκες, στενά παντελόνια και ψηλές μπότες μέχρι τους μηρούς.
Άρχισε να ενσωματώνει τα στυλ από τις δεκαετίες του 1920, του 1930 και του 1940 και αναμφισβήτητα η πιο διάσημη τάση του ήταν το κλασικό κοστούμι σμόκιν για γυναίκες, το 1966. Ήταν η σειρά Le Smoking, που είχε και επιρροές από την μοναδική Marlene Dietrich.
Του πιστώνεται ότι με αυτές του τις προτάσεις ξεκίνησε το 1978 και τα φαρδιά στυλ και τα σακάκια με επένδυση στους ώμους (βάτες) που θα χαρακτήριζαν στη συνέχεια τη δεκαετία του 1980.
Η συλλογή Mondrian του 1965 ήταν ιδιαίτερα γνωστή.
Ενώ και οι ρωσικές αγροτικές συλλογές του στα μέσα της δεκαετίας του 1970 (Ballet Russes 1976) ήταν επίσης πολύ αναγνωρήσημες.
Ο Yves Saint Laurent έφερε νέες αλλαγές στη βιομηχανία της μόδας τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.
Ο Γάλλος σχεδιαστής άνοιξε το Pret-a-Porter House YSL Rive Gauche το 1967. Όπου άρχιζε να μετατοπίζει την εστίασή του από την Υψηλή Ραπτική (Haute Couture) σε έτοιμα για ένδυση ρούχα για όλους (Pret-a-Porter).
Ένας από τους σκοπούς του ήταν να παρέχονται ένα ευρύτερο φάσμα μοντέρνων στυλ. Αυτά θα ήταν διαθέσιμα για να διαλέξει κάποιος καθημερινά στην αγορά, καθώς θα ήταν προσιτά και φθηνότερα.
Ήταν ο πρώτος Γάλλος couturier που βγήκε με μια πλήρη σειρά prêt-à-porter και κάποιοι του πιστώνουν πως ήθελε να εδημοκρατίσει τη μόδα.
Το πρώτο κατάστημα που πουλούσε prêt-à-porter ρούχα άνοιξε στις 26 Σεπτεμβρίου 1966 και η πρώτη πελάτισσα ήταν η ηθοποιός Catherine Deneuve. Ο οίκος κατέληξε μετά από αυτό να της κάνει πολλά κοστούμια σε ταινίες τις όπως τις Heartbeat, Mississippi Mermaid και Love to Eternity.
Το 1983, ο Saint Laurent έγινε ο πρώτος εν ζωή σχεδιαστής μόδας που τιμήθηκε από το Metropolitan Museum of Art με μια ατομική έκθεση.
Το 2001 του απονεμήθηκε ο βαθμός του Διοικητή της Λεγεώνας της Τιμής από τον τότε Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Συνταξιοδοτήθηκε το 2002 και σταδιακά άρχισε να απομονώνεται όλο και περισσότερο, ζώντας στα σπίτια του στη Νορμανδία και το Μαρόκο με το κατοικίδιό του.
Λίγο πριν τον θάνατό του, το 2007, του απονεμήθηκε και ο βαθμός του Grand officier de la Légion d’honneur (Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής), από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Μαζί με τον Bergé δημιούργησαν στο Παρίσι και ένα ίδρυμα με την ιστορία του οίκου YSL, με 15.000 αντικείμενα και 5.000 κομμάτια ρούχων.
Απεβίωσε την 1η Ιουνίου του 2008 σε ηλικία 72 ετών, νικημένος από καρκίνο του εγκεφάλου, αφήνοντας όμως το στίγμα του για πάντα στο χώρο της μόδας!
Με πληροφορίες από wikipedia, google
Ακολουθήστε μας σε Facebook, Instagram, Twiter και Pinterest για να βλέπετε τα νεότερα άρθρα μας!