Πρόσωπα

David Copperfield: Αλλάζοντας το ρου μιας τέχνης

Συντάκτης  | 

Ο David Copperfield έγινε γνωστός όσο λίγοι άνθρωποι του χώρου και τόλμησε πράγματα που κανείς δε τόλμησε να φανταστεί.

Ο David Copperfield κατάφερε να κάνει μικρούς και μεγάλους να αγαπήσουν τη μαγεία. Όμως, δε σταμάτησε εκεί. Προσπάθησε όσο λίγοι και δοκίμασε εκτενώς τα όρια της τέχνης. Και κάθε φορά που προσπάθησε, τα ξεπέρασε και έθεσε τα δικά του.

Τα πρώτα βήματα

Ο David Copperfield γεννήθηκε ως David Seth Kotkin στις 16 Σεπτεμβρίου του 1956, στο New Jersey των ΗΠΑ. Ξεκίνησε να κάνει “μαγικά” στην ηλικία των 10 ετών, υπό το όνομα “Davido the Boy Magician” στη γειτονιά του. 2 χρόνια μετά, έγινε το νεότερο μέλος της Κοινωνίας Αμερικάνων Μάγων.

Ώντας μοναχικός τύπος και αρκετά ντροπαλός, ο David έβλεπε την ενασχόληση με τη μαγεία ως ένα τρόπο να ταιριάξει με τους γύρω του. Αργότερα, μέσα από αυτή του την ιδιότητα βρήκε ένα βήμα και για να γνωρίσει γυναίκες.

Στην ηλικία των μόλις 16 ετών άρχισε να διδάσκει μαγεία στο New York University. Ενώ σε ηλικία 18 ετών, ο David Copperfield αρχίζει τη φοίτησή του στο Fordham University της Νέας Υόρκης. Όμως εγκαταλείπει τις σπουδές του 3 βδομάδες αργότερα.

Αντ’ αυτού, παίρνει το πρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ The Magic Man, που ανεβαίνει στο Σικάγο. Εκεί, ο David τραγουδά, χορεύει και σχεδιάζει πολλά από τα μαγικά κόλπα που χρησιμοποιεί στη παράσταση. Εκείνη την εποχή θα υιοθετήσει και το ψευδώνυμο David Copperfield, από το γνωστό έργο του Charles Dickens, που έχει γίνει και ταινία.

Οι πρώτες επιτυχίες και η καθιέρωση

Την επόμενη χρονιά, ο 19χρονος David Copperfield σχεδιάζει και παρουσιάζει το πρώτο του σόου “The Magic of David Copperfield”. Το σόου θα λάβει χώρα για αρκετούς μήνες στη Χαβάη. Στη συνέχεια, τον “ανακαλύπτει” ο παραγωγός του Broadway, Joseph Cates.

Ο David Copperfield αρχίζει να παρουσιάζει το TV Special Show “The Magic of ABC”. Έπειτα, τα specials “The Magic of David Copperfield” μεταξύ του 1978 και 2001. Το πρώτο του μεγάλο “σοκ” στο κοινό, το δημιούργησε στις 8 Απριλίου 1983, όταν εξαφάνισε το Άγαλμα της Ελευθερίας. Ήταν για ένα από τα TV specials που πραγματοποιούσε, αλλά και σε ζωντανό κοινό 20 ατόμων.

Από τότε ακολούθησαν και άλλα ευφάνταστα κόλπα του που τον έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο. Μερικά από τα πιο γνωστά κατορθώματά του είναι η εξαφάνιση ενός αεροπλάνου (1981), η αιώρηση του πάνω από το Grand Canyon (1984) και το περπάτημα του δια μέσου του Σεινικού Τείχους (1986).

Επίσης, η απόδραση του από τη φυλακή του Αλκατράζ (1987) και η εξαφάνιση ενός βαγονιού του γνωστού τρένου Orient Express (1991). Η αιώρηση του πάνω από τη σκηνή σε ζωντανή παράσταση το 1992 ήταν από τα πιο αξιοσημείωτα τρικ του.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο David Copperfield πραγματοποιεί δικές του παραστάσεις.

Το 1996 συνεργάζεται με τους Francis Ford Coppola, David Ives και Eiko Ishioka για το σόου Dreams & Nightmares που ανέβηκε στο Broadway. Το σόου έσπασε όλα τα ρεκόρ στο θέατρο Martin Beck της Νέας Υόρκης.

Την ίδια χρονιά ανέβασε 2η παράσταση, με όνομα David Copperfield’s Tales of the Impossible. Αυτή η παράσταση ήταν σε συνεργασία με τους Dean Koontz, Joyce Carol Oates και Ryan Bradbury.

Άλλες δραστηριότητες

Ο David Copperfield έχει συμμετάσχει και σε χολυγουντιανές παραγωγές. Ενίοτε σαν ηθοποιός, αλλά κυρίως σαν σύμβουλος σε θέματα απεικόνισης μαγείας στη μεγάλη οθόνη.

Για παράδειγμα, το 2011 είχε συμβουλευτικό ρόλο στη ταινία Burt Wonderstone (Steve Carell, Jim Carrey, James Gandolfini, Olivia Wilde). Αυτός και η ομάδα του είναι υπέυθυνοι για τα κόλπα που έλαβαν χώρα στη ταινία. Ο ίδιος προσωπικά δίδαξε στον Steve Carell πως να πραγματοποιήσει το κόλπο “Impossible Sawing”.

Κατά τη διάρκεια του κόλπου, ο ηθοποιός κόβει τον χαρακτήρα της Olivia Wilde στη μέση. Η σκηνή στη ταινία είναι λήψη μακράς διαρκείας με μία κάμερα, αποφεύγοντας τη χρήση κινηματογραφικών κόλπων.

Εκτός από τη μαγεία όμως, ο David Copperfield είναι και ιδιοκτήτης εξωτικής τοποθεσίας διακοπών. Το 2006 ξόδεψε 50 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει ένα ιδιωτικό νησί στις Μπαχάμες, δίπλα από αυτά των Johnny Depp και Eddie Murphy, με το όνομα Musha Cay. Έκτοτε, η τοποθεσία λειτουργεί ως εξωτικός προορισμός για διακοπές, υπό τη διοίκηση του ίδιου.

Μέχρι και πριν τη πανδημία του covid-19 το 2020, πραγματοποιούσε έως και 15 παραστάσεις τη βδομάδα στο MGM Grand του Λας Βέγκας. Το κάθε σόου είχε διάρκεια 90 λεπτά.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!