Fashion & Celebrities
6 ιδιαίτερα αρώματα που σημάδεψαν την ιστορία της μόδας
Πολλά επώνυμα αρώματα εκτός από μοναδικό άρωμα έχουν και μοναδικό μπουκάλι, αλλά και μια ιστορία που τα συνοδεύει.
Στα αρώματα δεν είναι μόνο το περιεχόμενο αλλά και το περιτύλιγμα που κάνει τη διαφορά. Μπουκάλια αρωμάτων που θεωρούνται έργα τέχνης και άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της μόδας.ΟΙ
Από τη Νάντια Γρινιεζάκη
Το άρωμα που επιλέγει κάποιος λέει πολλά για το γούστο του, αλλά και για τον χαρακτήρα του. Πίσω από μερικές σταγόνες κρύβεται πάντα η τέχνη και μία μεγάλη γνώση για το αντικείμενο.
Κάθε άρωμα είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Η δημιουργία αρωμάτων πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει καταφέρει να μας απασχολεί μέχρι και σήμερα.
Στη διάρκεια των ετών δημιουργήθηκαν αρώματα τα οποία έχουν γίνει σήμα κατατεθέν, τόσο για τους οίκους που τα δημιούργησαν όσο και για τους καλλιτέχνες που ταύτισαν το όνομά τους μαζί τους.
Όμως δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια ιδιαίτερη μνεία στα εντυπωσιακά μπουκάλια κάποιων αρωμάτων. Τα μικρά αριστουργήματα που περιέχουν αυτές τις ευωδιαστές σταγόνες και ταξιδεύουν μαζί τους σε όλο τον κόσμο.
Από τα πορσελάνινα άνθη που δημιούργησε ο φημισμένος οίκος πορσελάνης Lladró για την Loewe, μέχρι το φιλοτεχνημένο από τον Νταλί «Le Roy Soleil» της Εlsa Schiaparelli, αυτά τα μπουκάλια είναι έργα τέχνης.
Εμείς ξεχωρίσαμε κάποια από αυτά, μερικά από τα οποία ίσως έχετε και εσείς στη συλλογή σας.
Le Roy Soleil by Elsa Schiaparelli
Αυτή η συσκευασία ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίδας fashion designer και του Salvador Dali. Το άρωμα κυκλοφόρησε το 1946 σε περιορισμένη έκδοση 2.000 τεμαχίων. Το φαντασμαγορικό αυτό μπουκάλι σχεδιάστηκε από τον εκκεντρικό καλλιτέχνη και κατασκευάστηκε από τον οίκο Baccarat. Το εξωτερικό περίβλημα ήταν χρυσό σε σχήμα κογχυλιού. Το μπουκάλι απεικονίζει έναν βράχο που τον χτυπούν τα κύματα, με έναν ήλιο στην κορυφή. Τα σχέδια πουλιών στον ήλιο δημιουργούν ένα trompe-l’oeil πρόσωπο στο καπάκι του μπουκαλιού.
Πηγή έμπνευσης του μπουκαλιού ήταν ο Λουδοβίκος ΙΔ’, γνωστός και ως «Βασιλιάς Ήλιος». Δεν ήταν η πρώτη φορά που η πρωτοπόρα σχεδιάστρια συνεργάστηκε με τον Dali. Tο 1936 είχε σχεδιάσει μια πρωτοποριακή θήκη για compact πούδρα, που απεικόνιζε ένα καντράν τηλεφώνου.
Les Extraits by Louis Vuitton
Το 2015, ο βραβευμένος με Pritzker Frank Gehry σχεδίασε ένα μπουκάλι για τη συλλογή αρωμάτων Les Extraits της Louis Vuitton. «Ήθελα να προσεγγίσω το έργο από μια γλυπτική σκοπιά» δήλωσε ο Kαναδο-Αμερικανός αρχιτέκτονας. Για το καπάκι του μπουκαλιού, πήρε ένα φύλλο αλουμινίου και το σμίλεψε μεταμορφώνοντας το σε «τσαλακωμένο» λουλούδι.
Ο Gehry ήθελε το σχήμα να ενσωματώνει την ιδέα της ιστιοπλοΐας, αποτελώντας μια συνέχεια του κτιρίου του Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι. Το κτήριο το είχε σχεδιάσει ο ίδιος και αποτελείται από δώδεκα «κυρτά πανιά» κατασκευασμένα από 3.600 γυάλινα πάνελ.
001 Woman, Agua Drop & Earth by Loewe
Η πεμπτουσία της υψηλής δεξιοτεχνίας προέκυψε μέσα από τη συνεργασία μεταξύ δύο εμβληματικών ισπανικών brand, της Loewe και της Lladró. Η δεύτερη δημιούργησε τα εκλεπτυσμένα πώματα για τρία από τα αρώματα της συλλογής Βοtanical Rainbow, που ήταν σε περιορισμένη έκδοση.
Αντλώντας έμπνευση από το όνομα της σειράς, τη φυσική ομορφιά και τον συμβολισμό των λουλουδιών, το χειροποίητο γαρύφαλλο -το εθνικό λουλούδι της Ισπανίας- της Lladró είναι σχολαστικά διαμορφωμένο πέταλο προς πέταλο. Καθένα με το δικό του διακριτικό χρώμα: λευκό για το 001 Woman, μπλε για το Agua Drop, ροζ για το Εarth. Τα καπάκια αυτά συνοδεύουν τα αναγνωρίσιμα πολύχρωμα μπουκάλια που σχεδίασε ο δημιουργικός διευθυντής της Loewe, Jonathan Anderson, για αυτά τα αρώματα.
Chanel No5 by Chanel
«Στο κρεβάτι φοράω μόνο το άρωμα μου, Chanel no 5!» είχε πει κάποτε σε συνέντευξή της η αξέχαστη Marylin, λανσάροντας το άρωμα.
Αυτό το λιτό και μίνιμαλ μπουκάλι του θρυλικού αρώματος κυκλοφόρησε το 1921 και σχεδιάστηκε από την Coco Chanel και τον Γάλλο αρωματοποιό ρωσικής καταγωγής Εrnest Beaux. Έναν αιώνα μετά, παραμένει έμβλημα κομψότητας.
H Chanel αψήφησε την τάση της εποχής για περίτεχνα μπουκάλια στολισμένα με άνθη και δημιούργησε ένα μπουκάλι κόντρα σε κάθε ρομαντισμό. Τετράγωνο λιτό σχήμα, στρογγυλεμένες γωνίες και μια απλή λευκή ετικέτα. Αναδιαμορφώνοντας το τοπίο του σχεδιασμού των μπουκαλιών αρωμάτων έως τότε.
Οι καθαρές γεωμετρικές γραμμές του που αντανακλούν τον σχεδιασμό της περίφημης Place Vendome, του χάρισαν το 1954 μια θέση ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Unidentified Fragrance Object by Kenzo
Ένα μίνι έργο τέχνης δια χειρός Ron Arad, που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το 2009 στα πλαίσια της αναδρομικής έκθεσης «No Discipline» του διάσημου Bρετανο-Ισραηλινού σχεδιαστή και αρχιτέκτονα.
Ο Kenzo είχε αναθέσει στον Αrad να σχεδιάσει ένα μπουκάλι που σπάει τους παραδοσιακούς κώδικες και το αποτέλεσμα ήταν ένα φινιρισμένο στο χέρι γλυπτό από κράμα μετάλλου Zamak, σε limited edition 1.000 κομματιών.
Opium by Yves Saint Laurent
Για τον κόσμο της αρωματοποιίας, ο Pierre Dinant είναι ο μεγάλος δάσκαλος του ντιζάιν, «ο άνθρωπος με τα 1.000 μπουκάλια» όπως τον αποκαλούν.
Από το Εternity του Calvin Klein μέχρι το Eau Sauvage του Dior, στην 50χρονη καριέρα του έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο εμβληματικά μπουκάλια αρωμάτων.
Ένα από τα ωραιότερα αρώματα και πιο ιδιαίτερα σχέδια του όμως ήταν το μπουκάλι για το Opium του οίκου Yves Saint Laurent το 1977.
Το σχήμα του είναι εμπνευσμένο από το iro, την παραδοσιακή ιαπωνική θήκη στην οποία οι σαμουράι φύλαγαν φάρμακα, βότανα και όπιο, ενώ η απόχρωσή του θυμίζει την λάκα της ασιατικής τέχνης.
Το άρωμα που κυκλοφορεί έως σήμερα, παρόλη την εξέλιξή του μέσα στο πέρασμα των ετών, έχει διατηρήσει το μοναδικό αυτό σχήμα αλλάζοντας κυρίως αποχρώσεις.